La Cambra de Comerç de Girona ha pintat un panorama negre i qualifica la situació econòmica de 'pessimista' perquè no entreveu que hi hagi cap altre sector econòmic que pugui assumir l'important índex d'atur, amb un creixement mig del 40% el 2008. 'Els sectors que van aguantant no són capaços d'oferir tants llocs de treball', ha afirmat el cap d'estudis de la Cambra, Pere Busquets.
'No hi ha cap mecanisme que doni sortida a l'important atur que s'ha generat', ha explicat Busquets durant la presentació de l'Informe de Conjuntura del 2008 i les previsions d'aquest any. Basant-se en les dades de l'any anterior i del primer trimestre de l'any, Busquets ha afirmat que la visió és 'pessimista' perquè el mercat de treball a la demarcació està 'sobredimensionat'. Busquets ha detallat que, basant-se en el boom de la construcció, hi ha molta mà d'obra que ha vingut d'altres llocs i que ara s'ha quedat sense feina.
Pere Busquets posa en dubte que els sectors que 'encara van aguantant' i planten cara a la crisi acabant l'any amb índexs positius tinguin prou capacitat per assumir aquest volum de gent que s'ha quedat a l'atur. Segons Busquets, la situació 'no es podrà solucionar el 2009' i posa sobre la taula que, si la tendència continua, es poden perdre entre 5.000 i 10.000 llocs més de feina a la construcció situant el sector en els mateixos nivells del 1996.
A més, la important activitat del sector de la construcció ha provocat que a les comarques gironines el parc d'habitatges hagi crescut 'molt per sobre' que el nivell català i que el nombre d'habitatge en estoc sigui 'molt alt'. Busquets augura que aquest és un factor que encara dificultarà més la represa de l'activitat en el sector a la demarcació. 'No remuntarà fins que la demanda torni a superar l'oferta', ha afirmat.
El sector de la indústria s'ha mantingut durant els tres primers trimestres del 2008 però el quart han patit una caiguda per la debilitat de la demanda i les dificultats de finançament. Només les indústries agroalimentàries, les del paper, les químiques i el sector d'energia i aigua tenen una evolució positiva mentre que les indústries del tèxtil i la fusta són les més afectades per la crisi. Durant el darrer trimestre la indústria del paper també ha rebut un cop dur per la crisi.
En el terreny de les exportacions hi ha hagut una desacceleració i han tancat el 2008 gairebé un punt per sota que el 2007. Han caigut els destins habituals –França o Itàlia- i han incrementat per sobre la mitjana a altres punts d'Àsia, Àfrica i Amèrica.
L'evolució de la concessió de crèdits també ha apuntat en la mateixa direcció que el global i cada cop n'han concedit més. La Cambra de Comerç ha posat sobre la taula que en crescut els impagats i que la xifra s'enfila fins els 246 MEUR (milions d'euros) a les comarques gironines.
El president de la Cambra, Domènec Espadalé, ha explicat que l'obra pública a les comarques gironines està suavitzant en part els efectes de la crisi en el sector de la construcció. 'L'administració hi té molt a dir i és bàsica l'obra pública', ha explicat Espadalé.