El BBVA formalitza l'opa hostil al Banc de Sabadell i demana l'autorització a la CNMV

La Generalitat rebutja l'operació de manera rotunda i el govern espanyol admet preocupació, però el banc basc està disposat a arribar fins al final

La seu del BBVA a Madrid
La seu del BBVA a Madrid | Ricardo Rubio / Europa Press
Redacció
24 de maig del 2024
Actualitzat a les 19:12h

El BBVA manté la seva voluntat de llençar una opa hostil sobre el Banc de Sabadell tot i el rebuig de la Generalitat i el govern espanyoli aquest divendres ha presentat la sol·licitud formal davant la Comissió Nacional del Marcat de Valors (CNMV). L'autorització de l'organisme encarregat de supervisar i inspeccionar l'activitat dels actors econòmics a l'Estat és un dels passos previs necessaris per executar l'operació.

Al BBVA li caldrà també obtenir el vistiplau del Banc Central Europeu (BCE) i la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC). Però, a més, el document presentat recull que el banc informarà també les autoritats en matèria de competència de França i el Marroc sobre la concentració econòmica resultant de la fusió amb el Sabadell.

I és que l'opa hostil llançada pel BBVA sobre el Banc Sabadell ha sacsejat profundament el món econòmic català i pot tenir serioses implicacions. L'operació ha topat amb un rebuig gairebé unànime de les forces polítiques i pot tenir un fort impacte sobre el territori, el teixit productiu i els llocs de treball. El mateix BBVA ha admès que, en cas de triomfar, el moviment afectaria molts llocs de treball i es calcula que podrien perdre la feina unes 4.000 persones

El Banc Sabadell és un dels altres actors que s'oposa a l'opa i, de fet, ja es va adreçar anteriorment a la CNMV per denunciar BBVA, a qui acusa de vulnerar la norma d'opes i d'oferir dades incompletes que vulneren el règim d'operacions i que "poden afectar el mercat". L'entitat catalana es queixa que els bilbaïns han promès públicament xifres extres de crèdit a Espanya si s'executa l'operació que no els havien comunicat en la primera oferta, que també van rebutjar.

També al·leguen que la política de dividends queda incompleta i que els acomiadaments no han estat concretats. Tot, en un moviment per intentar frenar l'opa. D'altra banda, però, els empresaris catalans amb poder d'influència sobre el BBVA, com el Consell Assessor Regional de Catalunya del mateix banc i la fundació FemCat, es mantenen hermètics al respecte tot i les consultes de Nació.