L'estrena a Catalunya del documental sobre PalestinaNo other land inaugurarà el Festival internacional de cinema social Clam, que se celebrarà a Manresa i Navarcles del 18 al 27 d'octubre. Una declaració d'intencions d'un festival que enguany compleix 20 anys i ho fa, segons els seus impulsors, amb una programació "de primera línia" i una trentena d'estrenes. El Clam, a més, estrena nova governança amb cinc entitats, per garantir-ne la continuïtat.
Per primer cop, el festival crea la Nit de l'Audiovisual de la Catalunya Central, un acte per "reivindicar" la creativitat local. Enguany, es farà el 20 d'octubre a Navarcles, però la voluntat és que se celebri cada any entre Navarcles i Manresa. La 20a edició del Clam creix amb pressupost i arriba als 139.000 euros, 24.000 euros més que l'any passat.
Un total de set films competeixen a la secció oficial, que compta amb un jurat format per l'actriu Ariana Gil i els directors i guionistes Manuel Huerga i Alejo Levis. Entre els films, el certamen també projectarà curtmetratges a competició. El tema central d'aquesta edició serà l'Alzheimer i es projectaran set films en sessions matinals relacionats amb aquesta malaltia.
Els films a competició
A la secció oficial hi competeixen Bird (Anglaterra, 2024); Dahomey (Senegal, 2024), que va aconseguir l'Ós d'or al millor film de la Berlinale; A new kind of wilderness (Noruega, 2024); The seed of the sacred fig (Iran, Alemanya i França, 2024), que aborda els drets de la dona a Iran; My favorite cake (Iran, Alemanya, Suècia i França, 2024); Memorias de un caracol (Austràlia, 2024) i Black box diaries (Japó, 2024), que s'estrena a l'Estat.
Fora de competició, una de les "grans apostes", segons el director artístic del cetamen, Esteve Soler, és Emilia Pérez, un film que representarà França als Oscar i que parla sobre "la llibertat trans".
Més pressupost
L'alcalde de Manresa, Marc Aloy, ha subratllat que l'Ajuntament ha doblat el pressupost que destina al certamen, i aquest any passa dels 20.000 als 40.000 euros. Per a l'alcalde, el Clam "és un festival d'un territori, que ens estimem i que ha esdevingut el festival de cinema social més important i de més projecció del país".
En la mateixa línia s'ha expressat l'alcaldessa de Navarcles, Alba Pérez, que ha subratllat la "valentia i compromís" del festival. "El Clam és un festival de cinema que ens posa davant dels ulls realitats, que a vegades són incòmodes i difícils, però que ens fan parar, pensar i prendre decisions. És un autèntic gest de valentia", ha subratllat.
Sis premis d'Honor
En aquesta 20a edició, el Clam dedicarà els seus premis d'Honor a figures davanteres del món cinematogràfic nacional i internacional. Així, el festival premiarà el cineasta francès Bertrand Bonello, que recollirà el guardó a Manresa el dia 20 d'octubre; la productora Isona Passola i el comunicador Àlex Gorina. Els altres tres premis els dedicarà a l'equip que han fet possible els primers 20 anys del certamen: els dos primers directors del Clam: Valentí Oliveras i Serafí Vallecillos. I, a títol pòstum, també concedirà un premi especial en record al director de fotografia Néstor Almendros, una "icona" del cine del segle XX.
Una nit per als creadors de la Catalunya Central
Una de les principals novetats d'enguany és la celebració de la Nit de l'Audiovisual de la Catalunya Central, que vol "celebrar i compartir" els treballs elaborats per cineastes "de les nostres comarques" i, alhora, encoratjar nous talents. D'aquesta manera, en aquest espai es projectaran treballs de creadors "del territori".
La primera Nit de l'Audiovisual de la Catalunya Central tindrà lloc el 20 d'octubre al teatre Agustí Soler de Navarcles. En aquesta edició, es projectarà treball del director manresà Biel Macià, Montserrat , Integral 107.
El Clam, a les escoles
Seguint amb l'objectiu de dur l'interès pel cinema al màxim de racons possibles, el Clam ha convocat enguany una nova edició del programa educatiu per apropar el contingut del festival a les escoles. En aquesta edició la proposta arribarà a més de 3.000 alumnes d'entre 8 i 16 anys de centres educatius de Navarcles i Manresa, per als quals s'han organitzat sessions especials als cinemes Bages Centre i al Teatre Auditori Agustí Soler i Mas.
Per a l'edició d'enguany, les pel·lícules seleccionades són El diario de Noa (Nick Cassavetes, 2004), Arrugas (Ignacio Ferreras, 2011) i Bicicleta, cullera, poma (Carles Bosch, 2010), títols englobats dins l'eix temàtic global del festival al voltant de la memòria.