El Govern rebaixa les restriccions per sequera a la Garrotxa

La comarca passa d’excepcionalitat a alerta després de gairebé dos anys

El riu Fluvià al seu pas per Olot
El riu Fluvià al seu pas per Olot | @storms_garrotxa
Redacció
18 de març de 2025, 14:01
Actualitzat: 15:29h

Després de molt de temps, la sequera comença a fer marxa enrere, com a mínim, momentàniament. Així ho ha escenificat el Govern de la Generalitat amb l'anunci que ha fet aquest dimarts, el qual ha començat a desescalar algunes de les situacions amb què es trobava el país. Això ha estat possible gràcies a la millora en la pluviometria, sobretot aquest mes de març. A Olot, per exemple, des de principi de mes han caigut gairebé 200 litres.

La Garrotxa, que forma part del sistema hidrològic de la Serralada Transversal, és una de les comarques en què s’han rebaixat les restriccions per sequera i passa de l’estat d’excepcionalitat a l’estat d’alerta, un esglaó menys. Des de feia gairebé dos anys, el maig del 2023, la comarca es trobava en estat d’excepcionalitat, el penúltim de l’escala de la sequera i ara passa al tercer grau dels cinc que hi ha establerts.

El pas enrere que fa la comarca significa que els consums d’aigua podran ser superiors als que eren fins ara. Per exemple, el consum per habitant al dia passarà de 230 litres a 250. L’ús d’aigua per a reg agrícola augmenta un 15% o l’ús industrial s’apuja un 10%. I pel que fa al reg, es torna a permetre (fins ara estava prohibit) amb certes restriccions horàries i de volum. Es manté la prohibició d’omplir fonts ornamentals i la limitació de la neteja de carrers amb aigua de xarxa.

Amb els canvis que ha fet avui el Govern, el país queda amb les següents restriccions:

 

Tots aquests territoris mantindran la situació d'alerta, que suposa les restriccions mínimes. No es tracta de cap sorpresa, ja que les reserves avui se situen en 295 hm3Cal recordar que per eliminar totes les limitacions d'aigua cal superar el llindar de 300 hm3, un fet que passarà entre dimecres i dijous. Tot i això, la consellera de Territori, Sílvia Paneque, ha tirat de prudència i ha apuntat la xifra del 60% per arribar a la normalitat. En aquest sentit, considera que cal tenir un nivell de reserves suficient per evitar tornar a decretar l'alerta almenys en cinc o sis mesos. "Hem de veure si les pluges que indiquen els models es produeixen", ha afirmat la titular de Territori.

Malgrat la situació actual -en poc més de 10 dies les conques internes han passat del 31 a quasi el 47%-, el Govern assegura que manté el full de ruta en inversions. Un calendari que passa per aportar aquest mateix 2025 un total de 31 hm3 en nova oferta hídrica i, a mitjà termini, "a desacoblar el cicle de l'aigua de la pluviometria".