L'ACA estudia com deixar de buidar Sau

Es pretén crear un nou punt de captació que permeti extreure l'aigua de qualitat en qualsevol època de l'any

L'ACA està buidant de nou l'embassament de Sau i ja està per sota el 6%
L'ACA està buidant de nou l'embassament de Sau i ja està per sota el 6% | Emili Vilamala
10 de febrer de 2025, 12:20
Actualitzat: 12:23h

Sau no només és el termòmetre de la sequera sinó un dels elements més sensibles en la gestió de l'abastament d'aigua a la regió metropolitana de Barcelona. La tipologia de l'embassament provoca que calgui una gestió quirúrgica per assegurar-ne la qualitat de l'aigua i que inclou buidatges quasi totals -ara està a menys del 6%- per transferir recurs cap a Susqueda. Per evitar aquest tipus d'operacions, l'ACA panteja un nou punt per alliberar aigua a la presa, situat entre els dos existents.

Un tercer punt per alliberar aigua

La presa de Sau compta amb dos grans punts per alliberar aigua, a banda del sobreeixidor que només s'utilitza quan està al 100%. Els desguassos de fons i mig fons situats a la cota 360 -el punt més baix- i a la torre de captació de la central hidroelèctrica, a la cota 384.

Tanmateix, a mesura que la temperatura augmenta hi ha risc que es produeixi el fenomen de l'estratificació. Es formen fins a tres capes d'aigua que no es barregen: la superior amb la formació d'algues, la inferior amb llots i la intermèdia amb una qualitat acceptable. Actualment, és molt difícil poder transferir cap a Susqueda aquesta aigua a partir de la primavera i, per aquest motiu, s'aprofita l'hivern per fer-ho abans que es produeixi aquest fenomen.

L'Agència Catalana de l'Aigua ha anunciat que ha posat a licitació la redacció d'un projecte amb un pressupost superior als 69.000 euros per analitzar la creació d'un nou punt d'alliberament d'aigua. Fonts de l'administració hidràulica expliquen a Nació que, si acaba tirant endavant, Sau podria tenir una gestió més convencional i s'evitarien els buidatges exprés en les “finestres de bona qualitat de l'aigua”.

El projecte ha d'analitzar diverses possibilitats: una captació flotant modulable, una plataforma flotant i captació de bombament, la combinació de les dues opcions anteriors, o bé una torre de captació amb diferents obertures.

L'embassament amb més oscil·lacions

La necessitat de gestionar amb precisió el recurs hídric disponible provoca que Sau sigui l'embassament que tingui més oscil·lacions. En aquest sentit, en pocs mesos ha passat d'estar al 45% (juny de 2024) a menys del 18% (octubre de 2024), per després tornar a pujar per sobre del 30% en poques setmanes i iniciar un descens sostingut fins a l'actual 5,75%.

I fins quan es mantindrà l'actual fase buidatge? La resposta de l'ACA és l'habitual: mentre es mantingui la qualitat. En aquest sentit, fonts de l'administració hidràulica eviten marcar un nivell mínim per aturar l'operació i no es mullen sobre si es podria arribar a valors extrems com l'any passat que van arribar a fer emergir per primera vegada a la història l'antic pont romànic de Sant Romà de Sau.