Paneque redobla l'aposta per les dessalinitzadores: «Seran clau per no dependre de la pluja»

La consellera de Territori xoca amb la Cimera Social de l'Aigua per la nova instal·lació a la Costa Brava Nord i preveu que les obres de la canonada que portarà aigües residuals del Besòs al Llobregat comencin a mitjan 2025

Redacció
29 d'agost de 2024, 15:01
Actualitzat: 15:01h
Les instal·lacions de la dessalinitzadora del Prat, en una imatge d'arxiu
Les instal·lacions de la dessalinitzadora del Prat, en una imatge d'arxiu | ACN

La consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, ha destacat aquest dijous el paper “clau” que han jugat les dessalinitzadores catalanes en l’actual context de sequera i ha defensat que en jugaran un d'encara més important amb el Govern del PSC per al canvi de model del cicle de l’aigua que, a parer de l'executiu, ha de fer Catalunya. “Les dessalinitzadores seran clau per garantir que, el 2027, el 70% de l’aigua que produïm no depengui de la pluja”, ha dit. 

Durant una visita a la dessalinitzadora del Prat, ha recordat que sense la producció d’aquesta infraestructura i la de la Tordera, les restriccions per la manca de pluges en els darrers anys haurien estat “molt pitjors”. Tot, després que el Govern hagi aprovat aquest dimarts un pla de l'aigua amb una quarta dessalinitzadora a la Costa Brava, que comptarà amb una inversió de 2.300 milions d'euros. La Cimera Social de l'Aigua, però, s'hi ha oposat pels impactes que assegura que comportarà i les més de 30 organitzacions socials i ecologistes que aplega han criticat aquest full de ruta.

Mentrestant, acompanyada del director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Samuel Reyes, i de l’alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Mijoler, Paneque ha insistit en reiterades ocasions que l’actual context de canvi climàtic i de reducció de la pluviometria "obliga" a un canvi del model del cicle de l’aigua. Per la consellera, això implica apostar per la regeneració de l’aigua, la dessalinització d’aigua de mar i la gestió dels boscos a les capçaleres dels rius, entre d’altres. Així, entre les infraestructures més importants destaca la canonada que ha de portar aigua regenerada del Besòs al Llobregat, les obres de la qual confia que puguin començar a mitjan 2025.

Sobre les dessalinitzadores, Paneque ha deixat clar que seran “estructurals, fonamentals i imprescindibles” en aquest canvi de model per tendir a un de més sostenible. Aquí, també ha deixat clar que Catalunya compta amb totes les eines necessàries per fer aquesta transició amb èxit. “No tenim res a envejar ni en l'àmbit tecnològic, d’investigació o industrial a altres zones del món que amb menor pluviometria han assegurat aquesta transició per assegurar l’abastament d’aigua sense dependre de la pluja”, ha afegit.

També s'ha pronunciat sobre la nova dessaladora a la Costa Brava Nord. Davant les crítiques del territori, ha recordat que amb les actuals reserves dels embassaments, l’abastament d’aigua a l’àmbit de la Muga només està garantit durant un any i que això obliga, tot i que d’altres opcions podrien semblar millors, a apostar per aquesta nova infraestructura. En aquest sentit, Paneque ha assenyalat que tots els àmbits tècnics consultats han coincidit que la construcció d’una nova dessaladora a la zona és la solució definitiva a la falta d’aigua.

I en referència a la canonada que ha de portar aigües residuals del Besòs al Llobregat, Paneque ha recordat que copiar el model del Llobregat pel que fa a la regeneració d’aigua al Besòs se n’aniria més enllà del 2033 tot i que s’agilitzessin molt tots els tràmits, un termini que el Govern considera excessiu i que obliga a optar per solucions més ràpides.