Saldes, un referent per mirar les estrelles

La Generalitat converteix el municipi de l'Alt Berguedà en un "conillet d'índies" pel que fa al qualificatiu

Redacció
14 de febrer del 2017
Actualitzat a les 12:09h
Cel nocturn a l'entorn del Pedraforca.
Cel nocturn a l'entorn del Pedraforca. | DipuBcn.
Saldes ja és referent per mirar les estrelles. Així es va publicar fa uns dies al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) i aquest dilluns s'ha anunciat en una roda de premsa al municipi, amb la presència de la directora general de la Direcció de Qualitat Ambiental de la Generalitat, Mercè Rius; el diputat adjunt d'Espais Naturals de la Diputació de Barcelona, Jesús Calderer; el president del Consell Comarcal del Berguedà, David Font, i l'alcalde de Saldes, Moisès Masanas. 

Ha estat en un acte on, malgrat la pluja, s'ha desgranat què significa disposar d'aquest distintiu, el primer de Catalunya, que qualifica el municipi com un lloc idoni amb condicions que permeten gaudir d'un medi natural nocturn de qualitat. Aquest certificat, a més, és una figura de protecció derivada del Decret d'Ordenació Ambiental de l'Enllumenament per a la protecció del medi que va aprovar la Generalitat el 2015. 

En aquest cas, la declaració s'ha donat a la plaça de l'Espà i al Mirador de Gresolet, malgrat que tot el terme municipal disposa d'una qualitat entre bona i excel·lent per mirar el cel, segons el Departament de Territori i Sostenibilitat. Això és així, no només per la seva singularitat paisatgística i geogràfica, sinó també pel procés de millora de l'eficiència energètica en l'enllumenat públic que s'està portant a terme. Així ho ha destacat l'alcalde del poble, que ha remarcat la importància estratègica d'aquest projecte per incrementar la qualitat de vida i disminuir la contaminació lumínica. 

Per la seva part, Rius ha remarcat el "grau d'implicació" de les administracions per aconseguir aquest distintiu, i ha felicitat Saldes per acollir-s'hi i ser el "conillet d'índies" del projecte. Una catalogació, ha continuat Calderer, que situa el Berguedà com a referent, i que també el president del Consell Comarcal ha volgut destacar. De fet, Font ha remarcat la voluntat del Berguedà de treballar en aquesta línia i, així, potenciar un "turisme de qualitat". 
 

Presentació del distintiu a Saldes Foto: AjSaldes