El doble episodi de precipitacions -dissabte passat i aquest dimecres- no han beneficiat especialment els embassaments. En aquest sentit, les principals pluges -més de 100 litres en un cas i fins a 40 en el segon- s'han centrat al prelitoral i el litoral, fet que ha impedit un canvi de tendència a les reserves. En aquest sentit, el sistema Ter-Llobregat ja no passa del 33%.
Menys pluja de la prevista a les capçaleres
Entre divendres i dissabte passat, Catalunya va viure un dels principals episodis de pluja i neu d'aquest hivern. Les previsions van funcionar, però precisament al Pirineu Oriental -a les capçaleres de rius com el Ter i el Llobregat-, les quantitats registrades van ser menors de les esperades.
En aquest sentit, mentre a la zona del Montseny se superaven en moltes localitats els 100 litres per metre quadrat, a les muntanyes del Ripollès -per exemple a Vall de Núria i Vallter- els registres es van quedar al voltant dels 15. Malgrat l'augment del cabal d'alguns cursos fluvials i que la neu va afavorir un canvi absolut de paisatge, no ha permès un punt d'inflexió en el comportament dels embassaments.
Concretament, el sistema Ter-Llobregat se situa aquest dijous just al 33% -en els darrers dies s'ha moderat una mica la caiguda de reserves-. Són menys de tres punts menys que a finals de novembre, quan es va esgotar la crescuda vinculada a les danes de la tardor. Cal recordar que Catalunya va viure les dues setmanes més plujoses des del temporal Glòria, el gener de 2010.
L'episodi d'aquest dimecres, per la seva banda, va tenir com s'esperava un comportament molt litoral, centrat en comarques com el Barcelonès, el Baix Llobregat i el Garraf. Al Prat es va arribar als 40 litres, a Barcelona entre els 25 i els 35, mentre que a Sant Pere de Ribes es va arribar als 33. A les capçaleres, en canvi, no es va passar de registres minsos: entre 1 i 7 mm.
Calma meteorològica, de moment
Després d'aquest doble episodi, torna la calma meteorològica i no hi ha precipitacions a la vista. Això sí, els models a llarg termini del Servei Meteorològic de Catalunya indiquen un març i un abril força més plujosos que la mitjana, un fet que permetria alleugerir la sequera a les conques internes.