De moment, Salvem les Valls no ha fet servir la via judicial en la seva lluita contra les variants. L'entitat sí que ha presentat al·legacions als estudis informatiu i d'impacte ambiental que Territori encara no han contestat formalment, tot i que ja s'ha publicat la declaració d'impacte ambiental i s'ha licitat l'estudi constructiu. Un fet que també estan estudiant: "Hem de mirar fins a quin punt és legal o no és legal aquest pas, perquè en teoria no hauria d'haver pogut sortir la declaració d'impacte ambiental sense haver resolt totes les al·legacions i sense haver-les contestat", diu Mont.

Una acció de Salvem les Valls a la Vall d'en Bas Foto: Martí Albesa
El president de Salvem les Valls admet que no és habitual que les al·legacions es contestin en l'àmbit particular, però assegura que sí que es contesten als ajuntaments, i això tampoc s'ha fet. A més, Salvem les Valls va presentar una al·legació a l'estudi d'impacte ambiental i, segons Mont, aquesta "és de rigor" que es contesti. "Estem també esperant una reunió amb el nou director general d'Infraestructures per poder resoldre tots aquests dubtes que tenim i veure si realment és legal o no és legal", ha explicat el president de l'entitat garrotxina.
Mentrestant, a l'espera de poder entrar en la lluita jurídica, Salvem les Valls segueix oposant-se al projecte de la variant d'Olot i les Preses amb accions simbòliques i al carrer. El passat divendres va clavar una trentena de creus a la Vall d'en Bas recreant l'acció que la mateixa entitat va fer amb la construcció del túnel de Bracons l'any 1999.