Els principals índexs de referència de les borses estatunidenques han obert aquest dijous amb fortes caigudes després de l'anunci de Donald Trump, només unes hores abans, d'imposar aranzels recíprocs per a tots els països. Una mesura que el president dels Estats Units va emmarcar en un intent de fer "renéixer" la indústria estatunidenca.
La jornada posterior al "dia de l'alliberament", amb la nova política aranzelària ja en vigor, ha deixat els mercats financers tocats. Entre els valors més castigats, menys de 24 hores des de la notícia sobre la imposició de la taxa del 10% a escala mundial a pràcticament tots els productes que entrin al país, hi ha Nasdaq (-4,5%), que agrupa les principals empreses tecnològiques del país. Entre elles destaquen les caigudes de multinacionals com Amazon (-7%), Airbnb (-6,8%) o Nvidia (-5,7%).
Concretament, a Wall Street destaca el descens del voltant del 12% de Nike i Lululemon, mentre que les accions d'Apple cedeixen gairebé un 9% i les d'American Express prop del 8%.
La caiguda es repeteix en altres índexs, com l'S&P500 (-3,3%) o el Dow Jones industrial (-2,7%), amb empreses com Nike o Goldman Sachs presentant-se com les principals perjudicades amb davallades del 10% i el 6%, respectivament.
També el dòlar ha caigut més d’un 2,2% i es troba en el seu nivell més baix dels últims sis mesos, segons l’índex que mesura el seu valor en relació amb altres monedes estrangeres. Per contra, ha pujat el valor de l’euro i la lliura. Ara mateix 1 dòlar equival a uns 0,9 euros.
Durant la seva compareixença de dimecres des de la Casa Blanca, el mandatari estatunidenc es va ajudar d'un cartell amb un llistat de països per detallar els percentatges de gravamen que correspon a cada estat. Entre els casos més destacats de la mesura proteccionista hi ha el 20% generalitzat que aplica a tota la Unió Europea (UE), un 34% a la Xina, un 32% a Taiwan i un 26% a l'Índia.
El magnat, que paral·lelament ha aplicat una taxa del 25% per tots els vehicles que no estiguin fabricants als EUA, també va detallar que la inversió que generin aquestes barreres, que quantifica en més de 5,5 bilions d'euros, serviran per "reduir els impostos i pagar el deute nacional".
Oposició global a la guerra comercial
La resposta internacional tampoc ha tardat a arribar i diversos països ja han fet càlculs sobre com els pot afectar la mesura. La UE calcula que un 70% de les seves exportacions es veuran afectades pels aranzels recíprocs. Segons un alt funcionari del bloc comunitari, els nous gravàmens s’aplicaran a exportacions de la UE per valor de 290.000 milions d’euros, i permetran a l’administració nord-americana recaptar 81.000 milions d’euros addicionals. Fins ara, els Estats Units ingressaven 7.000 milions d’euros per les importacions de productes europeus.
Al seu torn, l'Ibex-35 ha obert aquest dijous amb una caiguda de l'1,58%; els descensos més importants han estat els dels bancs espanyols: -4,87% pel Banc Sabadell i -3,95% per CaixaBank. També les principals borses europees han obert en vermell, amb fortes caigudes del 2,14% a París i Frankfurt, de l'1,85% a Milà i de l'1,42% a Londres. Els principals mercats asiàtics han tingut un comportament similar; el principal índex de la borsa de Tòquio, el Nikkei, ha baixat un 4% en la seva obertura, mentre que a la Xina les pèrdues de la borsa de Shanghai han estat del 0,34%.
La resposta de l'Estat espanyol serà mobilitzar 14.100 milions d'euros per donar resposta a la guerra comercial "unilateral". El Pla de Resposta i Rellançament Comercial vol "mitigar" els efectes de les polítiques de Trump, amb un "escut" que protegeixi l'economia espanyola, unes mesures que es complementaran amb les que aplicarà la Unió Europea si les negociacions fracassen. A Catalunya, afectaran 3.161 empreses que exporten regularment al país amb unes vendes que arriben als 4.351 milions d’euros i suposen el 4,3% del total d’exportacions catalanes al món.