
La finca Can Vilallonga, situada al massís de les Gavarres, és propietat de l'Institut Català del Sòl. L'any que ve finalitzava el conveni d'ús acordat amb el Consorci de les Gavarres després de 10 anys de treball amb projectes relacionats amb la gestió forestal, el patrimoni cultural i projectes de recerca. Aquest dimecres, però, s'ha signat un nou conveni d'ús per als pròxims 20 anys, durant un acte presidit pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, que ha subratllat la importància que té en la transmissió de la forma de vida de pagès a les noves generacions per no perdre "el nostre passat". La finca inclou una masia que acollirà el futur centre d'interpretació de les Gavarres.
Els responsables de gestionar la finca de Can Vilallonga, situada al terme municipal de Cassà de la Selva (Gironès), respiren tranquils ara que el Govern ha demostrat que aposta per al seu ús públic amb la renovació d'un nou conveni per a un període de vint anys, el màxim que estableix la llei.
El conseller Recoder, en qualitat de president de l'Institut Català del Sòl (INCASOL), ha explicat que la compra d'aquesta finca de 240 hectàrees ja tenia com a objectiu aquest ús púbic i ha reconegut que "li costa molt imaginar-se un altre ús" que no sigui aquest. Així mateix, també ha reconegut la "bona feina feta" durant els deu anys que el consorci ha tingut la seva gestió i ha subratllat la importància que aquest espai té a l'hora de transmetre com vivia la gent a pagès. "És un passat que no podem esborrar; és la nostra arrel i és important que els nostres fills ho pugin conèixer", ha assenyalat el conseller. També ha dit que aquestes dues dècades són un horitzó per "treballar en perspectiva de futur, buscar recursos i invertir" perquè els valors es puguin desenvolupar amb "major eficàcia".
L'agraïment del territori
El president del Consorci per a la Protecció i Gestió de l'Espai d'Interès Natural de les Gavarres, Josep Espadalé, ha agraït la renovació del conveni amb les següents paraules: "Gràcies per confiar amb el consorci en un moment en què les urgències són altres i que calen diners per tirar endavant el país". Per altra banda, també s'ha referit al canvi conjuntural que ha viscut el massís, tot dient que si "abans els masos eren centres de vida i gestió del territori de les Gavarres, avui dia s'han convertit sobretot en un producte immobiliari".
Can Viallonga és la finca més gran de les Gavarres i representa la meitat de la superfície pública del massís que és només un 1,7% de tot l'espai. La finca inclou una masia catalogada de 1.000 metres quadrats que en un futur acollirà el centre d'interpretació i educació ambiental de les Gavarres. L'any que ve està previst tenir enllestit el projecte executiu per després buscar el finançament necessari per a les obres d'adequació. Actualment, a la fina hi ha una Escola de Natura on cada any hi passen uns 3.000 escolars. Des del consorci, s'han impulsat projectes de gestió forestal i del patrimoni, així com projectes de recerca amb la Universitat de Girona.
Nous treballs de neteja dels boscos afectats per les nevades
El conseller Recoder ha lliurat al consorci un dossier amb les dades de l'estudi encarregat per INCASOL sobre els danys provocats per les nevades del 2010 a la finca. Segons el document, un total de 98,47 de les 241 hectàrees que hi ha en total tenen una afectació molt greu i per tant requereixen la retirada de la fusta. Els pròxims treballs de neteja estan previstos abans que acabi l'any amb ajuts de 'la Caixa' i la Diputació de Girona.