El Parlament de Corea del Sud destitueix el president interí amb una moció polèmica

La crisi al país asiàtic s'aprofundeix i el partit al govern defensa que l'"impeachment" requeria una majoria de dos terços i no simple

El ja expresident interí de Corea del Sud, Han Duck-soo
El ja expresident interí de Corea del Sud, Han Duck-soo | YNA/dpa via Europa Press
Redacció
27 de desembre de 2024, 09:45
Actualitzat: 10:25h

L'Assemblea Nacional de Corea del Sud ha aprovat aquest divendres una moció de destitució contra el president interí, Han Duck Soo, que ocupava el càrrec des de fa dues setmanes després de substituir Yoon Suk-yeol, apartat per la polèmica decisió d'imposar la llei marcial al país asiàtic. Ara, la legislació sud-coreana preveu que sigui el ministre de Finances, Choi Sang-mok, qui assumeixi el càrrec. Amb tot, l'impeachment ha tirat endavant amb 192 vots a favor i cap en contra, però amb polèmica entorn de la majoria requerida.

El partit al govern, el Partit Popular del Poble (PPP), defensa que aquest procediment ha d'estar suportat per dues terceres parts de la cambra (200 vots), però el president del parlament, Woo Won Shik, ha decidit que n'hi havia prou amb una majoria simple, tal com ha informat l'agència sud-coreana de notícies Yonhap. En el cas de Yoon Suk-yeol, la moció de censura va ser aprovada en el segon intent, ja que en el primer, no va arribar a aquesta majoria qualificada que ara no s'ha requerit.

El principal grup de l'oposició, el Partit Democràtic (PD), compta amb una majoria simple de 170 dels 300 escons del parlament. Va ser aquest qui va presentar la moció dijous després que Han afirmés que no nomenaria cap jutge del Tribunal Constitucional (TC) per ocupar els tres llocs vacants a l'organisme, amb un total de nou membres, fins que els partits polítics arribin a un compromís polític. Les nominacions tenen una rellevància especial en l'actual context polític, ja que la cort ha de validar la destitució de Yoon, ja aprovada pel Parlament després de la imposició de la llei marcial i l'enviament de militars al legislatiu per impedir que celebressin una sessió per revocar la mesura.