La Unió Europea i el Mercosur, el mercat comú entre Argentina, Brasil, Paraguai, Uruguai i Veneçuela; han culminat aquest divendres a l'Uruguai l'acord més gran de la història per a l'eliminació d'aranzels, amb la supressió de barreres d'un total de 4.000 milions d'euros només per a la banda Europea. El pacte, que ha de permetre el lliure comerç entre ambdues zones comercials, podria topar però amb l'oposició de França i Itàliaal Consell Europeu, que ha de donar el vistiplau, ja que facilitaria l'arribada de productes més competitius contra els seus productors nacionals.
Per això, la mesura també topa amb l'oposició del sector agricultor i ramader europeu, que veu amenaçat el seu mercat davant les importacions des de l'Amèrica del Sud. Tot plegat és un torcebraç de la presidenta de la Comissió Europea, Úrsula Von der Leyen, que ha viatjat a Montevideo (Uruguai) per segellar l'acord tot i l'advertència del president francès, Emmanuel Macron, que ho ha titllat d'"inacceptable". "L'acord és una victòria per Europa", ha reblat Von der Leyen, que vol guanyar terreny a altres potències actives al territori com la Xina i Rússia.
En aquest sentit, diverses veus apunten al fet que la presidenta de l'executiu comunitari podria haver aprofitat la crisi a França, després de la moció de censura contra el ja exprimer ministre, Michel Barnier, per culminar el moviment. I és que l'acord haurà de comptar amb el beneplàcit del Consell Europeu i França necessitarà sumar el 35% de la població europea per frenar-lo. De moment, compta amb el suport d'Itàlia.
D'altra banda, Alemanya i Espanya són els grans defensors de l'aprovació definitiva de l'acord contra els aranzels amb el Mercosur, ja que allotgen la majoria de les empreses europees que podrien eliminar 4.000 milions d'euros en barreres comercials, amb els sectors automobilístic, farmacèutic i químic com els principals beneficiats. El govern espanyol ja ha saludat amb satisfacció l'acord comercial de la Unió Europea amb el Mercosur. Els pagesos catalans, però, veuen l'acord amb temor, davant l'arribada de productes no subjectes a les mateixes regulacions laborals i ecològiques: "És competència deslleial", denuncien.
Al seu torn, el ministre d'Economia, Comerç i Consum, Carlos Cuerpo, ha celebrat com una "magnífica notícia" l'acord, que s'ha segellat aquest divendres després de 25 anys de negociacions. Per Cuerpo, es tracta de "la gesta més gran de la política comercial exterior" dels darrers anys a Europa i a Espanya. El pacte marca "un abans i un després" i n'espera un impacte positiu no només a nivell comercial, sinó també social, laboral i mediambiental. L'eliminació d'aranzels, ha assegurat el titular d'Economia, convertirà la UE i el Mercosur en "l'àrea de lliure comerç més gran del món".