Discurs d'investidura d'Albert Batalla, nou alcalde de la Seu d'Urgell:
"Com us podeu imaginar, avui és un dia molt especial per a mi. Que algú amb vocació política, de país i de servei a les persones es pugui convertir en alcalde de la seva ciutat és sempre un regal infinit per aquesta persona. Però que a més es converteixi en alcalde d’una ciutat com la Seu d’Urgell i Castellciutat és un autèntic honor. Un honor que afronto amb molta il•lusió, amb molta energia per a treballar i, sincerament amb un punt de respecte. Un respecte que em fa ser conscient de la magnitud, la importància i la responsabilitat que se’m delega en aquest moment.
En primer lloc voldria fer uns agraïments. Primerament a tots els regidors i regidores que m’han donat suport en l’elecció. Als companys de Convergència i Unió, evidentment, però també, i de forma molt especial als companys d’Esquerra Republicana de Catalunya. De tothom és sabut que tenim un acord de govern per a tota la legislatura que contemplava un relleu a l’alcaldia a mig mandat. Les circumstàncies polítiques han situat a l’alcalde Ausàs com a nou conseller de Governació de la Generalitat. Un motiu d’orgull per a tots els urgellencs i urgellenques, pel qual vull expressar, una vegada més la meva felicitació. La incògnita sobre la nova alcaldia va quedar resolta ràpidament per una decisió plena de sentit comú, de generositat i d’alçada de mires, pilotada sobretot per ERC. Una decisió que personalment i pública vull tornar a agrair. Estic convençut que la ciutat la valorarà positivament, en una etapa en què el prestigi de la política general no passa pel seu millor moment. Pensar més en la ciutat que en els partits, reconcilia la gent amb la noble tasca de la política. Per tant, moltes gràcies. Per cert, Miquel, benvingut de nou a l’equip.
També voldria agrair el posicionament de la resta de grups del consistori, especialment d’aquells que han optat per l’abstenció. Rebem aquest gest com una mostra de confiança que estem convençuts que correspondrem amb molta feina i voluntat d’entesa i col•laboració. Col•laboració i entesa que també vull fer avinent a la resta de regidors del consistori. Cadascú ha de fer el seu paper: el govern ha de planificar, impulsar i liderar i l’oposició li toca fer una tasca de control. Estic convençut que en aquest camí hi ha moltes cruïlles on ens podrem trobar i tots plegats treballar per allò que ens mou: el futur de la ciutat de la Seu. En nosaltres hi trobareu una mà ferma, però també una ma estesa en tot moment.
Aquest agraïment als partits del consistori és doncs extensiu a tots i cadascun dels milers d’urgellencs i urgellenques, representats en aquesta casa pels 17 regidors i regidores.
Permeteu-me una part més personal d’agraïments. En primer lloc a tota la gent de Convergència i Unió de la Seu i de la comarca, des dels més veterans, fins als més recents. Gent que durant anys ha fet una contribució magnífica a la ciutat, durant molt de temps a l’oposició, després al govern. Cito només els caps de llista, però quan penso en ells, penso en tots. El Josep Rebés, l’Albert del Cid (al cel sigui), la Ma Dolors Majoral, l’Àngel Rúbio, el Jesús Fierro... Tots ells representants de les diverses generacions de CiU a la Seu i la comarca, sense els quals això que passa avui hauria estat impossible. Que Convergència i Unió accedeixi per primera vegada a la història a l’alcaldia de la Seu, no és mèrit ni d’una, ni de dos, ni de cinc persones, és mèrit de centenars d’urgellencs convergents que s’han estimat i estimen la Seu amb passió. A tots i cadascú de vosaltres moltes gràcies.
Vull concloure aquests agraïments personals fent referència als meus amics i a la meva família. Molts sou aquí: la colla de la Seu – que sempre i sota qualsevol circumstància m’heu fet costat- Gràcies pel vostre suport incondicional. A la gent de la JNC i de Convergència. Sabeu que aquesta organització ha estat per mi molt més que una escola política, ha estat una universitat d’humanitat i un planter d’amics de debò. Als amics de la universitat, còmplices. Alguns sou aquí. Gràcies. I també a la meva família!
Ells m’han fet el que sóc. M’han ensenyat a estimar la Seu, el Pirineu i Catalunya. M’han ensenyat a entendre que una ciutat o un país són les idees, però sobretot les persones. M’han ensenyat que la humilitat, l’esforç, la constància, la convicció, el treball, la passió, són valors principals per fer front a qualsevol repte. Pares i família, gràcies també per aquest regal. Estic convençut que la millor manera de tornar-vos-el serà treballar sense descans per la Seu que tan estimeu i estimem.
Què important són els sentiments en política, oi? Però també la raó, el projecte, les idees... Deixeu-me que en faci alguna referència. La primera constatació és que no comencem de 0. Cada legislatura recull els fruïts de la feina feta durant l’anterior i ara no és una excepció. Aquells que volteu per la Seu haureu comprovat com han començat les obres de la Immaculada, o de la nova llar d’infants al c/ Sant Ermengol, o de l’Escola Oficial d’Idiomes a les Monges. També haureu vist que ja s’està acabant la nova Escola Municipal de Dansa, la Plaça Lluís Companys o el Cinyell Verd... per posar alguns exemples. Això no és fruit de la casualitat. El que vam plantar fa uns anys, ara comença a donar el seu fruït. Per tant, crec que en un dia com avui cal reconèixer-ho i agrair-ho públicament.
I ara què? Doncs tenim molta feina a fer, conjuntament amb tota la gent de la Seu. Repeteixo, amb tota la gent de la Seu i Castellciutat. Sóc dels que pensa que l’Ajuntament o l’administració en general ni pot, ni ha de voler resoldre-ho tot. És imprescindible el lideratge i la feina de l’alcalde, del govern municipal, de tot el consistori i també dels treballadors públics; però és igualment important que tots i cadascun dels ciutadans sapiguem compartir la responsabilitat que suposa fer una ciutat més convivencial, amb més qualitat de vida, més dinàmica i més preparada pel futur.
Si hagués de definir un gran objectiu de ciutat, crec que molts podríem compartir la voluntat de convertir la Seu en un veritable referent de qualitat de vida. Una ciutat que aposti per les persones. Una ciutat que prioritzi l’educació i la cultura. Que aprofiti la força dels joves i pensi en tenir cura de la gent més gran. Una ciutat que entengui les necessitats de les famílies. Una ciutat que doni oportunitats a la gent amb empenta i pensi també en els més febles. Una ciutat que creixi ordenada i amb uns serveis de qualitat. Una ciutat que entengui l’entorn natural, la gastronomia, l’esport i la salut com a valors fonamentals de benestar i de qualitat de vida per aquells que hi vivim, però també per aquells que ens visiten.
Tenim la determinació i la força per fer-ho possible. Tenim també el llibre de ruta. El Pla d’Acció Municipal 2008 – 2011, que en breu veurà la llum, posa sobre el paper les accions i objectius que ja fa força temps que treballem en el dia a dia del govern municipal.
Vull remarcar, que la realitat econòmica dels municipis del nostre país, no és precisament molt favorable. Fa temps que és així, però la conjuntura econòmica passa per un moment de feblesa i aixó afecta també d’una forma important les finances municipals. La Seu no és una excepció de la norma i, per tant, haurem de treballar amb aquesta realitat adversa.
Malgrat tot, crec fermament que cal treballar sota tres punts de vista diferents:
El primer és el dia a dia. Una ciutat que té cura del seu funcionament ordinari, dels detalls és una ciutat de qualitat. La relació amb el ciutadans, la imatge dels nostres carrers, la mobilitat, són hi han de ser prioritats per a nosaltres. Volem concentrar-nos-hi d’una manera especial. L’eliminació de 100 places de zona blava al mes de juny, l’estrena del nou web municipal o la millora constant de l’oficina d’atenció al ciutadà, el projecte d’arranjament global del Carrer Major (pel qual hem demanat finançament a la Generalitat), la posada en servei del nou transport urbà a partir del més de setembre que ens permetrà connectar millor els barris, Castellciutat i el polígon amb el centre de la Seu (en col•laboració amb altres municipis i la Generalitat)... Aquests són exemples de la importància que té i ha de tenir per a nosaltres la cura del dia a dia.
Permetin-me que en aquesta descripció dia a dia faci un petit parèntesi. Tenim el repte de millorar la neteja urbana. En som conscients. Especialment pel que fa referència a les “caques” de gos. I dic tenim, perquè crec que l’Ajuntament hi té un paper important, però no exclusiu. Vull aprofitar aquest moment per a fer una crida cívica a totes les persones de la Seu, especialment als propietaris d’animals, perquè col•laborin a fer una ciutat més neta i més cívica. El gest particular de tots i cadascú de nosaltres és el que ens permetrà aconseguir aquest objectiu. Sé que som molts els que complim amb aquesta responsabilitat ciutadana de mantenir la ciutat neta de papers, pallofes de pipes, burilles de cigarreta o excrements de gos, però la realitat ens confirma que no tothom compleix. Els asseguro que millorar i resoldre aquesta qüestió es convertirà en una obsessió per aquest alcalde.
Els parlava de tres punts de vista, de tres terrenys de joc diferents. El primer, el dia a dia. El segon és per a nosaltres afrontar amb garanties el creixement de la ciutat i, per tant, el benestar de les persones. Un estudi, presentat fa uns mesos enrere pel Centre d’Estudis Demogràfics, revelava un hipotètic augment de població de la Seu fins més enllà dels 16.000 habitants en 10 anys. Davant d’aquest fet tenim dos reptes importants: primer, ordenar bé aquest creiexement i aprofitar-lo per generar noves oportunitats. I en segon lloc, avançar-nos-hi per dotar la ciutat dels serveis necessaris i cobrir així les necessitats de tots els urgellencs.
La nova llar d’infants i la nova escola obriran portes el curs vinent, estem treballant tan àgilment com podem per obtenir els terrenys per al nou institut a la zona de llevant de la ciutat. L’hospital està en un important procés de reforma. Ja hem inaugurat els nous quiròfans i ara començaran les obres per la nova zona de radiologia, les admissions i les urgències. (aprofito per agrair la feina i la paciència de tots els professionals de l’Hospital i el CAP que han conviscut i conviuen amb aquestes obres). No perdem de vista la construcció a futur del nou hospital comarcal. Treballem ja avui per buscar una nova ubicació al Centre d’Atenció Primària. En breu presentarem el projecte de la residència per a la gent a l’Horta del Valira. Una zona que ja ha començat el seu procés d’urbanització i on hi situem també la xifra més important d’habitatges públics que mai s’ha realitzat a la Seu. Pensem també en la creació del consorci de Serveis Socials, que ha de donar oportunitats a les persones que més ho necessiten. Vull destacar la revolució que viu l’edifici de les Monges que és i serà un dels pulmons culturals i educatius de la ciutat o el fet que la Seu es dotarà en aquests anys d’una nova piscina coberta que estic segur que es convertirà en un equipament de referència... Tot són exemples de com garantim i hem de garantir el creiexement de la ciutat, dimensionant-la cada dia a la nova realitat.
Però una ciutat que creix també pot i ha de generar més oportunitats econòmiques. El nou polígon industrial que durant el 2009 començarà a prendre forma. La priorització del comerç i el turisme com a elements centrals de generació de riquesa. El desenvolupament de les noves tecnologies amb la banda ampla, el CDTAP o el Centre de Serveis de les Monges. El suport institucional a la ramaderia. Accions encaminades a fer de la Seu una ciutat de benestar i de qualitat de vida.
La tercera de les mirades que cal fer és la de futur. El futur és demà, però també és demà passat. Les administracions també tenim la necessitat i l’obligació de pensar-hi i de dibuixar projectes compartits a llarg termini. Algú va dir, crec que va ser Woody Allen, que “l’interessava el futur perquè és el lloc on passaria la resta de la seva vida”. Tenia molta raó. Què vol ser la Seu en el futur? Quina és la nostra opinió de cap a on cal caminar?
Per començar entenc que la Seu ha d’exercir amb tota normalitat el seu paper de capital de la comarca de l’Alt Urgell. Hem de comptar amb els pobles de tota la comarca, hem de ser-ne motor i en cap cas obstacle.
També un rol de veïnatge important amb el Principat d’Andorra que ens situï en un diàleg sincer i de tu a tu per afrontar reptes comuns com les comunicacions terrestres, ferroviàries o aeroportuàries.
La Seu ha de ser també una ciutat de referència al Pirineu. Des de sempre hem tingut aquesta vocació i ara l’hem de confirmar. La Seu pot i ha de poder liderar el desenvolupament socioeconòmic del Pirineu i també assumir d’una forma clara el nostre paper capital en l’àmbit polític i administratiu.
Una ciutat de referència a Catalunya. En els propers anys tenim oportunitats importants per ser-ho. En aquest sentit, vull destacar quatre bones oportunitats, perquè la resta de Catalunya giri els ulls cap a nosaltres. La primera és immediata i no gaire positiva. La Seu ha d’encapçalar la defensa del Riu Segre com a element central de riquesa ecològica de casa nostra.
El Sícoris Aurifer que deia Verdaguer en els seus versos vol, però no pot ser solidari perquè no té prou reserves. Altres fites importants de país. El 2009 acollirem els campionats del món de Piragüisme. L’any 2010 celebrarem el mil•lenari del Bisbe Ermengol i el 2013, commemorarem els 700 anys de la caiguda de la Seu i Castellciutat en la guerra de successió.
En aquesta imatge de futur de la Seu hem de posar les bases per definir un model renovat de ciutat que pugui generar il•lusió i aplegar les energies col•lectives al voltant d’un projecte. Un projecte a mig termini capaç de construir unes relacions socials, econòmiques i culturals que ens situïn com una referència pirinenca, catalana, europea i fins i tot mundial.
Com deia abans, crec fermament que el futur econòmic i social de la Seu es basa en potenciar els recursos propis: el patrimoni, la natura, la gastronomia, l’esport i la salut. Recursos entesos com a elements generadors de qualitat de vida i alhora de prosperitat econòmica i equilibri social. La Seu pot ser una referència dels esports a la natura del sud d’Europa, així com també en l’alimentació de qualitat presidida pel nostre gran ambaixador, el formatge. I tot, al servei d’un gran objectiu: fer de la nostra ciutat una gran referència de qualitat de vida. Aquest és el nostre propòsit i el nostre somni compartit amb tots i totes vosaltres.
Acabo. I vull fer-ho d’una forma molt especial. Fa un parell de dies fullejava el llibre d’honor de la ciutat on els personatges importants que visiten la Seu hi estampen la seva signatura.
(En aquest moment, per acabar el discurs, Albert Batalla va citar l'escrit que Miquel Martí i Pol va fer al llibre d'honor de la ciutat).
Moltes gràcies tothom i a treballar!"
Albert Batalla és el nou alcalde de la Seu d'Urgell. El nou alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla.