Denuncien la mort de 17 cabres per atacs de la lloba de l'Empordà

El pagès i propietari de la finca de Cistella afectada es planteja esterilitzar un dels gossos del ramat per evitar una hibridació

Imatge d'arxiu d'un llop: a Catalunya hi ha un mínim de 5-6 exemplars
Imatge d'arxiu d'un llop: a Catalunya hi ha un mínim de 5-6 exemplars | envato elements
Redacció
17 d'octubre de 2024, 13:05
Actualitzat: 20:45h

Fa una setmana va transcendir que a Catalunya havia arribat una lloba per primera vegada des del 2018. Una de les finques més afectades de la zona és la de Francesc Barbany, que denuncia que l'animal ja ha matat disset cabres en els darrers mesos. El fet que un dels gossos d'atura no hagi protegit el ramat provoca que el pagès s'arribi a plantejar esterilitzar-lo per evitar el risc d'hibridació.

Barbany, en una entrevista a RAC1, també ha explicat que han pogut determinar que es tracta d'una lloba, ja que ataca directament a la jugular i perquè se l'ha distingit a través de les càmeres de seguretat dels Agents Rurals. A més, el pagès de l'Empordà assegura que fa un any que estan patint pels atacs d'aquest exemplar femella i tot plegat els ha obligat a prendre mesures com electrificar la tanca que guarda el ramat que té 180 cabres i posar collars amb geolocalització per tal de tenir controlats els animals més vulnerables del ramat. En l'expedient de Territori en aquesta explotació hi consten 7 cabres mortes, una ferida i un fetus perdut.

En l’entrevista, l'afectat assenyala que té dos gossos d’atura, un dels quals, és el de reserva. Això vol dir que passa moltes hores sense fer res i és el que no impedeix que ataqui les cabres. En aquest sentit, Barbany explica que ara intenta “cansar” el gos durant el dia portant-lo a pasturar les cabres i també s’estan plantejant esterilitzar-lo per evitar el creuament amb la lloba.

De fet, a Catalunya s'han capturat en les darreres dues dècades dues gosses que convivien amb llops per evitar la hibridació. El primer cas es va produir el 2006 al Cadí i el segon el 2012 al Ripollès. En ambdós casos, es va poder constatar que no havien quedat prenyades. L'encreuament entre llops i gossos -se n'han constatat casos a França- suposa una pèrdua de patrimoni genètic a evitar en els plans de gestió d'aquesta espècie.

Com a mínim sis llops a Catalunya

A Catalunya enguany s'han recollit mostres genètiques de cinc llops. Dos a l'Alt Empordà -un dels quals la lloba de la zona de Cistella-, un a l'Alta Ribagorça -assentat a l'Alt Pirineu des del 2021-, un altre al Port del Comte -que es mou entre el Solsonès i l'Alt Urgell- així com un cinquè a la Cerdanya.

"Això no vol dir que hi pugui haver més exemplars", expliquen fonts del Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica. En aquest sentit, fa mesos que un llop s'ha situat a la zona del Collsacabra, a Osona, hi ha protagonitzat fins a vuit atacs en una mateixa explotació de Rupit.

Des del retorn del llop a Catalunya -oficialment l'any 2000-, han arribat una vintena d'individus procedents de França i de la varietat itàlica. D'aquests, tots menys un eren mascles. Fonts de Territori explicar a Nació que el 2008 es va localitzar una lloba, a tocar de dos mascles, però aleshores tampoc es van trobar evidències de reproducció i, en conseqüències, no s'ha donat l'espècie com a oficialment establerta a Catalunya.

Aquest 2024 s'han obert 12 expedients per atacs a explotacions de l'Alt Empordà, però també d'Osona. El balanç oficial de la conselleria és de 28 ovelles mortes i 39 de ferides, 2 xais morts, 8 cabres mortes, 2 de ferides i dos fetus. En algunes ocasions, els ramaders consideren que els expedients no inclouen tots els animals perduts.