Girona participa en un programa europeu per avançar cap la neutralitat climàtica

La ciutat catalana farà tàndem amb l'àrea metropolitana de Bordeus en un aprenentatge conjunt

Girona vol avançar cap a la neutralitat climàtica
Girona vol avançar cap a la neutralitat climàtica | didesign / envato elements
Redacció
28 de gener de 2025, 17:30
Actualitzat: 17:34h

Girona participarà en un programa europeu per aconseguir la neutralitat climàtica. Es tracta d'un programa de 18 mesos de durada que servirà per compartir coneixements i transferir bones pràctiques a través d'un programa d'agermanament d'aprenentatge que busca ciutats bessones entre totes les inscrites al programa europeu. En aquest cas, Girona s'agermanarà amb l'àrea metropolitana de Bordeus. La col·laboració permetrà compartir i conèixer propostes sobre la sobirania energètica, la renaturalització dels espais i la mobilitat sostenible per arribar a la neutralitat climàtica el més ràpid possible, un objectiu que -si més no en l'àmbit de l'administració municipal- s'ha compromès recentment a assolir el 2030.

El projecte de Ciutats Pilot NetZeroCities compta amb 24 ciutats europees que s'agermanen per tal de compartir projectes i bones pràctiques a l'hora de treballar per la neutralitat climàtica. Girona s'estrenarà aquest any en el projecte, que ja compta amb 80 ciutats bessones seleccionades des del 2023. Ho farà de la mà de l'àrea metropolitana de Bordeus, amb qui han agermanat en el projecte d'aprenentatge col·lectiu que té la iniciativa europea.

El programa facilitarà que les dues ciutats parlin sobre els seus models de transició energètica, renaturalització d'espais o de mobilitat sostenible i puguin compartir projectes d'èxit. A més, es fomentarà la col·laboració interdisciplinària entre investigadors, ciutadania, parts interessades locals i responsables de la presa de decisions per abordar la urgència climàtica i impulsar un canvi per promoure pràctiques sostenibles.

Programa fins al juny del 2026

El programa ha començat al gener i es preveu que finalitzi el juny del 2026. En tot aquest temps es faran sessions de treball presencials i virtuals entre les dues ciutats per crear conjuntament solucions transformadores i avançar cap a l'objectiu de la Missió de Ciutats de la Unió Europea per una Europa climàticament neutra.

Per això es preveu fer dues visites presencials a l'àrea metropolitana de Bordeus i que la ciutat francesa vingui a Girona una vegada. A través de les trobades es farà un pla d'acció amb actuacions per tirar endavant a partir de les pràctiques innovadores escollides i apreses de Bordeus. Una vegada se superi aquesta fase, Girona tindrà la possibilitat d'integrar-se en la plataforma NetZeroCities. La ciutat, per cert, és la primera del país que tindrà uns pressupostos de carboni per tal de planificar el procés cap a la neutralitat climàtica.

“És una bona notícia que ciutats com Girona puguin participar en un important programa a nivell europeu i tenir l'oportunitat d'aprendre i compartir amb altres ciutats sobre accions cap a la neutralitat climàtica. Aprofitarem al màxim per compartir i crear xarxa, i esperem poder resoldre problemes i donar solucions per avançar en aquests reptes complexos i transversals”, destaca Sergi Cot, regidor d’Acció Climàtica de l’Ajuntament de Girona.

Arxivat a