Nou Nació

Impacte, un punt de referència en els difícils temps de crisi climàtica

impacte (1)

El canal de clima de Nació guanya personalitat i estrena disseny específic

09 d'abril de 2024, 22:00
Actualitzat: 22:59h

Impacte és el canal de clima de Nació. Després d'un any i mig com a punt de referència en els difícils temps de crisi climàtica i sequera, guanya personalitat i estrena disseny específic. Un pas endavant que coincideix amb el creixement d'audiència -fins a 165.000 usuaris únics el febrer de 2024- i de la newsletter Impacte, amb quasi 3.000 subscriptors.

De la sequera de Catalunya a l'escalfament global

Impacte ha volgut abordar des del primer dia en un doble àmbit en el mateix nivell d'importància: el local i el global. La sequera històrica que pateixen les conques internes de Catalunya és un dels temes que ha marcat el canal en els seus primers mesos de vida. Però també un escalfament global que va provar que el 2023 fos el més càlid de la Terra d'ençà que hi ha registres o la crisi global de biodiversitat.

Impacte, en aquesta nova etapa, s'estructura en cinc grans àmbits temàtics:

  1. Terra. Les dades i la recerca sobre canvi climàtic, la biodiversitat a Catalunya i al planeta, l'estat de mars i oceans, l'actualitat sobre meteorologia i sequera, el sector primari així com la gestió forestal i els incendis.
  2. Energia. La transició energètica a Catalunya i el món. El desplegament de l'eòlica, la solar fotovoltaica, la hidroelèctrica (reversible), el biogàs i la biomassa així com la resta d'energies renovables. També el principi de la fi dels combustibles fòssils, l'intent de fer renéixer l'energia nuclear i el futur poc clar de l'hidrogen.
  3. Acció. Les polítiques per afrontar la crisi climàtica. Des dels convenis internacionals i les cimeres COP a les institucions del nostre país. De les mobilitzacions populars a la reflexió i l'anàlisi sobre sostenibilitat.
  4. Ciutats. El futur serà urbà o no serà. La mobilitat (sostenible), la reflexió sobre l'urbanisme que ve, l'adaptació a l'escalfament global, la gestió dels residus i de l'aigua en un context de sequeres recurrents.
  5. Estil de vida. Consells i trucs per una vida més sostenible: consum, alimentació, llar, moda i mobilitat sostenible així com recomanacions culturals.

Una audiència creixent

Impacte va néixer el desembre de 2022. Des d'aleshores, ha viscut un creixement sostingut de l'audiència, acompanyant uns mesos en què el canvi climàtic, la sequera, la biodiversitat i els incendis forestals han estat notícia de primera plana.

El febrer de 2024, el canal d'emergència climàtica de Nació va registrar el seu rècord d'audiència. Més de 165.000 usuaris únics i quasi 240.000 pàgines vistes. A més, continua creixent de manera sostinguda el butlletí Impacte, que s'envia cada dissabte. Actualment, es freguen els 3.000 subscriptors i subscriptores, amb una taxa d'obertura que supera el 40%.

Qui fem Impacte?

Com a periodista i llicenciat en Ciències Ambientals, vaig assumir el desembre de 2022 el comandament d'Impacte. Tornava, d'aquesta manera, als orígens de quasi 20 anys quan em vaig aproximar al periodisme a través de la cobertura de qüestions ambientals, conflictes territorials i la gestió de l'aigua.

Es tracta, però, d'una feina d'equip. Des de la redacció de Barcelona -comandada per Ferran Casas, Joan Serra i Irene Montagut, al capdavant de la taula d'Edició-, com dels companys dels mitjans locals del grup, coordinats per Anna Mira. També de l'equip Digital i de Nous Formats, liderat per Albert Salord i Gemma Cuadrado, claus en l'aposta pel vídeo i per, en les pròximes setmanes, fer créixer la secció Estil de vida, amb trucs, recomanacions i consells per ser una mica més sostenibles en el nostre dia a dia.

Impacte compta amb col·laboradors com Cristina Junyent, doctora en Biologia, i responsable de la secció “Ciència en societat”, que aborda la interrelació de les crisis climàtiques i de biodiversitat amb la nostra salut personal i com a societat. També amb Albert González Farran, periodista especialitzat en el sector primari. Puntualment, a més, hem tingut firmes de prestigi com l'ambientòleg i divulgador valencià Andreu Escrivà, entre altres.

Un dels focus de Nació

L'existència d'Impacte ha permès situar la crisi climàtica com un dels focus temàtics de Nació, que s'ha sumat a la cobertura rigorosa de la política catalana que ha caracteritzat històricament el diari.

L'actualitat, la llengua, l'habitatge i el periodisme de dades són alguns dels altres senyals d'identitat del diari. També la cultura digital al canal Next, famílies i educació a Criar.cat així com l'actualitat de ràdio i televisió a El Món de la Tele.

Arxivat a