«Sorpasso» històric: l'energia solar supera el carbó a Europa

L'eòlica va generar més electricitat que el gas per segon any consecutiu: "Els combustibles fòssils estan perdent el control de l'energia de la UE"

L'energia solar ja supera el carbó per produir electricitat a Europa
L'energia solar ja supera el carbó per produir electricitat a Europa | Disseny d'Aleix Pérez
23 de gener de 2025, 00:05

La transició energètica continua accelerant a Europa. Si l'any passat va ser el primer que l'eòlica va superar el gas, enguany ha estat la solar fotovoltaica la que ha fet el sorpasso al carbó. D'aquesta manera, segons el think tank Ember, fins a un 47% de l'electricitat es va produir amb energies renovables -a Catalunya és només d'un 16% sense tenir en compte l'autoconsum solar-. “Els combustibles fòssils estan perdent el control de l'energia de la UE”, assegura Chris Rosslowe, analista especialitzat en clima i energia.

Els combustibles fòssils reculen 10 punts en cinc anys

El Pacte Verd Europeu -ara en qüestió- va fer una aposta per accelerar la implantació de les energies renovables al Vell Continent tant per reduir les emissions com per afavorir la competitivitat de la indústria. L'escenari del 2019 és que els combustibles fòssils produïen el 39% de l'electricitat mentre que les renovables -inclosa la hidroelèctrica- un 34%.

En només cinc anys, la situació s'ha invertit. El 2024, per exemple, va ser el primer que l'energia solar (11%) va superar el carbó (10%), mentre que l'eòlica (17%) es va situar per segon exercici per sobre del gas (16%), que encadena cinc anys de caigudes.

Sumant la hidràulica, les renovables a la UE van arribar l'any passat a un nou rècord amb un 47% mentre que els combustibles fòssils es van quedar en un 29%. Això sí, una font no renovable com la nuclear, es manté com la que genera més electricitat amb quasi un 24% de l'electricitat generada.

Producció d'electricitat segons font energètica a la UE

L'actual situació encara contrasta més amb d'inicis de la dècada passada. El 2011 els combustibles fòssils fregaven el 50% de l'electricitat mentre que la nuclear s'enfilava al 29%. Aleshores, la solar i l'eòlica juntes no passaven del 7%. “Aquestes fonts d'energia viuen un augment meteòric”, asseguren els autors de l'informe.

Espanya és un dels motors de l'energia solar a Europa

Hi ha fins a quatre estats europeus -Hongria, Grècia, Espanya i Xipre- que superen el 20% de l'aportació de l'energia solar a la generació elèctrica. És una dada, això sí, que inclou l'autoconsum, fet que obliga a estimacions: “Probablement, en alguns casos quedi per sota de la realitat”, expliquen fonts d'Ember a Nació. En aquest sentit, la incorporació de l'autoconsum solar provoca augmentar la dada oficial de REE -sumant solar fotovoltaica i tèrmica és un 18,3%- fins al 21,2%. Cal recordar que a Catalunya -sense incloure les teulades solars- no es passa de l'1,3%.

Producció solar i % en el mix elèctric (2024)

En producció solar absoluta, el lideratge correspon a Alemanya (71 TWh) per davant de l'estat espanyol i Itàlia, en un context de creixement generalitzat arreu de la Unió Europea. Un fet que contrasta amb el declivi del carbó: l'any passat es va deixar d'utilitzar al Regne Unit -el bressol de la Revolució Industrial- i, actualment, més de la meitat dels països tenen una quota inferior al 5%. Cal recordar que a l'Estat, en una sola dècada, ha passat de generar el 20% d'electricitat a només un 1%. Més enllà d'una reserva d'emergència a la central mallorquina d'Alcúdia -un màxim de 500 hores anuals-, enguany es podrien desconnectar les tres que resten en funcionament a Astúries i Andalusia.

Europa s'ha estalviat 59.000 milions en importacions

L'increment de potència solar i eòlica ha suposat reduir la dependència energètica de la Unió Europea. En aquest sentit, l'anàlisi d'Ember estima que s'han evitat importar un total de 92.000 milions de metres cúbics addicionals de gas fòssil i 55 milions de tones de carbó, amb un cost de 59.000 milions d'euros.

Curiosament, malgrat que la compra de gas ha disminuït més d'un 5% respecte a l'any anterior, han crescut les importacions des de Rússia. Això sí, pràcticament només són un terç respecte als nivells previs a la invasió d'Ucraïna.

% de fonts d'energia a la producció elèctrica a la UE

“La UE s'està acostant cap a un futur d'energia neta alimentada amb energia eòlica i solar de producció pròpia. Aquest nou sistema energètic farà reduir la vulnerabilitat als xocs dels preus dels fòssils, fer front a la crisi climàtica i subministrar energia assequible per a les seves llars i empreses”, assenyala Beatrice Petrovich, analista d'Ember.

Això sí, des del think tank de referència en matèria energètica s'alerta que per complir els objectius cal accelerar el ritme d'implantació de renovables, especialment en l'eòlic, un sector que afronta certs problemes en la cadena logística.

Arxivat a