De moment, ni Niño ni Niña

El principal fenomen de variabilitat climàtica natural es manté en condicions neutres, fet que facilita que no hi hagi una normalització de les temperatures extremes globals

El fenomen del Niño, que s'origina a l'oceà Pacífic, manté condicions neutres
El fenomen del Niño, que s'origina a l'oceà Pacífic, manté condicions neutres | envato elements
12 de setembre de 2024, 10:00
Actualitzat: 10:13h

El Niño és el principal fenomen de variabilitat climàtica natural i, en un context d'escalfament global, força a l'alça les temperatures del planeta. Va estar actiu entre juny de 2023 i el mateix mes de 2024, fet que va afavorir que l'any passat fos el més càlid de la història. Ara bé, malgrat dissipar-se, els valors extrems es mantenen -l'estiu ha estat el més calorós d'ençà que es tenen registres-. Una situació que, en part, s'explica perquè, de moment, encara no s'ha activat un episodi de la Niña, fenomen que tendeix a un cert refredament.

Continuen les condicions neutres

L'Organització Meteorològica Mundial (OMM) va anunciar el juny la fi de l'episodi del Niño. Aleshores, va pronosticar que l'activació de la Niña se situava en un 50% en els següents tres mesos, en el 60% a partir del juliol i en el 70 a l'agost.

De moment, tanmateix, es mantenen les condicions neutres. L'actualització de les previsions rebaixen a un 55% que es produeixi entre setembre a novembre i en un 60% entre octubre i febrer. Per altra banda, manté que encadenar un segon episodi del Niño és una possibilitat "ínfima".

La Niña, al contrari del Niño, consisteix en un refredament a gran escala de les aigües superficients de les parts centrals i oriental del Pacífic equatorial. Aquest fenomen, que a mesura que va guanyant intensitat també afecta la circulació atmosfèrica, pot passar de tenir un impacte regional a un de planetari.

Un dels Niños més forts contribueix a rècords de calor

El Niño que ja vam deixar enrere es va originar el juny de 2023 i va viure el punt més àlgid el gener de 2024. Durant l'any natural que va estar actiu es van encadenar 13 mesos rècords mensuals consecutius i la temperatura global es va instal·lar per sobre del temut llindar de l'escalfament d'1,5 ºC.

Una ràpida oscil·lació cap a la Niña, a priori, hauria de facilitar una certa "normalització" d'aquests valors tan extrems. Tanmateix, el fet que de moment es mantinguin les condicions neutres no està afavorint aquest punt d'inflexió. En aquest sentit, després que el juny del 2024 superés el rècord mensual, el juliol es va situar en termes absoluts en la segona posició del rànquing mensual i l'agost va igualar el rècord de l'any passat. De fet, l'estiu d'enguany, al conjunt del planeta, ha estat més càlid que el del 2023.

L'escalfament global mana sobre la Niña

Els fenòmens del Niño, en l'actual context de canvi climàtic accelerat, suposen un forçament a l'alça de temperatures ja molt altes. En aquest sentit, l'any 2023 ha estat fins ara el més càlid -probablement el 2024 trencarà el rècord-, superant el 2016, el darrer amb un episodi actiu.

Tampoc una possible Niña aturarà l'impacte de l'escalfament global. "Encara que es formi i aconsegueix un refredament a curt termini, això no invertirà la tendència a llarg termini d'augment de les temperatures", adverteix Celeste Saulo, secretària general de l'OMM.

En aquest sentit, els últims nou anys són els més càlids dels que es tenen constància malgrat que entre 2020 i inicis de 2023 es va viure un fort episodi plurianual de la Niña, fenomen clarament superat per l'escalfament global a causa de l'emissió de gasos d'efecte hivernacle. Saulo també recorda que, malgrat l'estiu ha tingut condicions neutres, "s'han patit igualment condicions meteorològiques extremes generalitzades, amb calor intensa i pluges torrencials".