L'1 de maig reivindica la República amb el PSOE al punt de mira

CCOO i UGT despleguen la manifestació més multitudinària a Barcelona i exigeixen a Sánchez un govern progressista que dialogui amb Catalunya, mentre que la Intersindical i l'ANC aposten per la independència

Publicat el 01 de maig de 2019 a les 18:09
Matí i tarda de manifestacions. Després de les convocatòries de CCOO i UGT durant el matí, que han aplegat milers de persones al centre de Barcelona -5.000, segons la Guàrdia Urbana i 30.000, segons els organitzadors-, la Via Laietana ha tornat a omplir-se aquesta tarda sota la convocatòria de la Plataforma Alcem-nos per la República dels drets socials, que integra diversos partits i organitzacions sindicals, com ara la Intersindical-CSC, que ha experimentat un fort creixement a les eleccions sindicals, i l'ANC.

Amb inici a les 18.00 hores a plaça Urquinaona i final a la plaça de Sant Jaume, les organitzacions que conformen aquesta plataforma han estat clares. Només amb la independència es podrà avançar en l'assumpció de drets socials, hi hagi el govern que hi hagi.

Les entitats implicades i que s'han manifestat conjuntament amb l'Assemblea i la Intersindical han estat l'Associació de Treballadors Paquistanesos, la Federació d'Estalvi de Catalunya, Sindicalistes per la República, el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans, Élite Taxi, les ADICs en Xarxa, Sector Públic per la Independència, Súmate, la CAL, l'Associació Catalana pels Drets Civils, ERC, CUP, Poble Lliure, Sobiranistes, Comunistes de Catalunya, La Forja o Jovent Republicà. 

Es tracta de la segona marxa que s'organitza per la República el dia del treball, que busca reclamar salaris i pensions de 1.200 euros, una jornada laboral de 35 hores, la derogació de la reforma laboral, la fi de la discriminació laboral de les dones, l'aplicació de les lleis socials suspeses pel TC, la rebaixa de les taxes universitàries un 30%, i la llibertat dels presos polítics i el retorn de les persones exiliades, entre d'altres.
 
De fet, així ho ha reivindicat el portaveu de la Intersindical, Sergi Perelló, entre crits d'independència i proclames sindicals, al temps que ha enviat un missatge molt clar al PSOE: "Mani qui mani al govern espanyol, sabem que les manilles ens apretaran menys, però que seguiran prement". I és que, entre l'ambient festiu de l'acte, les proclames adreçades a l'Estat i al Govern -ara en funcions- han estat contundents: "Només la República ens alliberarà", "Llibertat presos i preses", "Volem més salari, estem en precari" i "La  nostra sentència, independència". 

Perelló ha assegurat que el poble català està "autodeterminat" i "fermament alçat", i que ha posat en valor un "sindicalisme republicà fort". "Necessitem una República forta en el feminisme i els drets socials", ha afirmat. 
  Vulneració de drets civils i polítics

"Avui és un dia per reivindicar que els drets socials, només la República catalana ens els garantirà", ha declarat la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie. Precisament, ha recordat que aquesta setmana s'han visualitzat "vulneracions de drets civils i polítics" del sufragi actiu i passiu, amb la decisió de la JEC de no permetre la candidatura de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí a les eleccions europees. La presidenta de l'ANC ha lamentat que, en aquest escenari, l'estat espanyol sigui "d'una baixíssima qualitat democràtica" i, per tant, ha dit, "la independència ha d'estar al centre de totes les reivindicacions". 

Segons Paluzie, l'objectiu és disposar d'un marc català de relacions laborals propi per poder legislar en una societat cohesionada, i que això permeti tenir una feina de qualitat, i uns salaris i pensions dignes. 

IAC i la resposta llibertària

Per altra banda, la Intersindical Alternativa de Catalunya, que ha convocat a les 17.30 hores a la plaça de les Tres Xemeneies de Barcelona, ha recordat que l'1 de maig és un dia de lluita de gent treballadora d'arreu del món, mentre que la CGT també ha sortit al carrer durant la tarda. 

[blockquote]La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, assegura que la independència està "al centre de totes les reivindicacions"[/blockquote]
Després de manifestar-se durant el matí per Barcelona amb unes 500 persones, segons els organitzadors, la CGT torna al carrer durant la tarda amb el lema "Sota l'explotació, construïm la resistència". La  manifestació llibertària, que compta amb altres sindicats i entitats anarquistes com la CNT o Acció Llibertària, ha començat a la plaça dels Països Catalans de la capital.

CCOO i UGT reclama més drets, més igualtat i més cohesió

Els sindicats CCOO i UGT han ocupat el matí de l'1 de maig amb diverses reivindicacions socials i laborals que s'han desplegat des de Passeig de Gràcia amb Ronda de Sant Pere fins al final de la Via Laietana. El lema de la manifestació, de fet, ha anat en aquest sentit: "Més drets, més igualtat, més cohesió. Primer les persones". La Unió Sindical Obrera de Catalunya (USOC) també ha convocat a la mateixa hora a plaça Universitat amb el lema "Deixeu de jugar amb els nostres drets". 
 
Els sindicats han recordat que aquest 1 de maig es commemoren els 100 anys de la jornada laboral de vuit hores, però sobretot han fet especial referència al futur polític i econòmic de l'estat espanyol. Els líders de CCOO, Javier Pacheco, i de la UGT, Camil Ros, han defensat un acord d'estabilitat d'esquerres després del 28-A i han avisat el PSOE i els partits d'esquerres que "ja no tenen excuses" per a una reforma laboral després dels resultats de diumenge. En aquesta línia, han alertat que un acord del PSOE amb Ciutadans podria "posar la soga al coll als treballadors", i Ros ha recordat que els ciutadans han votat per evitar el "trifachito".

Els dos sindicats també han instat a denunciar la precarització que asseguren que s'ha instal·lat al mercat laboral i, en conjunt, en el sí de la societat. Per això, han tornat a reclamar la derogació de les reformes laborals i han reivindicat els drets i llibertats assolides en el passat.

[blockquote]CCOO i UGT denuncien que un acord del PSOE amb Ciutadans podria "posar la soga al coll als treballadors"[/blockquote]
"Celebrem que no han passat i que no passaran", ha cridat Ros des de l'escenari, que ha instat a "erradicar la bretxa salarial i la discriminació entre homes i dones". També s'ha adreçat a Europa, a qui ha reclamat que aposti per polítiques més socials i que "no mati ofegats" els immigrants. Per la seva part, Pacheco ha insistit en el fet de "posar les persones en la centralitat política", i ha demanat als partits d'esquerres que posin fil a l'agulla per "transformar la realitat de precaritat i desigualtats". 
 
El PSOE es compromet amb la creació de feina

El president espanyol en funcions i guanyador de les eleccions del 28-A, Pedro Sánchez, s'ha compromès amb la creació de "feina de qualitat, treballs dignes i salaris justos". En una piulada en motiu del Primer de Maig, el secretari general del PSOE ha destacat el centenari de la primera manifestació del Dia del Treball, i ha assegurat que el seu "compromís" és "seguir avançant" per millorar la situació laboral dels espanyols. Sánchez ha fet una piulada amb el lema 'Primer les Persones', el mateix que els sindicats majoritaris CCOO i UGT utilitzen per la manifestació d'enguany.

Context de "repressió i regressió democràtica"

El president del Parlament, Roger Torrent, ha vinculat molt directament aquesta jornada amb el context de "repressió i regressió democràtica de tots els drets i llibertats". Des de la capçalera de la manifestació, ha recordat la figura de Dolors Bassa, sindicalista i política empresonada preventivament a Alcalá Meco per l'1-O, així com també la de Carme Forcadell, en la mateixa situació. "És important que compartim les lluites socials perquè per això som republicans i independentistes", ha dit.

De fet, diverses imatges de Bassa han presidit un sector de la manifestació, que ha reclamat la llibertat dels presos i preses polítiques. La sectorial de treballadors per la independència de l'ANC també s'hi ha sumat, demanant la República catalana i un treball digne.
 
Específicament sobre Bassa ha volgut adreçar unes paraules el líder de la UGT des de l'escenari. "Avui Dolors Bassa no pot estar amb nosaltres perquè està tancada injustament a la presó. I per tant, el record també per a ella", ha esmentat. Però no només, ha dit, sinó que també "per la gent que està en aquest judici". Una situació, ha afegit, que s'ha d'afrontar "amb diàleg", ja que "els problemes polítics i socials s'han de solucionar políticament, no jurídicament". 

Per la seva banda, també des de la manifestació, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, ha defensat que després del 28-A s'han de produir canvis en el món del treball amb la derogació de la reforma laboral i el "retorn de la democràcia" al mercat laboral. Així mateix, ha assenyalat que la gran assignatura pendent és complir el contracte social, és a dir, que treballant ningú estigui en situació de vulnerabilitat.

Dia del Treball marcat pel 28-A i el 26-M

El PSC també ha participat a la manifestació organitzada pels sindicats majoritaris a Barcelona. Jaume Collboni, candidat socialista a l’alcaldia de la capital catalana, s’ha compromès a impulsar un pacte contra la precarietat laboral i fixar un “salari mínim de referència” de 1.200 euros a la ciutat i la seva àrea metropolitana si guanya els comicis del 26 de maig perquè “aquest és el cost de la vida a Barcelona”, ha explicat. El cap de llista del PSC també ha afegit que crearà un equip dins la Guàrdia Urbana que coordinarà i donarà suport a les tasques d’Inspecció de Treball.

[blockquote]El PSC es compromet a impulsar un pacte contra la precarietat laboral i a fixar un salari mínim de referència, mentre que JxCat destaca la necessitat de tenir recursos legislatius[/blockquote]
El diputat de JxCat i secretari general de la Crida Nacional per la República, Antoni Morral, ha afirmat que l’1 de maig és un dia “important” per reivindicar la independència per “poder fer front a les demandes socials” de la ciutadania. “Necessitem tots els recursos legislatius per poder legislar sobre les millors socials, ha apuntat Morral. El diputat ha remarcat que la independència “no és una qüestió identitària sinó de necessitat social”.

També s'han mobilitzat els comuns. Ernest Urtasun, candidat de l'esquerra alternativa a les eleccions europees del 26-M, ha defensat aquest 1 de Maig que "un pacte d'esquerres de coalició és l'única garantia" per derogar la reforma laboral del PP i revertir les polítiques d'austeritat dels últims anys. "No volem un govern espanyol que pivoti les mesures econòmiques amb la dreta i les mesures socials amb l'esquerra", ha advertit Urtasun. Segons el candidat dels comuns, el mandat del 28-A és "per un canvi polític" a l'Estat, "amb un govern clarament de coalició".