Jutges de pau o notaris podrien separar matrimonis sense fills

  • Un carrer de la Font de la Figuera -
Publicat el 12 de maig de 2009 a les 19:20

 'El sistema no és sostenible i hi ha àmbits en què es poden potenciar els sistemes alternatius; evidentment, si no hi ha fills, els jutges de pau poden descasar', ha indicat Alegret. La presidenta, que ha assistit a la Sala de Govern del TSJC que s'ha fet a Girona, també ha dit que espera 'reconduir' la situació creada a la comissió mixta.

La presidenta del TSJC ha apostat aquest dimarts per ampliar competències als jutjats de pau en la mesura que sigui possible. Segons ha indicat, 'no es poden ampliar molt les seves competències', perquè no s'han d'oblidar les funcions de conciliació i mediació que porten a terme entre conflictes de veïns. 'Crec que dins el poble podrien tenir problemes', ha indicat en referència als jutges.

Tot i això, Alegret sí que considera que hi ha àmbits que els jutjats de pau podrien assumir per ajudar a descongestionar els jutjats de primera instància, que veuen com amb la crisi econòmica els augmenten els afers civils, laborals i mercantils. 'Hi ha àmbits en què es poden potenciar sistemes alternatius, i on els jutges hi poden jugar un paper important en les tasques de mediació', ha afirmat la presidenta del TSJC.

En aquest sentit, Maria Eugènia Alegret ha plantejat que s'encarreguin de descasar matrimonis sense fills. 'Evidentment, aquesta és una de les tasques que poden fer, mitjançant un conveni que els hi doni validesa documental per donar fe de les separacions', ha concretat. Alegret també ha afegit que un altre dels col·lectius que poden assumir la tasca són els notaris, com ja s'està fent a França.

En cas que els jutges de pau s'encarreguessin de les separacions, però, les seves competències només serien vàlides en matrimonis sense fills. 'Si hi ha menors, aleshores cal que intervingui el fiscal', ha recordat Maria Eugènia Alegret.

Reconduir la situació

Durant la seva intervenció, la presidenta del TSJC també s'ha referit a la decisió de la Sala de Govern de deixar de participar en la comissió mixta amb el Departament de Justícia. Alegret ha indicat que la decisió -presa per majoria i on ella va votar en contra- és una 'mesura simbòlica' per donar 'un toc d'atenció'  a la demanda de redistribuir la plantilla.

'Si no es poden augmentar places o posar reforços, es poden distribuir els efectius de la millor manera possible', ha afirmat la presidenta del TSJC. Tot que les relacions entre el Departament i el Tribunal s'han tensat arran de la decisió, Maria Eugènia Alegret s'ha mostrat convençuda que l'afer es 'podrà reconduir, perquè institucionalment farem tot el possible perquè així sigui'. La presidenta ha indicat que la decisió de no anar més a la comissió es va prendre perquè 'la majoria pensa que cal un toc d'atenció, ja que la comissió és bilateral i paritària i cal analitzar i estudiar amb cura les propostes'.

44,7% d'augment dels assumptes mercantils

La presidenta del TSJC també ha donat diverses dades sobre l'activitat dels jutjats gironins durant la seva compareixença a Girona. Destaca que, arran de la crisi econòmica, han augmentat en un 44,7% els assumptes mercantils, i en un 31,4% els laborals.

Precisament, Alegret ha explicat que d'aquí a dues setmanes, el titular del jutjat que porta els afers mercantils. Carlos Peinado, deixarà el càrrec per anar a una nova destinació. De moment, el TSJC ha sol·licitat una comissió de serveis per cobrir-lo en espera que hi hagi un nou titular, tot i que això no es preveu a curt termini.

En referència a altres jutjats, Maria Eugènia Alegret ha recordat que s'està pendent de l'augment de plantilla demanat a Blanes (Selva), on aquest 2009 s'obrirà un nou jutjat de primera instància. La presidenta del TSJC ha afegit que, de moment, Girona 'no viu una situació de col·lapse' però que sí que hi ha municipis (com a Blanes i a Santa Coloma) on els afers es comencen a acumular.