A Europa cada any es planten més de 2.000 ha de tòfona

Publicat el 12 de juliol de 2008 a les 13:43

L'acte ha estat presidit per Jordi William Carnes, tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona i també president de la FETT; Jordi Bertran, director general de Desenvolupament Rural, i José Antonio Bonet, director del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC).

Els països europeus on hi ha producció de tòfona és França, Hongria, Itàlia i Espanya. En total, a Europa, cada any es planten 2.000 hectàrees més de plantacions de tòfones. Europa produeix el 90% de la producció de tòfona del món, un total de 59 tonelades l'any.

A Espanya, actualment hi ha 7.500 hectàrees de cultiu de tòfona, sent Aragó, concretament la província de Terol, on hi ha més extensió, unes 3.000 hectàrees. A Catalunya, el cultiu de tòfona va creixent, fins a 200 hectàrees en la passada campanya, 45 de les quals han estat plantades aquest any. La producció total a Espanya és de 25 tonelades i a Catalunya, 800 kg.

Però, la producció existent al món de tòfona negra, a hores d'ara, només cobreix un 10% de la demanda que hi podria haver. Un exemple, doncs, de les potencialitats que té aquest cultiu i el benefici que pot generar en molts territoris rurals.

Segons un estudi elaborat pel CTFC, Catalunya compta amb una important superfície apta pel desenvolupament de la tòfona, 1.582.662 ha, que coincideixen en zones amb activitat agrària tradicional en crisis. D'aquesta superfície, unes 435.000 ha tenen un ús compatible amb la tòfona negra (cultius herbacis, fruiters, vinya i zones que han sofert incendis).

Des del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya es promou el cultiu de la tòfona entre propietaris forestals, agrícoles, institucions; i, sobretot, ofereixen assessorament i assistència tècnica a aquells que volen plantar tòfona. Des del CTFC s'entén el cultiu controlat de la tòfona com una important eina de desenvolupament rural i diversificació de l'economia en comarques rurals; ja que si es cultiva més tòfona en aquelles zones aptes de Catalunya, això pot provocar que neixi un important sector productor, comercialització i d'indústria de la tòfona que pot revitalitzar algunes economies agràries en declivi. A més, també en les superfícies forestals afectades per incendis, la tòfona pot resultar una bona alternativa per rentabilitzar aquestes zones.

La major part del cultiu de tòfona a Catalunya es localitza a les comarques de Lleida, en zones de mitja muntanya, entre els 600 i els 1.300 metres d'altitud com La Noguera, Les Garrigues, el Pallars Jussà, l'Alt Urgell, el Solsonès i l'Alta Ribagorça.

Però a més d'aquestes comarques, el CTFC està impulsant aquest cultiu a altes zones. Fa una setmana, ha signat un conveni amb la Diputació de Tarragona i l'Obra Social de La Caixa per impulsar el cultiu de la tòfona negra a la comarca del Priorat, una zona també apta per aquest conreu i que pot ajudar la diversificació econòmica d'aquesta comarca i la creació de sinergies amb altres productes de qualitat com el vi, i un augment de les rendes en el món rural.

El conreu de tòfona negra és, ara per ara, l'opció més rendible a les zones de mitja muntanya on la mecanització és difícil i la posada en regadiu no es contempla. Per poder realitzar una plantació cal que es compleixin una sèrie de requisits: clima i terreny apropiats, planta hoste adequada, i la utilització de mesures i pràctiques culturals apropiades en la plantació.

 

 

Imatge de la reunió a Solsona del Grup Europeu de Tòfona i Tubericultura. Foto de la reunió al CTFC del Grup Europeu de Tòfona i Tubericultura.