El FITAG, amb menys pressupost i més imaginació

Per primer cop s'organitzen funcions matinals diàries al Museu d'Història de la Ciutat amb 25 actors

Publicat el 12 de juny de 2012 a les 18:47
Moment musical a la presentació de la 12a edició del FITAG. La cançó que servirà per al Lipdub. Foto: Marina López / ACN

El Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona aixecarà el teló una nova edició que es farà des del 28 d'agost a l'1 de setembre. Els espectacles es podran veure en diferents espais de Girona però també a altres municipis, com ara Llagostera, Lloret de Mar, Maçanet de la Selva, Palamós i Roses. L'espectacle inaugural serà 'Sabó' de la companyia La Gespa de Palamós (Baix Empordà). El programa d'enguany compta amb un total de 22 espectacles, dels quals 7 són gironins i 8 són de companyies internacionals, vinguts d'indrets com ara Egipte, Itàlia o Bulgària. Els organitzadors consideren que, tot i que el pressupost ha passat de ser de 80.000 euros a uns 70.000, s'ha posat imaginació i reduït estructura per no afectar a la qualitat.

En la seva XII edició, s'ha intentat oferir una proposta cultural que aporti "positivitat" en aquest temps de crisi i projectar una imatge "constructiva" i "de superació" de l'associacionisme teatral a les comarques gironines cap al món global, segons ha explicat el director de FITAG, Martí Peraferrer, durant la presentació d'aquest dimarts.

Un any més s'ha intentat convertir-lo en "un punt de trobada anual, popular i festiu, tant dalt de l'escenari com a la platea, per als qui estimen el teatre", ha declarat Peraferrer, que ha reconegut que han hagut de posar imaginació per compensar la reducció del pressupost. En aquest sentit, ha detallat que ha calgut "aprimar" l'organització i prescindir de persones que formaven part de l'equip i que s'han hagut de "quedar pel camí". Tot i això, té la sensació que en el programa d'enguany "hi ha més coses que mai".

Per la seva banda, el vicepresident de la Diputació de Girona, Xavier Soy, l'organisme que l'impulsa, ha assenyalat que donar continuïtat a aquest festival ha estat un autèntic repte si es té en compte el context de crisi actual i ha manifestat que "és en aquests moments quan les institucions han de donar suport a manifestacions com el FITAG".

El festival en xifres

Del total de 22 espectacles que es podran veure, 7 són de companyies gironines, 2 de fora de la demarcació (Barcelona i Sabadell) i 4 d'altres comunitats autònomes -País Valencià, Comunitat de Madrid i Andalusia). Les 8 restants vénen d'indrets tant dispersos com ara Egipte, Itàlia, Sèrbia, Líbia, Romania, França, Bulgària i una companyia de l'Amèrica Llatina resident a Madrid. Amb algunes d'aquestes companyies, s'ha establert un intercanvi que comportarà la representació de les produccions amateurs gironines.

Aquest any, el FITAG vol retre un especial homenatge a la ciutat de Girona, que acull el festival des de la primera edició. Així s'estrenarà un 'lipdub' que porta el nom de 'FITAG canta a Girona!', amb música composta i interpretada pel jove cantant de Santa Coloma de Farners Uat Boada, en el qual intervindran les companyies de teatre amateur de les comarques gironines que es presentin a la convocatòria prevista el pròxim 27 d'agost.

Una franja matinal diària

Amb la idea d'obrir el FITAG a la ciutat, per primer cop s'organitzarà una franja matinal diària que aquest any es farà al Museu d'Història de la Ciutat. Del 29 d'agost al dia 1 de setembre, un col·lectiu de més de 25 actors gironins presentaran petites escenes teatrals que han treballat prèviament amb el director professional i membre de l'equip de suport del FITAG Ramon Perera. Es faran de les 11 del matí a les dues de la tarda.

La presència de companyies gironines

Malgrat que el festival cada vegada té més representació internacional, el FITAG vol seguir mantenint una orientació gironina. És per això que deixa en mans de grups de teatre amateur de la demarcació la inauguració i la cloenda del festival (a La Gespa, de Palamós, i a Quantum, de Lloret de Mar, respectivament) i obre una franja d'exhibició exclusiva per a aquestes produccions gironines: Pim-Pam, de Llagostera; Teatre de Contacte, de Maçanet de la Selva; AFAC, de Cassà de la Selva; El Guirigall - El Galliner, de Girona, i Toma!Teatre, de Girona.

El Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona continua amb la voluntat de portar espectacles pel territori. Aquest any, hi participen els municipis de Llagostera, Lloret de Mar, Maçanet de la Selva, Palamós i Roses.