Llovet: «No volien que el Consell d'Alcaldes fes de contrapoder»

Quan està a punt d'arribar el primer aniversari de l'elecció del govern del Consell Comarcal del Bages format per ERC, PSC i ICV-EUiA, la portaveu de CiU, la principal força en aquesta institució, ara a l'oposició, Eva Llovet, valora que "el pacte de govern es va fer per col·locar gent del partit que s'havia quedat sense cartera en el seu municipi"

Publicat el 17 de juny de 2012 a les 21:41
La portaveu de CiU al Consell Comarcal, Eva Llovet. Foto: Pere Fontanals

Quan just fa un any que els partits polítics de la comarca decidien, negociaven o escenificaven debats i pactes per a constituir el nou govern del Consell Comarcal del Bages, la portaveu de la principal força en representació en aquest òrgan, la convergent Eva Llovet, recorda la "frustració" que va significar per a ella i els seus companys de formació veure com ERC i PSC es negaven a parlar d'un pacte d'unitat i es decidien a governar amb ICV-EUiA i el vot de la CUP. "Tot estava pactat d'abans de les eleccions. A CiU ni ens van voler escoltar" es queixa Llovet, "és com anar a una entrevista de treball i que et descartin sense entrevistar-te", apunta.

"És més –continua-, algú important d'una de les dues formacions em va dir temps després, que alguns dels regidors s'havien quedat sense cartera, o sense alcaldia, al seu poble i que, havien de col•locar-los en algun lloc". La regidora de Castellgalí i portaveu de CiU al Consell apunta que d'una altra manera no es comprendria que ni ens haguessin volgut escoltar, ja que la "major part dels nostres consellers som nous, hem fet un esforç per rejovenir-nos.  I al final a banda de les sigles polítiques les persones són molt importants".

Després d'aquest capítol assumeix que segurament les següents decisions que van prendre no les van "saber explicar prou bé", però també que l'actitud "entre de menyspreu i d'ignorància" d'alguns consellers de govern va ajudar a fer créixer la indignació entre els nacionalistes. "Una mostra clara la tenim en el reglament quan es va modificar per a que els partits amb un sol conseller tinguessin grup propi", fins llavors, les formacions amb un sol conseller –actualment CUP, ICV-EUiA, PP i PxC- havien de pertànyer al grup mixt o ser consellers a títol individual, sense presència a la junta de portaveus i sense la corresponent assignació econòmica. "Es va vendre com si CiU no volgués que els partits amb un únic conseller no tinguessin veu a la junta, quan l'únic que vàrem fer va ser assenyalar que el reglament no ho permetia", afegeix Llovet.

Però "que no diguin que no sabem perdre", prossegueix la portaveu, "jo he perdut a Castellgalí i no ha passat res". "L'únic" que sap greu "és que no ens donessin la possibilitat de parlar-ne" i això, continua Llovet, no es deu a què hi hagués mala maror entre els partits pels pactes municipals perquè "igual que a Artés hi ha pacte entre ERC i PSC, a Sant Joan hi ha pacte entre CiU i ERC, i a Sant Vicenç o Sallent entre CiU i PSC; això no hi ha tingut res a veure".

Sobre el funcionament del Consell, la portaveu nacionalista confessa sentir-se "decebuda". Es perd molt temps aprovant proposicions "de caire generalista que no porten a enlloc i que s'han de decidir en administracions superiors". Respecte a l'administració considera que entre els treballadors "hi ha gent molt bona però que podria estar més motivada si es dotés el Consell de més contingut". En el seu moment es va parlar que CiU tenia l'objectiu posat en fer fora la gerent "i això no és cert". "CiU no ha dubtat mai de la competència professional de Cristina Rubio", però si els nacionalistes entraven en el govern del Consell calia "repensar" la figura de la gerència "tant pel què fa al seu sou, com pel què fa a la forma de treballar". "A ningú se li escapa" que l'actual gerent va entrar al Consell "amb unes forces polítiques concretes" en el govern i que "es tracta d’un càrrec de confiança". "Li hauríem de preguntar" si ella hauria estat "còmoda" treballant amb CiU i "d'una manera diferent". Hi ha gent de CiU que "no hi té bon feeling", però "estic convençuda" que això també passa amb consellers del govern.

El Consell Comarcal "rep uns diners d'òrgans superiors" i els "reparteix" en el territori. "S'han fet coses de turisme, és cert, però caldrà veure on va a parar tot el tema del Parc Geològic" d'aquí a un temps, apunta Llovet, que creu que amb CiU "s'hagués apostat més per la tecnologia i per la formació en general, també per fomentar la creació d’ocupació dins les possibilitat que pot tenir el Consell", com a exemple indica que "hauríem apostat per fer arribar la fibra òptica a tots els municipis". Ara, els consellers de govern sense àrea "arriben, voten el què diu el partit i marxen". "No crec que estiguin massa motivats", conclou.

Eva Llovet explica que hi ha una llei "que s'està gestant al Parlament que, resumint molt, substituirà l'actual composició política del Consell per una mena de consell d'alcaldes, aprofitant l'actual estructura administrativa, però funcionant com si fos un gran consorci". Queden encara moltes coses per decidir "però a grans trets es tracta d'això". És per això que es pregunta "què li hagués costat a l'actual govern del Consell cedir amb les nostres propostes  el tema del Consell d'Alcaldes?", fins i tot des d'un punt de vista "egoista", segueix, "si la Generalitat és d'un color i la Diputació és del mateix color, fem un esforç per portar-nos bé amb els d'aquest color". "Doncs no", els partits de govern no van "atendre la petició, entre d’altres, de fer votar els mateixos alcaldes per triar el seu president". Per a Llovet l'explicació està clara: "no volien un contrapoder que els pogués fer ombra".