Dues setmanes després de les eleccions i quan bona part de Catalunya ja no està en emergència per sequera, el Parlament ha pogut convalidar el decret que imposa restriccions d'aigua al turisme tres anys després de l'inici de la crisi hídrica. La norma, que també suavitza les sancions als ajuntaments i permet reomplir les piscines públiques a les zones encara en emergència, ha tirat endavant només amb els vots d'ERC en solitari i les abstencions de Junts i PSC.
Què inclou el decret de sequera?
El decret de sequera el va aprovar el Govern el passat 16 d'abril. Tanmateix, encara no havia arribat al Parlament per ser convalidat. Inclou per primera vegada la limitació del consum dels turistes -90 litres per plaça hotelera en emergència 2, 100 litres en emergència 1 i 115 en excepcionalitat-. Una restricció, això sí, que només és obligatòria a aquells municipis que faci tres mesos que excedeixen el consum diari al conjunt dels sectors.
Precisament, la norma suavitza les sancions als ajuntaments que gastin massa d'aigua. Es manté la referent a l'excés de consum, però s'eliminen les referents al dany al medi. També es permet ajornar o fraccions sense interessos el pagament de les multes.
El decret legalitza la instal·lació de dessalinitzadores privades i obre una via per reomplir piscines col·lectives a les zones que encara estiguin en emergència -bàsicament l'Alt Empordà-. Concretament, caldrà que els ajuntaments les incloguin en el cens de refugis climàtics.
Crítiques de tota l'oposició
Que el Govern en funcions hagi salvat el decret de sequera, no ha estalviat al conseller David Mascortcrítiques de tota l'oposició a la diputació permanent. El PSC i Junts, que s'han abstingut, han lamentat la manca de consens així com "haver delegat les responsabilitats als ajuntaments". El socialista Ferran Pedret i el juntaire Josep Rius també han reclamat que la pluja de les darreres setmanes "no sigui una excusa" per prioritzar totes les inversions pendents.
La CUP i els comuns, les dues formacions més crítiques amb la gestió de la sequera amb relació al turisme, han votat en contra de la norma. El cupaire Xavier Pellicer, a banda de qualificar d'error "haver tardat 42 mesos a posar restriccions al turisme", considera que les dessalinitzadores privades freguen el "negacionisme climàtic", mentre Jèssica Albiach ha reivindicat l'aposta del seu espai polític per dessalinitzadores com la del Prat -inaugurada el 2009-. PP i Vox també hi han votat en contra mentre que Cs, que no tindrà representació al futur Parlament, s'ha abstingut.