Sau supera el 45%: el termòmetre de la sequera, a vista d'ocell

L'embassament osonenc, que fa un mes i mig estava al 2%, recupera el nivell del juliol de 2022

L'embassament de Sau ha passat del 2 al 40% en un mes i mig
L'embassament de Sau ha passat del 2 al 40% en un mes i mig | ACN / Jordi Borràs
24 de juny de 2024, 08:45
Actualitzat: 9:25h

Sau és el termòmetre popular de la sequera. De fet, l'anunci del Govern de reduir les restriccions al mínim pràcticament va coincidir amb l'arribada de les aigües al nivell de l'antiga església de Sant Romà. Des d'aleshores, l'embassament osonenc ha continuat pujant fins al 45%, una xifra que difícilment creixerà molt ràpid ja que l'ACA ha començat a transvasar aigua cap a Susqueda.

Vista panoràmica de l'embassament de Sau
L'església de Sant Romà de Sau, envoltada d'aigua
Meandre de l'embassament de Sau
Les cingleres que envolten el pantà de Sau reflectides a l'aigua
L'església de Sant Romà de Sau, inaccessible a causa de l'aigua
La presa del pantà de Sau
La llera de l'embassament de Sau
Gran vista de l'embassament de Sau

Del 2 al 45% en menys de dos mesos

El 29 d'abril -el dia més plujós a Catalunya dels darrers dos anys i mig- l'embassament de Sau tenia poc més d'un 2% i s'encaminava cap a un nou mínim històric. L'ACA l'havia tornat a buidar per tal de concentrar la màxima quantitat d'aigua cap a Susqueda.

Aquell episodi de precipitacions -que havia començat el dia 26-, va suposar la fi de la transferència cap a Susqueda i un creixement de les reserves de l'embassament. Des d'aleshores, el percentatge ha augmentat de manera força sostinguda fins a arribar al 45%.

Més enllà de passar del 2 al 45% en menys de dos mesos, s'ha produït una de les imatges més esperades: l'aigua envoltant del tot el campanar de l'església de Sant Romà de Sau.

Evolució del % de Sau (2020-2024)

No estava així de ple del juliol del 2022

El 25 de juliol de 2022, dia de Sant Jaume, va ser l'última vegada que l'embassament de Sau havia arribat al 45%. Un volum generós -més de 75 hm3- que es pot percebre a les fotos amb dron realitzades pel fotoperiodista Jordi Borràs. Des d'aleshores, l'agreujament de la sequera havia provocat el descens de reserves. Tanmateix, l'evolució també ha estat molt marcada per formar un sistema amb Susqueda.

En aquest sentit, en el darrer any l'ACA havia realitzat fins a tres operacions de buidatge -una de les quals amb retirada de peixos inclosa- per tal de concentrar el màxim recurs de qualitat a Susqueda, situat aigües avall. A la segona, per cert, es va marcar un nou mínim històric (1,2%) que va provocar que arribés a emergir per primera vegada la part superior de l'antic pont romànic.

El sistema Ter-Llobregat s'encamina cap al 40%

Mentre Sau ja supera el 45%, el conjunt del sistema Ter-Llobregat s'acosta al 40, amb el cas de la Baells com l'embassament més ple.

Evolució de reserves del sistema Ter-Llobregat (2020-2024)

Arxivat a