
Prop d'un centenar de persones van poder gaudir, aquest diumenge, del recital poètic i musical "El temps. Com un retaule trencat. Del Barroc a la Guerra Civil i l'Exil" i, ofert pels alumnes del Conservatori Municipal de Música i el Grup de Teatre els Carlins a partir de textos i obres musicals seleccionats per Jordi Estrada, Francesc Guillém i Francesc Vilà.
El recital estava concebut com si es tractés d'un retaule, on paraules i músiques construeixen escenes d'una seqüència llarga i trencada pel temps. Un temps que va del Barroc a la Guerra Civil, resseguint els moments de la vida de les obres d'art i dels monuments construïts i enderrocats; persones, idees, projectes… enlairats i destruïts i novament recuperats per a ser contemplats i per a oferir una reflexió sobre la història i l'art.
El recital volia representar la trajectòria d'obres d'art com ara l'església gòtica del Carme i el seu retaule barroc, que van ser construïts en èpoques d'esplendor social i artístic i van ser destruïts durant la Guerra Civil i que ara tornen a ser exposades -les seves restes- per a una nova contemplació i reflexió.
Els intèrprets per part del conservatori de música van ser el cor de Cambra, M. Rosa Requena, Alina Noguera, Alba Careta, Gal·la Alías, Marina Sardans, Emili Flores, Joel Díaz, Jordi Font, Christian Taboada, Adrià Bravo, Marcel Comellas i direcció de Jordi Noguera. Als instruments, Maria Rosa Requen, flauta; Joel Díaz, Laia Tatjé, Marc Font, Xavier Ricarte, Adrià Bravo i Benjamí Santacana, al piano; Gil Sisquella, Marcel Ignacio i Bernat Santacana, al violí; Andreu Carreño, viola; Mireia Gómez, violoncel; i Sònia Anton, clarinet.
La interpretació de textos va ser a càrrec del Grup de Teatre Els Carlins, amb els actors Txell Vall, Montse Duocastella, Àlex Guix, Joan Torrens, Olga Bellorbí, Maria Saenz, Montse Mas i Àngels Torrens, posada en escena de Fina Tapias i ajuda tècnica d'Àlex Gómez i maquillatge de Mireia Tapias.
Selecció d'imatges de l'artista Jesús Galdón
Durant l'acte es van projectar una selecció d'imatges preparada per l'artista Jesús Galdón, autor de la instal·lació "Aparèixer / Desaparèixer (Lumen luxit in hoc habitaculo, 1345 – 2012)" que ara omple l'Espai Memòries.
Els textos que es van llegir van seguir des de l'obra del poeta del barroc Francesc Fontanella fins a l'obra de Josep M. de Sagarra, el poema No passareu! d'Apel·les Mestres, el Sonet de guerra de Mercè Rodoreda i les Corrandes d'exili de Pere Quart. Les peces musicals interpretades van anar des de peces per a cor d'estil gregorià o fragments d'obres de J.S. Bach i Joseph Haydn, fins a peces de Frederic Mompou, Eduard Toldrà, Sergei Prokofiev i Manel Camp.
Tot plegat, textos i música per il·lustrar com la Guerra Civil va estroncar les propostes de modernitat estètica i social. Igual que els monuments històrics i les obres d'art , la música i la literatura, els músics i els escriptors van patir l'estroncament de moltes il·lusions i l'anorreament de les seves obres. El règim de Franco es proposà fer taula rasa de les persones, les obres i les idees que s'havien significat per la llibertat i la catalanitat. Sortosament no tot es va perdre.
L'espectacle de cloenda de la segona temporada ha volgut dedicar un record explícit a les persones que van treballar per preservar el patrimoni artístic durant la guerra civil. I també fer memòria de totes aquelles persones que van lluitar per recuperar la llibertat i la dignitat.
L'acte ha estat organitzat pel Conservatori Municipal de Música de Manresa, el Museu Comarcal de Manresa, l'Ajuntament de Manresa i el Memorial Democràtic, amb la col·laboració de l'Associació Memòria i Història de Manresa i de l'artista Jesús Galdón.
Amb aquest recital es clourà la segona temporada de l'Espai Memòries, que ha portat el títol de "Destruccions i Reconstruccions: la violència contra el patrimoni artístic a Manresa arran de la Guerra Civil".