A banda, nous i prometedors noms com Mireia Calafell, Anna Gual, Adrià Targa, Carles Morell, Ramon Boixeda, Aina Torres, entre molts d'altres, i un ric paisatge de traduccions encapçalada per Jaume C. Pons Alorda, sumats el bagatge d'Enric Casasses, Hilari de Cara, Josep-Ramon Bach, Lluís Calvo, Manel Forcano o Joan Navarro, fan un mostrari per a tots els gustos, dèries i tradicions. Aquí en teniu una selecció de 15 títols.

Francesc Garriga
AdiA Edicions.
Francesc Garriga ha estat un mestre, referent de noves generacions. Aquest sant Jordi, podem gaudir del seu llibre pòstum, Swing (LaBreu) i de l'antologia que edità AdiA fa uns mesos, per fer-nos una bona panoràmica d'una obra que transcendeix el temps. L'antologia és a cura de Pau Vadell i Jaume C. Pons Alorda i té un CD inclòs amb el propi Garriga recitant els seus poemes.

Màrius Sampere
Edicions Poncianes.
Potser la veu viva més impactant de la poesia catalana de l'actualitat. Potser el poeta més transcendent, de místiques fondàries. Prolífic com mai, Sampere ens llega una nova visió del seu món, plena d'estelles, de reflexions, de força i de poder.

Joan Navarro
Ed. 62.
El poeta valencià ha guanyat el darrer premi Ausiàs March amb aquest llibre, d'una intensitat que fa estremir. L'atzar i l'editorial 3i4 han volgut que aquesta novetat coincidís amb una reedició, Grills esmolen ganivets a trenc de por, amb què Navarro va guanyar el primer premi Vicent Andrés Estellés de la història.

Joan Margarit
Proa.
Joan Margarit és una aposta segura: el seu nou llibre segur que serà un dels més venuts de la diada. Fa poc ens confessava que "un mal poema embruta el món" i Des d'on tornar a estimar conserva la tendresa dels seus primers poemes, amb l'afegit del pas dels anys.

Hilari de Cara
Proa.
Una oportunitat per descobrir el vitalisme del darrer Premi Carles Riba, amb el ressò d'algunes tonades cantades per Nina Simone o Norah Jones i la tornada de l'autor mallorquí a la poesia lírica. A través d’escenaris i personatges viscuts, estimats i contemplats des de la proximitat o la distància, els poemes de Refraccions recuperen allò oblidat de tan vist, allò soterrat en un oceà d'indiferència o colgat sota un tel espès d'oli.

Miquel Bauçà
Empúries.
El llibre, publicat en el desè aniversari de la mort de l'autor, guanyà el premi Miquel de Palol 1993 i restava inèdit fins avui. En el feu de l'ermitatge és un moment crucial en la trajectòria poètica de Bauçà. Obra de grandària inabastable, èpica i de gran força, fet de 329 píndoles líriques d’alta tensió i amb entitat pròpia.

Enric Casasses
Edicions Terrícola.
Una joia recuperada que restava encara, en part, inèdita. En aquesta ocasió, Terrícola recupera un text original de principis dels 80 i que va ser revisat als 90. Ara, any 2015, Casasses recupera el volum i l'edita complet, sense una coma de més ni de menys. Un text imprescindible per gaudir del "mite Cassasses".

Josep-Ramon Bach
3i4.
Caïm és un "poema sense bàlsam, però d'un contingut profundament ètic", una nova i potent creació de Bach, que es fa gran en la seva capacitat d'observació, amb gotes punyents d'una imaginació desbordant. Hi trobarem la crueltat del món, dels homes, dels poders, dels valors. Un immens llegat del què ha estat el segle XX.

Walt Whitman. Trad. Jaume C. Pons Alorda
Edicions de 1984.
Recentment guardonat amb el Premi Cavall Verd de traducció, Jaume C. Pons Alorda no es cansa de rebre reconeixements per una tasca titànica: traduir l'obra completa de Walt Whitman, un dels llibres cabdals de la poesia universal que ell ha trigat quatre anys en enllestir. 37 anys de vida, d'èpica, de passió, d'eufòria i de poesia immortal en una obra imprescindible.

Anna Gual
LaBreu Edicions
El tercer llibre d'Anna Gual la consolida com una de les veus emergents amb més personalitat i caràcter, i la converteix en una cita ineludible de la poesia que es fa avui, ara mateix, a Catalunya. Impactant i simbòlica, però sempre colpidora, les seves potents imatges ens faran viatjar per un retaule personalíssim que no ens deixarà indiferents.

Lluís Calvo
La Fosca, Lleonard Muntaner.
Ningú pot discutir a aquestes alçades que l'obra de Lluís Calvo és una de les més riques, potents, consolidades i granítiques de la poesia catalana dels darrers anys. Selvàtica torna a demostrar que Calvo viu un estat de gràcia que reforça encara més l'aportació de Llegat rebel, i que el fa ser una veu viva i absolutament referencial.

Blancallum Vidal.
LaBreu edicions.
Cal consultar i seguir de prop tot el catàleg dels nous alabatres que ha publicat LaBreu enguany. Noms com Marc Masdéu, Anna Pantinat o Paul Celan ajuden a entendre perquè són l'editorial poètica de referència. Amb Punyetera flor, Blancallum Vidal ofereix un llibre fresc i amb una personalitat que la fa ser la més atrevida "de la literatura trobadoresca actual".

Mireia Calafell
Perifèric edicions.
Delicadesa, contundència i una mirada on l'amor, la vida i la poesia fan un sol continent on perdre's i no defallir. Una de les millors veus de la nova fornada de poesia catalana, i el millor llibre que ha fet Calafell fins al moment.

Adrià Targa
Edicions Poncianes.
El jove poeta tarragoní va aconseguir amb el seu segon poemari, Boques en calma (2010), el premi Gabriel Ferrater de Sant Cugat. Des d’aleshores ha mantingut els seus versos en silenci. El retonr, Ícar, és un poema llarg acompanyat d’il·lustracions que parlen del mite i que fan que gaudim "de l’instant de fascinació per la bellesa".

Pep Rosanes-Creus
Emboscall
La recuperada editorial Emboscall publica un llibre amb un títol que pot sobtar, ja que l'autor, Pep Rosanes-Creus (1957) és ben viu i encara amb possibilitats d'edició. Però el resultat, lluny de l'estirabot comercial, és un text valent que aplega tota la poesia de l'autor, esdevenint una peça clau per conèixer la seva obra.