Onada de reaccions per l'opa hostil del BBVA sobre el Banc Sabadell. Després del posicionament contrari per part de la Generalitat i el govern espanyol, a més de l'evident rebuig del banc català, l'entitat basca ha considerat que la Moncloa refusa la fusió per les eleccions catalanes. En concret, el president del BBVA, Carlos Torres, s'ha mostrat convençut que l'executiu espanyol acabarà avalant-la.
En una conferència amb analistes el mateix dia que ha transcendit la notícia de l'operació, Torres ha atribuït el rebuig expressat aquest matí pel Ministeri d'Economia al context electoral a Catalunya. "Hi ha eleccions aquest diumenge, hi ha molta politització. Crec que el govern espanyol apreciarà el valor de l'operació", ha assegurat.
La cúpula de l'entitat basca ha explicat avui què passaria si aconseguissin dur a terme l'operació. Un cop el BBVA assumís el control del Sabadell, si al final és així, les dues entitats presentarien una oferta de fusió a les juntes generals d'accionistes dels dos bancs i caldria la darrera autorització per part del Ministeri d'Economia.
"Estimem que necessitem fins a mitjans del 2025", han apuntat els directius en aquesta trobada amb analistes, on han comentat que la integració tecnològica tardaria entre 12 i 18 mesos. En tot cas encara falten diversos passos perquè es pugui dur a terme la fusió, en el cas que segueixi endavant.
Generalitat i Moncloa refusen la fusió
El Govern es mostra preocupat per l'operació i considera que serà "dolenta" per al país. En una entrevista a RAC1, la consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas, ha subratllat que en el cas que es dugui a terme suposaria "una reducció dràstica de la competència" i Catalunya seria la regió "amb la concentració bancària més alta d'Europa".
El president Pere Aragonès ha anunciat que des de la Generalitat "treballaran per evitar" l'operació del BBVA contra el Sabadell. En una piulada aquest matí, el cap de l'executiu català ha assegurat que és "una fusió bancària que només faria que empitjorar la falta de competència". Aragonès ha posat èmfasi en el fet que "destruirà llocs de treball i minvarà el poder econòmic" del país.
Rebutgem frontalment l'OPA hostil del BBVA al Banc Sabadell. Una fusió bancària que només faria que empitjorar la falta de competència que ja patim, destruir llocs de treball i minvar el poder econòmic de Catalunya és el camí equivocat i treballarem per evitar-la.
— Pere Aragonès i Garcia 🎗 (@perearagones) May 9, 2024
Ara per ara, ha recordat Mas, només és superada per Xipre. La consellera ha volgut remarcar que la fusió forçada comportaria "la destrucció de llocs de treball i la pèrdua de poder econòmic per Catalunya". En la mateixa línia s'ha expressat el govern espanyol, que ha rebutjat categòricament la fusió a través d'una opa hostil.
En concret, han manifestat la seva contrarietat pel moviment del BBVA "tant a la forma com al fons". Fonts del Ministeri d'Economia, Comerç i Empresa adverteixen que aquesta operació introdueix "efectes lesius potencials" al sistema financer espanyol. Des de Foment del Treball també han carregat contra l'operació. L'organització considera que "el creixement de concentracions financeres s'hauria de fer a Europa i no a Espanya".
Des de la Moncloa consideren que suposaria un increment en el nivell de concentració "que podria tenir impacto negatiu a l'ocupació i a la prestació de serveis financers". Fins ara, el govern espanyol no s'havia posicionat en un moviment com aquest i encara menys amb un rebuig tan frontal. Al seu torn, el president de la patronal CEOE, Antonio Garamendi, ha demanat a les institucions que "respectin" la llibertat de les empreses.
Hores més tard, el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, ha posat sobre la taula el darrer pas que hauria de succeir perquè els dos bancs es fusionin. Cuerpo ha avisat que el govern espanyol té "l'última paraula" per "autoritzar" l'opa i adverteix el BBVA de les seves accions.
"Des del govern rebutgem aquesta operació, aquesta OPA hostil, tant en la forma com en el fons, pels efectes lesius potencials que pot tenir", ha ressaltat Cuerpo. D'altra banda, ha alertat que l'operació pot generar "inestabilitat, incertesa i volatilitat" als mercats, així com efectes negatius pels clients.
El Sabadell rebutja l'operació
A primera hora del matí el Sabadell ha dit la seva sobre l'operació de l'entitat basca. Asseguren que l’oferta “infravalora” el valor del banc català. Ara, seran els accionistes els que prenguin la decisió, i prop de la meitat són petits inversors. A diferència del que passava amb l’oferta amistosa de la setmana passada, el BBVA no reserva “cap avantatge” als accionistes ni membres del consell d’administració del Sabadell. Des de la ciutat vallesana també han aixecat polseguera donada la situació.
L'alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, i el president de la Cambra de Comerç local, Ramon Alberich, han apel·lat al vincle de la cocapital del Vallès Occidental amb el Banc Sabadell per rebutjar l'opa hostil. En un acte a la seu de la cambra sabadellenca han mostrat el més ferm rebuig al plantejament, que asseguren que aniria en detriment dels interessos generals.
De la mateixa manera han lamentat les formes, tot destacant que un cop rebutjada la proposta feta a principis de setmana, aquesta via els semblava previsible. "El Sabadell ja ha dit que se senti fort i que no necessita cap operació d'aquestes característiques", ha destacat Alberich, i Farrés ha demanat als accionistes que facin que no prosperi.
Reaccions a tot Catalunya
La majoria dels candidats a les eleccions del 12-M han reaccionat a l'operació del BBVA, que ha esclatat a primera hora del matí d'aquest dijous. Salvador Illa considera que la fusió generaria una concentració excessiva de bancs a Catalunya i per això mateix es posiciona en contra. Jéssica Albiach ha demanat al govern espanyol "que pari els peus" a l'entitat espanyola.
El candidat dels populars el 12-M, Alejandro Fernández, també s'ha mostrat "enormement preocupat" per l'operació. Considera que afecta "negativament" les petites i mitjanes empreses catalanes i la lliure competència. "No m'agrada", ha afegit en un missatge des del seu compte de X. En canvi, Carlos Carrizosa ha estat l'únic que la considera "legítima", però demana a la Moncloa que vigili si afecta o no els consumidors.
CCOO ha expressat "preocupació màxima" per l'oferta d'adquisició pública. En una atenció als mitjans, el secretari general del sindicat a escala estatal, Unai Sordo, ha reclamat que es reguli la competència al sector financer per evitar encaminar-se a "un model d'oligopoli" on poques entitats controlin els actius financers, fet que suposa "un risc de reducció del crèdit a l'economia real".