ENTREVISTA

«Cada any el repte de les campanyes forestals és més gran»

Josep Pallàs va sobreviure a l’incendi d’Horta de Sant Joan l'any 2009, on van perdre la vida cinc companys. És bomber de la unitat del GRAF al Pirineu lleidatà i assegura que "és una feina que et permet ajudar quan ningú més pot arribar-hi"

Fotografia de Josep Pallàs
Fotografia de Josep Pallàs | Premsa Bombers
14 de juny del 2024
Actualitzat a la 13:07h

Arriben els mesos de calor i amb aquests el risc d'incendi s'agreuja. Les últimes pluges han ajudat una mica a canviar el groc dels camps i boscos, però la sequera acumulada durant tants mesos encara deixa rastres evidents. Josep Pallàs, és bomber a la unitat tècnica del Grup de Recolzament d'Actuacions Forestals (GRAF) del Pirineu lleidatà, és un superviventde l'incendi que va afectar el parc natural de les Ports a Tarragona l'any 2009; i comparteix amb NacióLleida una visió personal i professional sobre la campanya forestal d'enguany: “Aquest any, la situació és complexa. Tenim dues Catalunyes: una meitat nord on la vegetació està agafant aire, i una meitat sud que continua patint un dèficit molt gran”.

De fet, la campanya forestal 2024 està marcada per l'impacte de la sequera. A poc a poc els pantans van sumant metres cúbics d'aigua i estan al voltant del 30%, una millora respecte al 16% de l'any passat, però encara lluny del que es necessita per estar "tranquils", apunta Pallàs.  Aquesta situació afecta especialment les zones de Lleida sud, les Terres de l'Ebre i Tarragona, on el risc d'incendis és més alt. Sense anar més lluny, fa pocs dies hi va haver un incendi forestal a Tivissa i també a Tortosa on van cremar prop de 90 hectàrees de massa forestal. 

Incendi extingit a Tortosa. Foto: Premsa Bombers
Incendi extingit a Tortosa. Foto: Premsa Bombers

Si parlem de les causes que provoquen els incendis forestals, Pallàs ho té clar: "La majoria són antròpiques, és a dir, causades per l'acció humana, ja sigui per descuits, piròmans o problemes com caigudes de cables d'alta tensió. Tot i així, els llamps també són un factor important a tenir en compte, sobretot amb la vegetació tan seca que tenim."

Preparació de la campanya forestal d'estiu

Els Bombers de la Generalitat es preparen durant tot l'any per la temporada d'estiu, augmentant la formació i els recursos disponibles. Enguany, s'han contractat 48 conductors per reforçar diverses àrees com les Unitats de Comandament Mitjà (UCM) i les esquadres forestals logístiques. Aquestes unitats juguen un paper crucial en la coordinació i logística durant els grans incendis.

A més, la flota de campanya forestal inclou 28 mitjans aeris: helicòpters de comandament, de rescat, bombarders i avions de vigilància i atac. En cas d'una gran emergència, els Bombers poden sol·licitar reforços al Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico, incloent-hi hidroavions i helicòpters bombarders. I gràcies a les precipitacions dels últims mesos, els bombers ja poden fer servir la majoria dels embassaments.

Pallàs també explica que "una de les claus per a una resposta efectiva davant dels incendis és la coordinació entre diferents cossos". Això vol dir que els Bombers de la Generalitat treballen estretament amb Agents Rurals, Mossos d'Esquadra, Protecció Civil i altres organismes per "garantir una resposta ràpida i eficaç". Aquest any, s'ha millorat el desplegament de les estructures de comandament per assegurar una millor interacció entre les tasques d'anàlisi i les operacions de camp.

Els Agents Rurals han augmentat la seva plantilla a 620 efectius, amb la incorporació de nous agents i sotsinspectors. La seva tasca de prevenció, vigilància i investigació és fonamental per reduir el risc d'incendis. Pallàs destaca: "Cada any agafem la campanya amb més ganesperquè el repte és més gran i ens hi hem d'esforçar una mica més. Ens preparem amb els recursos disponibles, però en comptes de millorar, les campanyes és fan cada cop més difícil". 

Els bombers de Lleida també han començat a utilitzar drons

L'ús de drons també està guanyant protagonisme. "Des de l'any passat, hem començat a utilitzar drons, sobretot per tasques nocturnes per evitar interferències amb els mitjans aeris". Aquests drons tenen càmeres d'infrarojos per detectar punts calents i per a tasques de recerca, comenta Pallàs.

"Tenim dues Catalunyes: una meitat nord on la vegetació està agafant aire, i una meitat sud que continua patint un dèficit molt gran"

L'impacte del canvi climàtic és evident. Des de l'1 de gener fins al 31 de maig de 2024, els Bombers de la Generalitat han treballat en 1.835 incendis de vegetació, un 33,9% menys que l'any passat gràcies a les pluges de primavera. No obstant això, el sud de Catalunya continua sent una zona de risc alt. “Aquest any hem vist com els incendis poden sobreviure durant dies gràcies a la sequera estructural del sòl”, puntualitza Pallàs. 

Més enllà del bosc... el foc a casa

Els incendis forestals s'agreugen a l'estiu, per les altes temperatures i la sequera estructural. Ara bé, de foc n'hi ha tot l'any i els incendis en habitatges també són un risc per a la població. Per això, Pallàs fa una crida a la prudència i a la col·laboració ciutadana per evitar qualsevol incident. “És crucial prevenir, veure el problema abans que passi i avisar amb temps. Si es declara un incendi prop del teu habitatge, el primer és trucar al 112 i mantenir la calma". I, apunta que "en cas de quedar atrapat, la tranquil·litat és clau per no cometre errors que podrien ser fatals". 

Per aquest bomber de vocació la seva feina "és la més bonica del món", perquè diu que en les situacions més difícils, "quan ningú més pot, és el moment del bomber". I, continua: "Som nosaltres els que podem arribar a ajudar a les persones en les situacions més complicades". Fins i tot després del gran incendi que va viure l'any 2009, per Pallàs, aquesta sensació de poder ajudar als altres ho és tot "poques sensacions la superen", afirma. A més a més, explica que en el seu cas a la feina ha conegut persones que "es converteixen en amics per tota la vida".