La vinya pot actuar com un important tallafoc davant d'un gran incendi forestal. Aquesta idea no és només teoria per al celler Abadal de Santa Maria d'Horta d'Avinyó (DO Pla de Bages), sinó una experiència viscuda. L'any 2017, un foc es va aturar a només 300 metres de la seva antiga masia gràcies a les vinyes que envolten la propietat. "Vam viure el foc a la nostra pròpia carn i això ens va fer prendre consciència del perill i de com la vinya és capaç d'aturar-lo", explica Ramon Roqueta, propietari del celler.
Aquest dimarts, Abadal ha fet un pas més en aquest compromís amb el territori i la natura. El celler s'ha convertit en el primer d'Europa a sumar-se a Fire Wine, una iniciativa del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) dins el projecte europeu Fire Res. L'objectiu és reconèixer i certificar el valor afegit dels productors que treballen activament en la prevenció d'incendis forestals.
Dues marques per a un paisatge més segur
Fire Wine ha creat dos distintius oficials: Fire Wine Resilient Landscape i Fire Product Resilient Landscape. Aquestes marques reconeixeran aquells cellers i productors agraris que contribueixen a mantenir un entorn més segur. Els contractes, amb una vigència de cinc anys, inclouen compromisos clars: mantenir els cultius actius, reduir el combustible vegetal a les zones properes als boscos, llaurar quan ho indiquin els bombers o les administracions i garantir que els camins estiguin en bon estat.
L'objectiu és doble: per una banda, minimitzar el risc d'incendis o frenar-ne la propagació; per l'altra, donar un valor afegit als productes. Això podria traduir-se en preus més alts al mercat i més suport institucional. Segons fonts del CTFC, una vintena de cellers de Catalunya, Galícia, les Canàries i Castella i Lleó podrien adherir-se al projecte en els pròxims mesos.
Reconeixement al paper del vi en el paisatge
"El sector del vi necessita i és de justícia que tingui aquest reconeixement de protector del paisatge i del seu entorn", afirma Ramon Roqueta. Segons ell, el distintiu premia "l'esforç que fan els cellers i viticultors per cuidar, preservar i embellir el territori". Roqueta ha remarcat que el canvi climàtic i l'augment de grans incendis forestals són preocupacions constants: "És molt important tenir tallafocs com les vinyes, que permetin una fàcil intervenció dels cossos d'emergències."
Per la seva banda, Miquel Palau, enòleg d'Abadal, destaca l'orgull que suposa per al celler ser el primer reconegut amb aquesta certificació: "Ha d'ajudar a crear consciència i sensibilitzar el públic sobre el valor de la vinya i l'agricultura en la protecció del paisatge."
Un canvi de paradigma davant el canvi climàtic
El director del CTFC, Antoni Trasobares, ha subratllat que, davant l'escenari del canvi climàtic, "s'han de fer les coses diferents" tant a escala europea com global. "És un canvi de paradigma. Cal una nova configuració del paisatge i una manera de gestionar-lo que ens permeti estar més adaptats i tenir més seguretat davant les noves condicions climàtiques", ha apuntat. Trasobares ha insistit en la necessitat de treballar amb "les empreses del territori, les administracions i la col·laboració público-privada" per aconseguir un paisatge més resilient.
La coordinadora de Fire Wine, Soazig Darnay, ha destacat la importància de "treballar col·lectivament i de forma col·laborativa en la millora del paisatge". Segons Darnay, cal superar l'aïllament dels agricultors i involucrar-los en una estratègia global que reforci la capacitat dels territoris per afrontar emergències climàtiques. "Hi ha interès a treballar a escala més gran per fer front als reptes de l'emergència climàtica", ha remarcat.
Una oportunitat per a la vinya europea
L'experiència d'Abadal evidencia que les vinyes poden jugar un paper crucial en la protecció del territori. La iniciativa Fire Wine busca ara ampliar aquest model a altres regions vitivinícoles europees. Si més cellers adopten aquests compromisos, es podria avançar cap a un paisatge agrícola més segur, ben gestionat i preparat per frenar els incendis.
A més de la prevenció directa, aquesta estratègia pretén donar visibilitat a l'agricultura com a aliada en la lluita climàtica i fomentar una major implicació dels consumidors. El segell Fire Wine podria convertir-se en un element distintiu a les ampolles de vi, recordant al públic que darrere de cada copa hi ha també un esforç per protegir el medi ambient.
Amb la signatura d'aquest acord, Abadal envia un missatge clar: la vinya no és només font de vi, sinó també una eina de defensa ambiental i de preservació del paisatge. La seva adhesió a Fire Wine obre el camí perquè altres cellers europeus segueixin el mateix exemple, demostrant que la tradició vitivinícola i la sostenibilitat poden anar de la mà.