Fem Manresa revela que ERC els va proposar un pacte amb el PSC

Els anticapitalistes consideren que el pacte entre republicans, socialistes i Impulsem suposa una "involució democràtica" del govern, que incorpora "els del 155" i "la dreta més pronunciada"

Publicat el 13 de juny de 2023 a les 22:08
Actualitzat el 13 de juny de 2023 a les 22:38
[municipals2023_m]

Fem Manresa assegura que durant les trobades postelectorals que ha mantingut amb ERC, els republicans els han proposat "formar part d'un tripartit" juntament amb el PSC, "amb una oferta considerable de recursos diversos", com l'entrada d'un comissionat de seguretat i un d'habitatge, a banda de la possibilitat d'incorporar un coordinador de grup. Tot plegat "sense concretar" si aquest acord contemplava l'entrada dels anticapitalistes al govern municipal o si buscaven un suport extern.

Segons expliquen, no es va aprofundir en els detalls de l'hipotètic pacte perquè els van respondre que "no compartirien camí" amb el PSC, i que l'única possibilitat, mitjançant un "possible acord de governabilitat", era "donar suports puntuals a un govern en solitari d'ERC". La resposta republicana, sempre segons Fem Manresa, va ser que no contemplaven aquesta opció perquè aquest govern seria "massa dèbil".

ERC i Fem Manresa sumen deu regidors, lluny de la majoria absoluta. Amb el PSC n'haurien sumat catorze d'un total de vint-i-cinc.

A les trobades hi van participar Roser Alegre, Gemma Boix i Jordi Trapé, a més del número 4 de la llista, Albert Espelt, que només hi va ser a la primera, per part anticapitalista, i Marc Aloy, Mariona Homs i el president local d'ERC, Miquel Leon, per part republicana.
 

"Preocupació" pel pacte entre ERC, el PSC i Impulsem

Fem Manresa no s'ha estat de dir que veu amb "preocupació" l'acord "a tres bandes" entre ERC, el PSC i Impulsem. Els preocupa l'entrada al govern municipal dels socialistes perquè constaten que són "obertament antiindependentistes", que van "aplicar el 155", a banda de recordar que fa dotze anys "va deixar un forat negre" a les arques de l'Ajuntament "que encara estem patint".

Els anticapitalistes també consideren que la incorporació d'Impulsem, a més, confirma una "involució democràtica", no només pels "discursos aporofòbics que ha realitzat durant la campanya electoral", sinó també per la presència de "membres actius d'Aliança Catalana" a les seves files, fet que consideren "extremadament perillós".

Creuen que dels resultats de les eleccions "se'n pot deduir que Manresa no vol més del mateix i que era necessari un canvi d'estratègia a l'Ajuntament". Per això consideren que el pacte significa "la subordinació a la dreta i el 155" per part d'ERC i anuncien "una oposició frontal al govern de la ciutat durant aquest mandat", com a única opció "d'esquerres, antifeixista i independentista a l'Ajuntament de Manresa davant de l'auge de l'extrema dreta i la rendició nacional d'ERC".

Amb aquest escenari per davant, Fem Manresa creu "indispensable obrir un procés de construcció d'una candidatura que permeti disputar l'alcaldia tenint com a horitzó l'any 2027".