Catalunya està molt lluny dels objectius de transició energètica. Revertir aquesta situació és una de les prioritats del nou Govern que, a l'espera de tenir nou director general d'Energia, ja ha anunciat algunes petites modificacions per accelerar la tramitació. Tanmateix, el col·lectiu Renovem-nos considera que cal anar molt més enllà i ha fet una proposta detallada de reforma del marc normatiu que redueixi molt més el termini d'ençà que es presenta un projecte a què ja es pugui començar a construir.
Tramitació dels projectes en només 12 mesos
Renovem-nos reclama que la Generalitat de Catalunya assumeixi el que marca la directiva europea: aconseguir tramitar en només 12 mesos els nous projectes de renovables i a sis en cas de repotenciar els preexistents (per exemple substituir molts antics molins per pocs dels actuals amb major capacitat de generar energia).
Per aconseguir-ho, proposa aplicar el silenci administratiu positiu en els tràmits intermedis d'admissió de projecte. A més, proposen convertir el vistiplau final d'Urbanisme en un "automatisme". "Si Urbanisme ja participa en la Ponència de Renovables, quin sentit té que es converteixi en un últim pas que, a la pràctica, suposa aturar projectes", es pregunta Enric Pardo, portaveu de Renovem-nos.
De fet, actualment es produeix un autèntic "embús". Hi ha una quarantena de parcs solars i eòlics que, malgrat tenir el llum verd ambiental i energètic, estan pendents d'aquest pas que, segons la legislació, hauria de ser un mer tràmit, però que es pot allargar mesos. Tots aquests projectes paralitzats sumen una inversió de 534 milions d'euros i una potència de 723 MW, segons les dades del consultor Jaume Morron.
La proposta que Renovem-nos ha enviat a la consellera Sílvia Paneque -amb qui tenen previst reunir-s'hi a mitjan octubre- també reclama adequar-se a un dels mandats de la directiva que considera les renovables com a figura d'interès públic superior, a partir d'una reforma exprés del decret 1/2010 d'Urbanisme. Uns canvis que evitin que els ajuntaments puguin aprovar moratòries retroactives que frenin els projectes ja presentats.
El document presentat per l'entitat també demana flexibilitat en la transmissió d'un projecte entre promotors, augmentar l'àmbit geogràfic de la participació ciutadana en el finançament així com un marc que faciliti la implantació de bateries.
Que els pressupostos no siguin el problema
Els canvis anunciats ja fa unes setmanes per la consellera de Territori eren sense modificar la normativa existent i, de fet, va explicar que s'aprofitaria la negociació dels pressupostos per intentar anar més enllà.
Precisament, Renovem-nos reclama incloure totes aquestes modificacions a través de la llei d'acompanyament dels comptes o bé amb un decret òmnibus que en permeti fer una modificació conjunta. "No volem que els pressupostos puguin ser l'excusa i potser és més fàcil trobar una majoria per aprovar-ho per aquesta via", explica Enric Pardo a Nació. "La proposta està treballada article per article i creiem que hauria de ser una realitat abans de Nadal", conclou.