Aquest primer diumenge de març serà un diumenge d'estrenes: per una banda, s'encetarà una nova temporada de
Tarima, el cicle de concerts impulsat per
Cultura del Bé Comú que, a banda de donar veu i recer a
projectes artístics singulars del territori, també busca aportar el seu granet de sorra a la campanya
Fem soroll per fer teatre, una iniciativa capitanejada per la gent d'Els
Carlins que gràcies al suport de la ciutadania, d'entitats, d'artistes i de programadors -entre d'altres- va fer possible la instal·lació, a la sala principal del teatre en qüestió, d'un
nou equip de so per dotar-la de més qualitat acústica i, aconseguir, així, obrir una
línia estable de programació musical.
L'altra estrena que tindrà lloc aquest diumenge (a les sis de la tarda, concretament) té molt a veure amb la primera. I és que els encarregats d'inaugurar
el primer concert de l'any de Tarima seran els Juriol, una banda que, precisament, ha escollit el teatre d'Els Carlins per oferir-hi el seu concert de debut (les entrades, en
aquest enllaç).
Clara Oliveres (il·lustradora i muralista que sempre ha tingut un peu posat en la creació musical), Gerard Cabot (productor musical i propietari del Red Factory Studio), David González (bateria en diversos grups i professor de música) i Miki Santamaria són els membres d'aquesta prometedora formació nascuda al Bages que s'estrena en el món discogràfic amb l'elapé T'he trobat.
- "Enlloc com a casa", s'acostuma a dir. També és el millor lloc per encetar la gira?
GERARD: Sens dubte! De fet, teníem la possibilitat de fer el primer concert en alguna altra localitat, fins i tot fora del Bages, però mai ens va passar pel cap no arrencar a Manresa.
- La pressió afegida de jugar en terreny propi hi és, per això?
GERARD: Sí, bàsicament perquè volem fer-ho molt bé davant dels nostres. És molt més fort el sentiment de felicitat de poder compartir l'inici d'aquest viatge amb tota la gent que ens estimem i que ens ha recolzat durant aquests anys.
- Juriol s'ha anat donant a conèixer per fascicles. Primer vau presentar el projecte; un any més tard (el juliol del 2021) va arribar el primer single, i tres mesos i mig després, el disc sencer. Se us ha fet llarg, el procés?
CLARA: En absolut. Tant de bo segueixi sent un procés molt més llarg i Juriol duri molts anys!
- Em referia més aviat a la impaciència per donar a conèixer el vostre material...
CLARA: Fer un disc requereix molt esforç i temps: compondre les cançons, escriure les lletres, gravar les maquetes, enregistrar els temes bé a l'estudi, la mescla, el màster... No volíem -ni volem- fer les coses ràpid; les volem fer bé i amb constància. També és cert que mentre el disc s'estava coent, estàvem -i de fet encara estem- treballant en altres fronts.
- Ah sí?
CLARA: Sí! Els tres videoclips que han acompanyat aquest primer àlbum en són un exemple. Ara fa un temps que estem immersos treballant en el directe i també comencen a treure el cap nous temes del segon disc.
- Una de les frases que utilitzeu per presentar-vos és: "Algunes coses porten temps però són senzillament inevitables". Què voleu dir? Que estàveu predestinats a acabar junts? Us heu ben trobat (i per això el títol del disc)?
GERARD: Doncs en seria una interpretació molt encertada, ara que ho planteges! Va ser una sort trobar-nos i formem un equip genial. No obstant, aquesta frase amb la qual ens presentem fa referència al fet que creiem que l'esperit dels anys 90 mai ha mort i que, tot i que potser en estat latent, segueix viu. Era inevitable que acabés tornant en escena, tard o d'hora.
CLARA: Quan em vaig plantejar arrencar aquest projecte volia fer realitat un somni: compondre i gravar un disc que sonés brutal, èpic, melòdic i potent. I que m'acompanyéssin músics de primer nivell. El més bonic de tot és que la realitat ha superat amb diferència les espectatives i tenim un equip increïble amb ganes de portar una música que m'apassiona més enllà de l'estudi. L'evolució que ha tingut tot plegat és un regal.
- Així doncs, com descriuríeu l'univers sonor i líric d’aquest vostre primer fill discogràfic?
CLARA: L'univers sonor del disc és rock, en català, amb influències de música que he anat absorbint al llarg dels anys. Clarament hi ha moltes pinzellades d'influència rockera americana i anglesa. L'univers líric neix de les entranyes, són vivències molt personals, però que tracten temes universals en els quals tothom pot sentir-s'hi identificat.
- No han passat ni tres mesos des que vau treure a la llum T'he trobat i ja us han nominat a quatre Premis Enderrock. Això sí que és arribar i moldre!
CLARA: La veritat és que estem molt contents. És un reconeixement bonic i que et dona energia per seguir pencant tan fort com ho hem fet fins ara. Tenim moltíssimes ganes que la nostra música es faci un lloc a l'escena musical catalana, tot i ser conscients que costarà molt.
- Què trobarà el públic que diumenge us vingui a veure a Els Carlins?
CLARA: Trobarà un concert de rock molt treballat i cuidat. Trobarà quatre músics apassionats de la música donant-ho tot a dalt de l'escenari. Trobarà un espectacle de llums i música. Trobarà la nostra total dedicació defensant un projecte en el qual hi creiem profundament.
- Parlem del futur de la cultura. Sou optimistes?
GERARD: Som optimistes de mena! Fixa't si ho so que al 2020, en plena pandèmia, decidim crear un projecte de rock, cantat en català i liderat per una dona. Sigui com sigui, la cultura sempre troba la manera de reinventar-se, reivindicar-se, obrir-se camí en totes les situacions. Mai hem de perdre l'esperança de poder tirar endavant els projectes.
- Què podem fer, com a públic, per millorar les condicions del vostre sector?
GERARD: És feina de tots, tant d'artistes com de públic, tractar de donar el valor que es mereix ja no només a la música, sinó a la cultura en general. Darrere de cada proposta artística sempre hi ha un treball enorme de músics, de tècnics, de programadors… En temps difícils com els que estem vivint, es tendeix a donar molta importància a determinats aspectes de la societat i es deixa en l'ostracisme més absolut tot allò relacionat amb la cultura. I penso fermament que hauria de ser al revés: la cultura és un bé molt necessari i un dels pilars fonamentals per a la bona salut mental i emocional de la societat. En aquest sentit, crec que si aquesta idea calés en el subconscient col·lectiu, les condicions del nostre sector millorarien de manera natural i orgànica.
[h3]El Quiz del Tarima[/h3]
- Quin és el consell que us hauria agradat que us donessin quan vau començar amb la vostra carrera musical?
•
CLARA: La música et donarà les millors experiències, però també te'n donarà de dolentes. Sigues pacientment valenta.
• GERARD: Esforça't, no et rendeixis, però sobretot gaudeix del camí.
- Una música i un músic amb qui us agradaria col·laborar?
•
CLARA: Emily Armstrong i Dave Grohl.
• GERARD: Sia i Dave Grohl.
- Si haguéssiu de fer una versió d'una gran cançó seria…
•
CLARA: M'agradaria versionar alguna cançó a rock amb un cor al darrere. Una bona opció seria algun tema de la Tina Turner.
• GERARD: My Hero, de Foo Fighters.
- Un compositor o compositora amb qui us emmiralleu?
•
CLARA: Trobo brillant el Matt Bellamy o el Simon Neil.
• GERARD: He comentat alguna cosa del Dave Grohl, ja?
- El lloc més especial on heu fet un concert?
•
CLARA: Al Campus de Gospel del 2006, a Rajadell, amb la Big Band Jove de la Unió Musical del Bages.
• GERARD: Al Pro Weekend Fest del 2016, a Castelló, amb Lipzia.
- L'indret que més us inspira?
•
CLARA: Trobo la inspiració a l'estudi de música que tinc muntat a casa. És una habitació petitíssima. Zero glamour, molta pau i allà tot surt.
• GERARD: Em passa el mateix: l'estudi és el millor lloc on aïllar-se de tot i connectar amb l'instrument.
- La cançó de la vostra infantesa?
•
CLARA: La banda sonora de El Rey León.
• GERARD: Money for Nothing, de Dire Straits.
- Acabeu la frase: La música ha/hauria de ser…
• CLARA: Un tresor.
• GERARD: Considerada de primera necessitat.