Les ungles poden donar informació sobre la nostra salut i, moltes vegades, es poden diagnosticar malalties dermatològiques i internes del pacient a través d'allò que els professionals veuen en aquesta part del cos.
"Són com un apèndix de la salut", ha assegurat la doctora Anna López, dermatòloga de l'Hospital de Sant Pau i professora associada de la Universitat Autònoma de Barcelona, al programa La selva de 3Cat. Aquesta capa fina i dura està formada de creatina, un químic que ens dona pistes sobre el funcionament d'òrgans com els ronyons.
En aquest sentit, l'experta ha detallat que les ratlles, les mitges llunes i les taques blanques en les ungles poden ser un símptoma de problemes fisiològics, indicar una manca de ferro, problemes al fetge, al ronyó i en altres òrgans.
El mateix creixement de les ungles són útils per conèixer aspectes de la nostra salut: com més ràpid creixen les ungles, més lentament envellim. Poden ser un indicador de longevitat perquè la creixença d'aquesta part del cos mostra la velocitat amb la qual el cos genera cèl·lules noves i saludables.
🟢 "Les ungles ens donen molta informació de possibles malalties"
— 3Cat (@som3cat) March 26, 2025
La doctora Anna López, dermatòloga de l'Hospital de Sant Pau i professora associada de la Universitat Autònoma de Barcelona, sobre les ungles i la longevitat#LaSelva3Cat
▶ https://t.co/4Ye7qlavd5pic.twitter.com/bc6bTMazdE
Cada mes, aproximadament, les ungles creixen uns dos mil·límetres. Però, a mesura que ens fem grans, les ungles creixen més a por a poc. Concretament, a partir dels 30 anys, aquest creixement disminueix. De fet, a la mateixa edat, hi ha persones a qui li creixen més ràpid que a d'altres; un altre fet que evidencia la relació entre les ungles i l'estat de la salut.
Fins i tot, segons un doctor de Harvard, les ungles poden ajudar a predir la nostra esperança de vida.