El dilluns 20 d'octubre, la Fundació Alícia acollirà la presentació de la Guia de la Sal de Cardona, una nova publicació que reivindica la importància històrica, cultural i gastronòmica d'aquest producte únic. Impulsada pel Consell Comarcal del Bages en el marc dels projectes del Rebost del Bages i del Geoparc Mundial UNESCO de la Catalunya Central, la guia s'emmarca dins els actes de Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia 2025.
La guia vol divulgar els valors històrics, geològics i gastronòmics de la sal
La Guia de la Sal de Cardona és fruit d'un treball conjunt entre diverses entitats i professionals que han volgut posar en valor un producte estretament lligat a la identitat del Bages. El projecte ha comptat amb la participació de l'Ajuntament de Cardona -a través de la Fundació Cardona Històrica- i amb l'assessorament científic i gastronòmic de la Fundació Alícia, encarregada de la redacció dels continguts.
La publicació recull el coneixement d'experts en història, geologia i gastronomia, i vol divulgar els múltiples valors de la sal cardonina: la seva formació natural, el seu paper en l'economia i la cultura del territori, les seves propietats i varietats, i la seva presència a la cuina d'ahir i d'avui.
Una jornada per presentar el projecte a la Fundació Alícia
L'acte de presentació se celebrarà el dilluns 20 d'octubre, de 2/4 de 10 del matí a les 12 del migdia, a la seu de la Fundació Alícia, i comptarà amb la participació institucional de Marta Viladés i Ribera, consellera de Promoció Econòmica i Desenvolupament Rural del Consell Comarcal del Bages; Eduard Mata i Riu, conseller de Turisme i president del Geoparc, i Lluïsa Aliste Sánchez, alcaldessa de Cardona.
El projecte es donarà a conèixer de la mà dels seus protagonistes: Andreu Galera, director de l'Arxiu Històric de Cardona, que exposarà la part històrica; Adriana Gálvez, de la Fundació Alícia, que abordarà els aspectes gastronòmics; Laia Ximenis, gerent d'AMISOL, i Francesc Ponsa, de la Fundació Cardona Històrica, que en destacaran el vessant social, i Meritxell Jané i Carme Fontelles, que explicaran la importància del producte a la restauració local.
El xef Jordi Llobet, ambaixador de la Sal de Cardona, oferirà una demostració culinària amb receptes elaborades amb sal cardonina, per mostrar-ne la versatilitat i el potencial gastronòmic. Els assistents rebran un exemplar de la guia, que també es podrà descarregar pròximament al web del Rebost del Bages.
Un producte amb història i identitat pròpia
La Vall Salina de Cardona és un espai de gran valor històric i natural. Explorada des del neolític i fins a l'època contemporània, la seva sal ha estat clau per al desenvolupament econòmic i per a la identitat del municipi. El cronista Pere Gil Estadella, ja al 1600, destacava la singularitat d'aquest enclavament quan escrivia: "Y així com lo saler, com està dit, se posa a la mitg de la taula; així ha volgut Déu nostre Senyor en mitg de Cathalunya posar las montanyas de sal de Cardona".
Aquesta cita resumeix el paper simbòlic i patrimonial d'un producte que ha travessat segles com a motor econòmic, símbol d'identitat i element essencial de la gastronomia catalana.
Un octubre dedicat a la sal i al patrimoni
La presentació de la guia forma part del Cicle d'Activitats de la Sal de Cardona, que omple el mes d'octubre de visites, tastos, fires i activitats gastronòmiques dedicades a conèixer la història i els usos d'aquest producte únic.
Un dels projectes destacats és el Camí de la Sal, un itinerari senyalitzat que segueix el traçat dels antics camins comercials entre Cardona i Manresa. Aquesta ruta combina natura, història i patrimoni, i permet reviure el paper que la sal va tenir com a recurs essencial en l'economia i la vida quotidiana del territori.
Amb aquesta nova publicació, el Bages reivindica la seva identitat gastronòmica i patrimonial, posant la sal de Cardona al centre del relat sobre la riquesa cultural i natural de la Catalunya Central.