Més del 40% del planeta ja són zones àrides

Un informe presentat a la COP16 sobre desertificació alerta que la població que viu en aquestes zones es podria duplicar l'any 2100 en el pitjor dels escenaris climàtics

El Mediterrani és una de les zones on l'aridificació augmentarà més
El Mediterrani és una de les zones on l'aridificació augmentarà més | Huseyin Bostanci / iStock
09 de desembre de 2024, 09:00

Després de la COP16 de biodiversitat i la COP29 de canvi climàtic, ara és el torn de la COP16 de desertificació. Riad, la capital de l'Aràbia Saudita, acull fins al 13 de desembre aquesta cimera on s'acaba de presentar l'informe mundial més exhaustiu sobre l'impacte d'aquesta problemàtica. Actualment, més del 40% del planeta ja són zones àrides i la població que hi viu es podria duplicar fins als 5.000 milions de persones a final de segle si es compleix el pitjor dels escenaris climàtics.

Tres quartes parts del planeta pateix un augment de l'aridesa

L'escalfament global augmenta clarament la temperatura i provoca una reducció menys clara de la precipitació, però sobretot una major irregularitat. En aquest sentit, l'increment de l'aridesa no es produeix a totes les regions, però sí a més de tres quartes parts del planeta.

Concretament, segons l'informe “L'amenaça global de les terres seques: tendències regionals i globals d'aridesa i projeccions futures” presentat a la COP16 de Riad, un 77,6% de la superfície ha patit un augment de l'aridesa entre 1990 i 2020. D'aquesta manera, el 40,6% del planeta -excloent l'Antàrtida- ja es pot considerar terreny àrid, un creixement de tres punts.

En aquestes zones, hi viuen un total de 2.300 milions de persones. Si es té en compte el pitjor dels escenaris climàtics projectats, aquesta xifra es podria duplicar fins als 5.000 milions a finals de segle, producte de l'avanç de la desertificació -nou punts més de zones àrides- i de l'increment poblacional.

El Mediterrani, entre les zones més afectades

A diferència de la sequera, l’aridesa és una condició climàtica permanent que afecta tant ecosistemes com activitats humanes. Segons l’informe, entre 1991 i 2020, 4,3 milions de quilòmetres quadrats de zones humides s’han transformat en terres àrides.

El creixement de les terres àrides tindrà repercussions en sectors claus com l’agricultura, la biodiversitat, els recursos hídrics i la salut. També podria incrementar el ric d’incendis forestals, la desertificació i les migracions climàtiques.

La pràctica totalitat d'Europa -el 95,9% segons l'informe- evolucionarà cap a un escenari més sec. Ara bé, quines són les zones més afectades per aquest procés?

Arxivat a