La patronal berguedana insisteix en la necessitat de desenvolupar el Polígon d'Olvan

El conseller Miquel Sàmper recull al Berguedà els suggeriments d'administracions i teixit empresarial, que també inclouen l'aposta per una escola d'oficis i una millor resposta del SOC a les mancances laborals de la comarca

Publicat el 14 de febrer de 2025 a les 18:10
Actualitzat el 14 de febrer de 2025 a les 18:12

El conseller d'Empresa i Treball, Miquel Sàmper, ha celebrat una reunió amb representants de la Cambra de Comerç, l'Agència de Desenvolupament del Berguedà, el Consell Comarcal del Berguedà i l'Associació Comarcal d'Empresaris del Berguedà, aprofitant la seva visita a la comarca. Sàmper surt del Berguedà amb una carpeta plena d'idees i suggeriments en clau econòmica i del teixit empresarial local que inclouen el desenvolupament del Polígon Industrial d'Olvan, la creació d'una escola d'oficis a Gironella i més suport institucional a programes de dinamització laboral a la comarca.

El president de la patronal, Josep Maria Serarols, ha incidit en la importància que el Berguedà sigui considerat com un territori industrial, i ha aprofitat la trobada per reclamar la inversió necessària per desenvolupar la totalitat del polígon d'Olvan. Serarols ha posat sobre la taula la necessitat urgent de disposar de sòl industrial al Berguedà, situant com a clau de volta el polígon d'Olvan. Per aquest motiu, l'ACEB reclama la necessitat de treballar ja en les noves fases de desenvolupament, un cop la primera ratlla pràcticament el 80% d'ocupació de les parcel·les disponibles. La finalitat, afirmen, és impedir que les empreses marxin del Berguedà i aconseguir atraure noves inversions.

Serarols també ha traslladat al conseller que des de la patronal veuen amb bons ulls totes les propostes que presenta el departament pel que fa a la desconcentració de l'activitat econòmica pel territori, així com per diversificar els sectors i agilitzar els temps de l'administració i de la burocràcia. Ara bé, li ha demanat que el govern passi a l'acció en qüestions com la manca de relleu professional i la poca oferta formativa per cobrir les necessitats de la indústria. Finalment, des de l’ACEB han reivindicat que el Berguedà sigui inclòs en el mapa d'ajuts regionals a la inversió i que la comarca sigui "un territori competitiu en tots els àmbits", en referència al futur de l'Hospital de Berga.

Els reclams de les administracions

Abans de la trobada amb el teixit empresarial, el conseller ha visitat algunes empreses de la comarca com Paulig, Grup Boix i Bergadana, per conèixer la seva activitat. També ha fet una visita institucional a l'Ajuntament de Gironella, on l'alcalde, David Font, i el regidor de promoció econòmica, Jordi Macià, li han traslladat el projecte per a la creació d'una escola d'oficis. La iniciativa consisteix a aportar la formació teòrica i pràctica dels oficis pensant en les necessitats del teixit empresarial de la comarca, amb una oferta adaptada als sectors amb alta demanda laboral. A la vegada, l'equip de govern gironellenc veu la proposta com una oportunitat per facilitar el relleu generacional als oficis a més de reduir l'atur juvenil i frenar l'abandonament escolar. Algunes de les branques d'activitats que la corporació de Gironella planteja per arrencar l'escola d'oficis són la indústria, la metal·lúrgia, la construcció, les instal·lacions tècniques, les energies renovables, el comerç, el turisme i l'atenció sociosanitària.  

Per part del Consell Comarcal del Berguedà, han traslladat al conseller la importància de rebre ajuts a la inversió empresarial, per a fomentar el creixement econòmic i la competitivitat. També han emfatitzat la necessitat d'enfortir el sector forestal mitjançant la gestió sostenible, la descarbonització i la promoció de l’economia circular, parant especial atenció a la biomassa i les energies renovables. I encara en l'àmbit de la sostenibilitat, han posat sobre la taula el sector de la bioconstrucció com un element clau per avançar cap a un model econòmic més respectuós amb el medi ambient. En darrera instància, han fet referència a la promoció de la digitalització de les empreses a favor de la seva competitivitat a més d'una optimització dels recursos que s'ofereixen des del Servei d’Ocupació de Catalunya per donar una millor resposta a les necessitats del mercat laboral local.