És molt habitual que els esportistes, sobretot els futbolistes, s'esbandeixin la boca i escupin durant el partit. En aquest sentit, Fernando Mata, investigador en Biomedicina de la Universitat de Còrdova i expert en nutrició esportiva, revela que, més enllà de refrescar la boca i evitar l'aparició de flat, aquesta pràctica està justificada des d'un punt de vista biomecànic. Ho explica en una entrevista a Infosalus en què també descriu per què hi ha una alta prevalença de corredors kenians a les posicions capdavanteres de les maratons.
En primer terme, el professor a la Universitat Alfons X El Savi i de la Universitat Europea de Madrid assenyala que va ser al voltant del 2004 quan un grup de recerca anglès es va adonar que hi havia esportistes que si s'esbandien la boca amb una solució de carbohidrats milloraven el rendiment esportiu. Els van fer ressonàncies magnètiques per veure què passava i van veure que amb aquests glopeigs s'activaven certes zones del cervell relacionades amb el comportament motor i milloraven el rendiment esportiu, recorda.
D'altra banda, subratlla el cas dels atletes kenians i explica per què dominen les carreres de llarga distància. "La genètica és important, però hi ha altres factors que influeixen en la capacitat de rendir en aquest esport de resistència, com una qüestió cultural", assegura. Així, detalla que és una suma de condicionants socials i de l'entorn, com el fet de viure a molta altitud i haver-se de desplaçar a peu sovint, i modificacions anatòmiques, amb canvis estructurals de les extremitats inferiors que els fan més eficients a l'hora de córrer.