Tot el que sabem de l'opa hostil del BBVA al Banc Sabadell

L'entitat basca vol adquirir el 100% de les accions del banc català que, sense l'acord amistós, mantindria la seu a Sant Cugat però perdria la marca i els llocs de direcció

La seu del BBVA a Madrid, en imatge d'arxiu
La seu del BBVA a Madrid, en imatge d'arxiu | Europa Press
09 de maig de 2024, 08:58
Actualitzat: 23:42h

El BBVA es nega acceptar un "no" com a resposta i ha encetat la jornada d'aquest dijous amb una oferta pública d'adquisició (OPA) hostil sobre el Banc Sabadell per adquirir el 100% de les seves accions, després que l'entitat catalana rebutgés l'oferta amistosa de fusió. El consell d'administració del banc basc n'ha informat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) i ha condicionat l'adquisició a l'obtenció de més del 50% de l'acceptació dels accionistes del Sabadell, pel qual s'ha donat un termini de vuit mesos. Amb tot, el moviment obre diverses qüestions que resolem a continuació.

Quin és el nou preu de compra de les accions?

L'oferta amistosa inicial era d'una acció del BBVA per cada 4,83 del banc de Sabadell, la qual cosa suposava una prima del 30% sobre els preus de tancament d'ambdues entitats el 29 d'abril -moment en què es va presentar- i del 50% sobre la mitjana ponderada dels darrers tres mesos. Amb l'opa hostil, l'oferta no varia.

Per què el Sabadell va rebutjar l'opa inicial?

Tot i la prima en el preu de compra de les accions i les altres ofertes de caràcter operatiu, el Consell d'Administració del Banc Sabadell, presidit per Josep Oliu, la va rebutjar després d'una reunió extraordinària a Madrid perquè considera que l'"infravalora significativament" i té més valor per al seu accionariat continuar en solitari, tal com van justificar a la CNMV. L'entitat catalana es va mostrar "plenament" confiada en l'estratègia de creixement i va advertir que la caiguda "significativa" i la "volatilitat" del preu de l'acció del BBVA arran de l'anunci "genera una incertesa addicional sobre el valor de la proposta". Ara, seran els accionistes del banc basc els únics que tindran veu i vot.

Quina era l'oferta inicial del BBVA?

El preu de compra d'una acció basca per cada 4,83 catalanes només era el títol de l'oferta inicial, que incloïa molts altres matisos en matèria operativa i de marca. Pel que fa a la governança del banc resultant de la fusió, el BBVA oferia tres consellers, una vicepresidència que aspirava a copresidir, mantenir la doble seu operativa a Madrid (BBVA) i Sant Cugat del Vallès (Banc Sabadell) i obria la porta a l'opció que l'entitat catalana mantingués la marca en aquells mercats en què els aportés avantatges i beneficis. No concretava, però, quins efectes tindria l'adquisició en la plantilla del Sabadell, de 14.000 persones, tot i que se sobreentén que serien els treballadors del segon els qui patirien la lògica reducció de personal.

Què podria passar ara amb el Banc Sabadell?

Aquest és el punt clau. L'opa hostil presentada el matí d'aquest dijous per BBVA manté el preu de compra de les accions i ja està. Els avantatges per als accionistes i membres del consell d'administració del Banc Sabadell s'esfumen i perdria la marca i es quedaria fora del consell de BBVA si els accionistes de l'entitat basca validen l'operació. Mantindria, però, la seu de Sant Cugat del Vallès, tal com ha anunciat el president del BBVA, Carlos Torres.

Per què el BBVA vol el Banc Sabadell costi el que costi?

Amb l'adquisició del Banc Sabadell, el BBVA vol equilibrar el seu balanç econòmic, que considera que està massa exposat a països amb una menor qualitat creditícia com Mèxic i Turquia, amb una entitat sanejada i rendible com la catalana, alhora que podria retallar personal i estalviar-se gran part dels costos de l'adquisició per la coincidència geogràfica de les oficines i centres operatius. Si bé, es tracta d'un moviment inèdit al mercat espanyol, que acostuma a repel·lir opes hostils, i convertiria Catalunya en la regió d'Europa amb una major concentració bancària. Aquest darrer fet preocupa als governs català i de l'Estat, ja que la disminució de la competència es tradueix en una major capacitat per incrementar preus.