Un projecte amb col·laboració d'Avià ha permès empoderar una cooperativa de dones al Senegal

La iniciativa de l'ONG Fassulo, amb participació econòmica de l'ajuntament, ha facilitat la compra de plaques solars i la instal·lació d'un sistema de bombeig per regar camps els mesos més secs | L'aportació del consistori ha estat de 5.000 euros

16 de juliol de 2018, 20:57
Actualitzat: 22:16h
Projecte de desenvolupament local amb energies renovables, al Senegal.
Projecte de desenvolupament local amb energies renovables, al Senegal. | ONG Fassulo
L'Ajuntament d'Avià va signar al novembre un conveni amb l'ONG Fassulo, creada per immigrants d'origen senegalès, per tal de donar suport a un projecte de desenvolupament comunitari i d'aprofitament d'energies renovables a la regió de Fodecounda, al Senegal. Vuit mesos després, la valoració que en fa el consistori és molt positiva. "La nostra aportació a aquest projecte concret de l'ONG Fassulo va ser d'uns 5.000 euros", ha recordat el regidor de Medi Ambient, Qualitat de Vida i Sanitat, Josep Subirana. El projecte impulsat per l'ONG Fassulo, que en global ha costat prop de 7.000 euros, ha tingut també suport de les autoritats locals. "Una cooperativa de dones ha comprat plaques solars, ha comprat una bomba, ha equipat un pou d'un equip de bombeig i això els permet regar els camps els mesos més secs", ha comentat Subirana.

En aquesta zona, la pluja és molt estacional. De manera que, mentre que, durant mig any, hi havia cultius, durant els mesos restants, els camps eren secs. "El reg els ha permès vendre aquests productes de l'època seca al mercat, i fer diners", ha incidit Subirana.

"És una cooperativa de cent dones i són elles les seves pròpies caps, de manera que la iniciativa té un component de gènere molt important", ha afegit. A banda del sistema de plaques solars pel reg, amb el pressupost del projecte, també s'han pogut instal·lar dues plaques solars, una bateria i una nevera en un hospital petit de la regió, i resoldre les mancances que fins ara patia el centre hospitalari per la falta d'aquest aparell refrigerador. "És impressionant veure el que es pot aconseguir amb 5.000 o 7.000 euros en un projecte de cooperació internacional", ha valorat positivament Subirana. "Cent famílies, cent dones s'han empoderat, en mig any s'han organitzat ells mateixos i ho han tirat endavant ells, s'ho han fet tot ells", ha comentat. 

Satisfets pels resultats que ha tingut la cooperació amb l'ONG Fassulo i la comunitat senegalesa que en aquest cas n'era beneficiària, Subirana ha assegurat que Avià tornarà a implicar-se amb l'ONG aquest 2018. "Mirarem si podem pujar la partida de 5.000 a 7.000 euros, perquè aquesta vegada se n'han hagut de gastar més del que havíem aportat", ha dit. Segons, Josep Subirana, hi ha més poblets de la zona que pateixen l'estacionalitat dels cultius, de manera que el projecte pot beneficiar altres comunitats com la de Fodecounda. "Tant de bo més municipis catalans participessin en un projecte tan directe", ha destacat Subirana. 

L'ONG senegalesa està posant en marxa una xarxa de cooperatives agrícoles rurals que aportin valor afegit en l'ús de l'energia solar fotovoltaica, amb la finalitat de promoure el desenvolupament local sostenible. Amb aquest projecte Fassulo també implica els ens públics en l'acompanyament i l'electrificació dels edificis públics, com ara hospitals i escoles amb ús d'energies renovables. Un fet, considera l'Ajuntament d'Avià, que va de la mà de les polítiques d'energies renovables que està portant a terme també al poble berguedà i que, per tant mereix el suport municipal.