Sí, és cert. Molta gent encara treballa i, probablement, no comenci les vacances fins d'aquí un mes o quinze dies. Els més afortunats potser ja fa una setmana que han desconnectat de la feina, i estan recuperant l'energia fent el que més els agrada. El que és ben veritat, però, és que durant les vacances la gent es fa el propòsit de llegir-se un llibre. Probablement perquè tenen més temps, i perquè la tranquil·litat dels dies de festa, s'hi presta. Des de NacióManresa hem demanat a uns quants escriptors de la comarca que fessin les seves recomanacions literàries per a llegir durant l'estiu. Segur que us inspiren.
Josep Maria Aloy
La memòria de l'arbre, de Tina Vallès
Es tracta d'una història protagonitzada per un nen de deu anys, en Jan, que viu amb els seus pares a Barcelona però que un dia observa com els seus avis de Vilaverd s'instal·len a casa seva. A partir d'aquest fet neix una relació molt intensa entre en Jan i el seu avi. Tots dos compartiran un món on les converses, les passejades, el joc del dòmino i l'observació dels arbres teixiran una etapa on els records de l'avi i la seva pèrdua de memòria marcaran per sempre la personalitat del net i l'obligaran a créixer i a superar el drama familiar. Una història emocionant per a tots els públics.
Pacte de silenci, de Llorenç Capdevila
Tal com el mateix Aloy, expressa, Pacte de silenci és "una lectura molt recomanable per les seves escenes espectaculars -algunes molt cinematogràfiques- narrades sense concessions i amb total plenitud de detalls, capaces de generar una forta intriga i descrites amb precisió". També en destaca "la presència d'uns personatges molt genuïns i insòlits que arrosseguen el lector fins a un desenllaç expeditiu i ple d'emoció".
Petits poemes per a nois i noies, de Joana Raspall
Es tracta d'un llibre de poesia que acaba de reeditar i de recuperar l'Editorial Barcanova en una edició de luxe que, segons Aloy, "és un autèntic regal que no ens cansarem de recomanar". El llibre és un recull de 50 poemes ben diversos sobre temes concrets entre els quals destaquen els que fan referència a la natura, els animals, les flors, les estacions, el camp, els fenomens meteorològics… "És una poesia que agrada als nois i noies, perquè l'entenen, i també perquè els parla de coses que ells coneixen i ho fa amb un llenguatge amè i divertit", diu Aloy, que afegeix que Raspall "transmet als lectors una enorme complicitat i una dosi d'emoció i sensibilitat per les petites coses".
Agustí Franch
La noia d'abans, de J.P. Delaney
De fet, és el darrer llibre que s'ha llegit l'escriptor manresà. Es tracta d'un thriller psicològic que tal com el mateix Franch expressa, "t'enganxa des de la primera pàgina, amb girs constants i tensió fins al final". Els diàlegs són uns dels punts forts de la novel·la, que es caracteritza "pels seus personatges complexos i molt ben construïts".
L'últim adéu, de Kate Morton
"Les primeres pàgines potser no ajuden a entrar-hi de cop, però no triga gaire a enganxar-te i a portar-te a fer un viatge entre el present i el passat, que et manté atrapat fins a l'última pàgina", diu Franch, que explica que "hi ha girs constants, personatges que t'enamoren, i un paisatge, Cornualla, que si no hi has estat mai, desitjaràs visitar".
Llorenç Capdevila
Temps de rates, de Marc Moreno
Novel·la negra que, en paraules de Capdevila, alhora, "pot considerar-se novel·la social". Tal com l'autor de Pacte de Silenci exposa, Temps de rates "fa un retrat descarnat del barri barceloní de La Verneda, ple de camells violents i drogoaddictes miserables, famílies desnonades i joves sense futur... amb un estil realista i un ritme frenètic, diàlegs esmolats i sentit de l'humor".
Escrits sobre llengua, de Josep Murgades
Llibre que aplega els articles i xerrades de tema sociolingüístic del filòleg i estudiós de la literatura Josep Murgades. Hi analitza la delicada situació social del català i parla, sense embuts ni pèls a la llengua, de conflicte i substitució lingüística; de colonialisme lingüístic opressiu; de tradició imperial; d'una Constitució espanyola que consagra la supremacia del castellà, i de moltes altres qüestions.
Anna Vilajosana
Cuerpo a tierra, de Martín Kohan, i Pájaros en la boca, de Samanta Schaweblin
Anna Vilajosana recomana que, aquelles persones que viatgin a l'estranger durant les vacances, llegeixin alguna novel·la escrita per algun autor del país de destí. "És una manera de fer immersió", assegura. En el seu cas, l'any passat va anar a l'Argentina i, predicant amb l'exemple, va descobrir dos contes "que em van fascinar per la seva originalitat", diu. Es tracta de Cuerpo a tierra, de Martín Kohan, i de Pájaros en la boca, de Samanta Schaweblin.
Qualsevol llibre de John Irving
És el seu autor de capçalera. "Qualsevol novel·la d'aquest escriptor nordamericà garanteix una lectura amena, amb girs inesperats que t'atrapen i t'obliguen a continuar llegint", comenta Vilajosana, que si ha de quedar-se amb alguna publicació de l'autor es decanta per Una dona difícil o L'Avinguda dels Misteris.
Els vells amics, de Sílvia Soler
"És una bona companyia sobretot si has superat els quaranta anys i tens –o has tingut- vocació artística", diu l'escriptora manresana, que recomana la novel·la perquè "Sílvia Soler és una escriptora que va començar fent de periodista i aquesta professió li ha pesat com una llosa per fer-se un lloc en el món de les lletres".
Jordi Estrada
La intimitat de les bèsties, de Joan Jordi Miralles
Jordi Estrada pretén, amb aquest llibre, donar a conèixer el particular estil de Miralles. Segons ell, La intimitat de les bèsties, és el millor que ha publicat. Es tracta d'un conjunt de relats "molt potents", puntualitza Estrada, en els quals s'hi exploren situacions absolutament normals –a vegades una mica estrambòtiques- amb delicadesa i humanitat.
Allò que va passar a Cardós, de Ramon Solsona
"Tot i que el tema no hi té res a veure, el llibre fa pensar en la novel·la Dos taüts negres i dos de blancs, de Pep Coll", diu Estrada. El llibre de Solsona explica i analitza les causes i les conseqüències de l'assassinat d'un guàrdia civil, una nit de l'any 1956, al pobre de la Vall de Cardós, sacsejat per les obres d'un gran complex hidroelèctric, que canvia la vida dels seus habitants per sempre.
Antoni Daura
El cavaller Floïd. Biografia de Joan B. Cendrós, de Genís Sinca
El president del Gremi de Llibreters i responsable de la llibreria Parcir de Manresa recomana el llibre del manresà Genís Sinca al·legant que "és una biografia amena i interessant d'un personatge polifacètic, implicat amb el país". Segona Daura, "cal conèixer qui era [Joan B. Cendrós] per entendre la realitat cultural catalana de fa mig segle".
Els estranys, de Raül Garrigasait
Una barreja de ficció i realitat, en un marc rural i en plena guerra carlina, que Daura qualifica com a "molt interessant". Els estranys és una novel·la que es mou entre l'humor i la tragèdia, amb personatges excèntrics i escenes d'una gran plasticitat. Alterna el present i el passat i fa viatjar al lector tocant tots els registres possibles.
Lluís Calderer
Mística conilla, de Jordi Lara
Es tracta d'un llibre que aplega sis relats llargs, diferents entre ells i amb una gran intensitat, com si d'una novel·la es tractessin. Les edats de la vida, el misteri de l'art, la subversió del dolor o l'amor pel país són alguns dels temes d'unes històries que exploren la vida amb humor i lirisme.
Les altres dues novel·les escollides per el veterà escriptor manresà són Els estranys i Allò que va passar a Cardós, triades, també, i respectivament, per Antoni Daura i Jordi Estrada. Per a Calderer, aquestes dues publicacions "trobo que tracten temes d'un gran interès amb un nivell molt bo, tant de llenguatge com d'estil", tot afegint que es tracta de dues novel·les "amb molta personalitat".
Tens ganes de llegir, aquest estiu? Deixa't aconsellar pels escriptors de la comarca!
Ara a portada
-
Cultura i Mitjans Les Caramelles de Súria, guardonades en els Premis Josep Anselm Clavé del Cant Coral Redacció
-
Economia Grup Llobet s'alia amb Transgourmet Ibérica per fer més competitives les seves botigues Redacció
-
-
Societat Crida manresana per trobar fotografies relacionades amb la Via de Sant Ignasi i les Escodines Redacció
-

- Aina Font Torra
- Periodista de NacióManresa i Criar.cat
Publicat el 14 de juliol de 2017 a les 20:21
Actualitzat el 14 de juliol de 2017 a les 20:26
Et pot interessar
-
Cultura i Mitjans Manresa completa un dels Sant Jordi més lluïts dels darrers anys
-
Cultura i Mitjans L'escola Joncadella de Sant Joan de Vilatorrada guanya un Premi Pilarín Bayés de contes
-
Cultura i Mitjans Els infants de les escoles de Sant Fruitós gaudeixen d'una matinal de contes durant Sant Jordi
-
Cultura i Mitjans Manresa bull d'activitat en una diada de Sant Jordi amb bones expectatives