Tots els partits menys el PSC donen per fet que la CUP serà primera o segona força a Berga

Antoni Biarnés proposa modificar el POUM per tirar endavant el Parc de la Natura

Publicat el 14 de maig de 2015 a les 22:07

Debat electoral a la seu de l'ACEB Foto: Pere Gendrau


De manera totalment inusual, i després d'un debat de prop d'una hora i mitja on cada força política ha explicat les seves propostes en matèria econòmica per a Berga, els candidats i representants de les diferents formacions polítiques s'han atrevit a realitzar una porra electoral. La primera que durant aquesta campanya es fa pública i que, de manera remarcable, deixa en una bona situació la Candidatura d'Unitat Popular (CUP). 

De fet, i tot i que la tendència és seguir donant l'alcaldia a Convergència i Unió (CiU), destaca el fet que totes les candidatures menys la dels socialistes creu que la llista liderada per Montse Venturós serà primera o segona a Berga. Així ho considera Iniciativa per Catalunya Verds (ICV), que li dóna cinc regidors, en comparació amb els sis que dóna a CiU; la llista d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), que suposa un empat de cinc regidors cadascun entre ells, la CUP i CiU; Convergència, que es planta amb vuit regidors i n'atorga cinc a la CUP, o la mateixa Candidatura, que creu que assolirà l'alcaldia amb set regidors, mentre que CiU es quedarà amb cinc, ERC amb quatre i ICV amb un.

La porra més discordant, per contra, és la del PSC que, tal i com ha exposat Rosalia Monroy, declara el seu partit guanyador de les eleccions a la capital del Berguedà amb set regidors, seguit de CiU amb quatre, i la CUP i ERC amb tres. Pel que fa a Iniciativa, la tònica de la majoria és donar-li un regidor, mentre que els socialistes no li'n donen cap, i ells se n'atorguen dos. 

Però lluny d'aquest toc de color, el debat convocat per l'ACEB ha volgut aprofundir, sobretot, en aquells aspectes que els partits creuen essencials per tirar endavant la ciutat, des de la vessant més econòmica, fins a la valoració de com ha de gestionar la capitalitat. Aquest últim aspecte, de fet, ha permès visualitzar dues opinions molt contraposades. Per una banda, el candidat de CiU, Antoni Biarnés; la d'ERC, Ermínia Altarriba, i la del PSC, Rosalia Monroy, han posat en valor la necessitat que Berga exerceixi una veritable capitalitat, mentre que el representant de la CUP, Oriol Camps, i l'alcaldable d'ICV, Joan Torres, han volgut matisar aquesta actitud. 

 

El candidat de CiU, Antoni Biarnés Foto: Pere Gendrau

Segons Biarnés, “Berga ha de ser un motor” pel Berguedà i, per això, ha de “posar la seva força i recursos” al servei de la comarca. En aquesta línia, ha destacat que hi ha projectes com els Rasos de Peguera i Coll de Pal que, malgrat no integrar dins del terme municipal de la ciutat, han de ser projectes d'aquesta, ja que també la beneficiaran. De la mateixa manera, Altarriba ha afirmat que Berga té capacitat per “fer de locomotora”, i ha destacat dos dels grans projectes a través dels quals creuen que ho pot ser; Berga, ciutat saludable; i Berga, capital de la cultura popular. Per la seva part, Monroy ha donat valor als àmbits cultural i del del petit comerç, com a dos dels principals eixos referencials de la capitalitat.

“Què passa, que només hi ha Berga?”, s'ha preguntat el candidat ecosocialista. En aquest punt, ha declarat que la ciutat ha de deixar de mirar-se el “melic” i descobrir tota una sèrie de possibilitats de cooperació amb els municipis del seu entorn. De la mateixa manera, Camps ha criticat que Berga es regeixi per un model centralista, com el que promou l'Estat francès o Madrid amb Catalunya, i ha declarat que, el que s'ha de fer, és acompanyar, no liderar: “Si Puig-reig tiba moltíssim, això és important per Berga”. 

Propostes de l'ACEB i la Cambra

Respecte de les propostes que van remetre l'ACEB i la Cambra de Comerç de Barcelona a tots els partits polítics, cada representant ha destacat aquelles més prioritàries. CiU, per exemple, ha remarcat la importància de la E-9 com un “projecte de país”, així com la millora de la gestió dels recursos. Respecte d'aquesta darrera, ha afirmat que impulsarà un model gerencial a l'Ajuntament. D'altra banda, ha proposat la modificació del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) per tirar endavant el Parc de la Natura i, d'aquesta manera, iniciar un concurs públic per poder-lo materialitzar. 

 

El número 4 de la llista de la CUP, Oriol Camps Foto: Pere Gendrau

Segons la CUP, però, el punt prioritari és “sanejar les finances públiques”, amb actuacions concretes de participació ciutadana per començar a tirar projectes endavant. A més, Camps també ha volgut recordar l'aposta decidida de la Candidatura per la remunicipalització dels serveis, especialment de l'aigua.

Per la seva banda, ERC i ICV han estat contundents en afirmar que la primera cosa que faran si governen l'Ajuntament de Berga serà una auditoria. Segons Altarriba, però, el nou consistori no haurà d'oblidar l'assignatura de les infraestructures, així com continuar vetllant per la SI Serra de Noet i, tal i com diversos grups han esmentat, construir una nova estació d'autobusos. Per a Torres, però, Berga haurà de parar atenció en l'àmbit social. A més, i segons ha assegurat, el primer que farà si governa el consistori serà conèixer els 180 treballadors que l'integren.

“La feina és molt important per tot”, ha declarat finalment Monroy. Pels socialistes, reactivar l'economia és l'objectiu final, una fita que s'aconseguirà arreglant els polígons i “fomentant fortament les infraestructures”. No obstant això, també creu que una de les prioritats haurà de ser endreçar els carrers que, segons opina, “fan pena”, i donar una nova utilitat al Centre d'Acollida Turística (CAT). 
 

Públic assistent al debat de l'ACEB Foto: Pere Gendrau