No hi ha cap dubte: el 2024 destronarà el 2023 com l'any més càlid de la història -si més no, dels darrers 100.000-120.000 anys-. Ho farà, a més, superant per primera vegada el temut escalfament d'1,5 ºC respecte a l'era preindustrial. Ho assegura el servei de canvi climàtic del projecte europeu Copèrnicus després de registrar el segon novembre més càlid de la història.
Segon any consecutiu amb rècord anual
Dels darrers quatre anys, dos havien batut el rècord absolut. El 2020 la temperatura de planeta es va situar 1,31 ºC per sobre del valor mitjà del període 1850-1900. Després d'una petita treva, el 2023 va trencar tots els registres i el món es va situar, segons les dades de Copèrnicus, amb un escalfament d'1,48 ºC, tres dècimes més que el 2022.
L'efecte del Niño, que amplifica encara més el canvi climàtic, també s'ha notat aquest 2024. De fet, en la primera meitat de l'any es van continuar encadenant els rècords mensuals. La fi d'aquest fenomen va semblar que podia "normalitzar" una mica aquests registres tan extrems. El juliol, d'enguany, per exemple, va ser el primer després de 12 mesos en què el registre quedava per sota dels 1,5 ºC de l'Acord de París.
Tanmateix, va ser un miratge. Des d'aleshores, la temperatura de la Terra s'ha mantingut per sobre d'aquest llindar i, de fet, aquest novembre s'ha enfilat fins als +1,62. Per tot plegat, el projecte Copèrnicus reafirma que enguany no només es tornarà a batre el rècord anual sinó que superarà per primera vegada el límit d'1,5 ºC. Es dona la circumstància, a més, que 16 dels darrers 17 mesos han superat aquesta barrera.
Escalfament mensual respecte a l'era preindustrial (1940-2024)
"Amb les dades de Copèrnic a partir del penúltim mes de l'any, ara podem confirmar amb seguretat que el 2024 serà l'any més càlid que s'hagi registrat i el primer per sobre d'1,5 °C Això no vol dir que s'hagi incomplert l'Acord de París, però sí que una acció climàtica ambiciosa és més urgent que mai", assenyala Samantha Burgess, directora adjunta del servei de canvi climàtic de Copèrnicus.