NEWSLETTER

Pressupostos i finançament, en paral·lel

ERC només pot avalar els primers comptes de Salvador Illa si hi ha avenços en el projecte estrella de la legislatura, la raó més poderosa per atorgar oxigen al nou Govern i el principal entrebanc que tindrà Pedro Sánchez amb els líders autonòmics

Imatge despertador
Imatge despertador
17 de setembre de 2024, 06:00
Actualitzat: 7:17h

Les compareixences de dos dels principals escuders de Salvador Illa -Albert Dalmau (Presidència) i Alícia Romero (Economia)- han servit per tenir pistes de com aniran els primers compassos del nou Govern. Si Dalmau va posar l'accent en els serveis públics -s'impulsaran 12 grups de treball per millorar-los-, Romero va situar els pressupostos per al 2025 com a prioritat. Una prioritat que haurà de combinar amb una altra, com a mínim, d'igual de rellevant: el nou model de finançament singular per a Catalunya. El marc fixat per la consellera d'Economia és nítid, i lliga també amb el que va verbalitzar Sílvia Paneque, titular de Territori i Portaveu, en una entrevista a RTVE. Els comptes s'emporten els focus.

Aquest dimarts, per exemple, el consell executiu aprovarà el sostre de despesa, que sempre és el primer pas de cara a l'elaboració d'uns pressupostos que Illa vol tenir en vigor l'1 de gener. No acostuma a ser la norma: en els últims 14 anys, només el 2022 -amb Jaume Giró com a conseller d'Economia- van estar en funcionament quan tocava. Si vol comptes, el president haurà de negociar, i ho haurà de fer a fons, per convèncer els socis d'investidura. Amb els comuns, molt probablement, haurà d'aprofundir en qüestions vinculades a l'habitatge, que avui torna a aterrar al Congrés amb la carpeta dels lloguers de temporada, que està en mans del PP, de Junts, del PNB i de CoalicióCanària.

Amb ERC, qualsevol acord passarà perquè hi hagi passos en el finançament singular. En aquest sentit, la lògica indica que les dues carpetes -pressupostos i singularitat- haurien de parlar-se en paral·lel. Dit d'una altra manera: els republicans, que travessen per una situació interna especialment complexa -el camí cap al congrés del 30 de novembre es farà llarg-, no poden validar els comptes amb el mateix contingut que va servir per investir Illa. La lliçó l'haurien de tenir apresa, perquè Pedro Sánchez, a Madrid, els ha convençut de prendre decisions rellevants -com ara pressupostos generals de l'Estat- a canvi de reunions de la taula de diàleg que havien estat pactades amb anterioritat.

El finançament és la clau perquè Sánchez continuï a la Moncloa, i al mateix temps és la principal font de conflictes que tindrà en els propers mesos. Si vol esgotar la legislatura -ahir ho va reiterar davant dels diputats i senadors del PSOE-, haurà de complir amb Catalunya. Potser per això ja verbalitza que cal estar oberts a les "necessitats" dels socis de la investidura. De moment, aquest divendres rebrà el nou lehendakari, Imanol Pradales, i dos barons autonòmics del PP: Juan Manuel Moreno Bonilla (Andalusia) i Alfonso Rueda (Galícia). Illa no trigarà -primer passarà per la Zarzuela- i avui rebrà Jordi Pujol al Palau de la Generalitat. La restitució, ja es pot dir, és completa.

 

Ferran Casas i Manresa
Subdirector de Nació

Vols que t'arribi El Despertador de Nació cada matí al teu correu electrònic? Fes clic aquí per rebre'l.