Enric Granados en deu frases

Pianista i músic lleidatà, la seva obra va ser reconeguda arreu d'Europa i a Amèrica, on va arribar a tocar a la Casa Blanca

Enric Granados
Enric Granados | Bibliothèque nationale de France
Redacció
28 de gener del 2023
- De mare càntabra i pare cubà, Enric Granados Campiña va néixer el 27 de juliol de 1867 a Lleida, la ciutat on havia estat destinat el seu pare, que era oficial de l'exèrcit espanyol.

- La professió del seu pare el va vincular amb la música. Granados es va interessar per la música de ben jove gràcies al capità de la banda de música militar. Pocs anys més tard, se'n va a Barcelona, on comença els seus estudis musicals.

- Amb 13 anys ja es guanyava la vida com a pianista, i els seus coneixements els amplia amb l'estudi d'harmonia i composició amb Felip Pedrell, un dels referents de la de la tradició musical espanyola.

- La seva formació la continua a París, on coincideix amb el músic lleidatà Ricard Viñes i Isaac Albeniz. És a partir d'aquesta experiència que la dimensió com a pianista de Granados es fa gran, a Barcelona i a diversos indrets d'Europa, on es relaciona amb autors com Édouard Risler i Camile Saint-Saëns.

- L'any 1892 publica Danses espanyoles per a piano, unes peces que tenen gran difusió i que suposen la consolidació del lleidatà com un referent musical a Espanya i França, on ofereix grans recitals. La seva vessant de pianista la combina amb la de compositor i la de professor de música, una faceta que exerceix a Barcelona.

- L'any 1911, Granados composa el que serà una de les seves majors peces, la suite Goyescas. Los majos enamorados. El Palau de la Música va acollir l'estrena d'aquesta obra, que es va popularitzar a París anys després amb un èxit tan gran que al músic se li va concedir la medalla de la Legió d'Honor de la República Francesa.

- La repercussió d'aquesta obra el va fer popular a Amèrica, on diaris com el New York Times o l'Evening Post van dedicar articles a l'estrena de Goyescas, que es va fer al Carnegie Hall a Nova York.

- Granados va rebre l'encàrrec de convertir aquesta peça en òpera amb l'ajuda de Fernando Periquet, encarregat del llibret. Feta aquesta feina, l'òpera estava llesta per estrenar a la Gran Opera de París l'any 1914, però l'esclat de la Primera Guerra Mundial va avortar l'esdeveniment.

- Tot i això, els contactes americans del músic lleidatà van propiciar que l'empresari del Metropolitan House of Opera de Nova York la programés el 1916. Per assistir a l'estrena, Granados va creuar l'oceà amb la seva dona. L'èxit va ser enorme, i el pianista fins i tot va tocar a la Casa Blanca davant del president Woodrow Wilson.

- La mort la va trobar durant el camí de tornada, quan el seu vaixell va ser torpedinat per un submarí alemany al Canal de la Mànega. Era el 24 de març del 1916, i el músic tenia 49 anys.