Manresa En Comú Podem proposa la «targeta cuidadora» amb recursos i serveis per «cuidar a qui cuida»

El Centre Cívic Selves i Carner seria l'espai triat per fer-hi una prova pilot i després estendre-la a la resta de Centres Cívics de la ciutat

Publicat el 23 de maig de 2023 a les 20:21
Actualitzat el 23 de maig de 2023 a les 20:35
[municipalsinformacional]
[municipalsinformacional2]

Manresa En Comú Podem proposa la targeta cuidadora amb recursos i serveis gratuïts per “cuidar a qui cuida”, i també l'ampliació del servei d'atenció psicològica a les persones adultes. Segons expliquen, el Centre Cívic Selves i Carner seria l'espai triat per fer-hi una prova pilot i després estendre-la a la resta de Centres Cívics de la ciutat.

Per a la seva alcaldables, Ana Querol, “fer de Manresa una ciutat cuidadora és un objectiu imprescindible per tenir una ciutat amb benestar emocional”. Per aquest motiu també proposen “ampliar el servei d'atenció psicològica als adults i crear un telèfon d'atenció per a la prevenció del suïcidi” perquè, afegeix, els problemes de salut mental seran "la propera pandèmia" i cal prestar atenció, en primera instància, "a les vetlladores i cuidadores que ja estan fent aquest treball de cures i prevenció". “Hem de crear programes de benestar emocional per a les cuidadores i promoure la corresponsabilitat pel dret a rebre i garantir una cura de qualitat”.

Querol ha estat acompanyada de la número 3 de la llista, Laura Massana, qui ha exposat les propostes de la formació per millorar i reforçar l'atenció “per cuidar a qui cuida”.
 

Què és la targeta cuidadora?

Però, què és la targeta cuidadora? És una targeta que reconeix la tasca de la cura, que serà gratuïta, i la podran sol·licitar totes les persones professionals i no professionals –familiars, amics...- que cuiden una altra persona malalta, dependent o amb discapacitat i permetrà l'accés a diversos serveis i recursos per donar suport emocional i afavorir el benestar de les persones cuidadores. Els serveis podran anar, des de la formació i l'assessorament o l'atenció psicològica fins a un fisioterapeuta, per exemple, i també servirà per teixir vincles comunitaris perquè, segons Massana, “som conscients de les dificultats i l'angoixa que provoca l'activitat de la cura, i com és de necessària la informació, la formació i tenir recolzament i suport per no sentir-te aïllada”.
 

Com s'aplicarà?

Massana explica que, en una primera fase, es farà una prova pilot a la zona de plaça Catalunya, instal·lant el primer Espai de la cura a Manresa en el Centre Cívic Selves i Carner, on s'iniciarà l'activitat en tres aspectes: l'assessorament per a cuidadores, el suport emocional i psicològic telefònic i un programa específic d'orientació, suport i escolta. També es crearà un canal per rebre i donar informacions sobra la cura. En una segona fase es crearà un programa de Respir a nivell municipal, com a servei perquè les persones cuidadores puguin tenir descans i oci. En la tercera fase s'ampliarà la col·laboració perquè els serveis de la ciutat, com la biblioteca, ofereixin llibres a domicili o convenis amb el comerç per al repartiment a casa.

Finalment, al llarg del mandat, preveuen crear una xarxa de punts de trobada i suport per a persones cuidadores, a través de tots els centres cívics de la ciutat.

Paral·lelament, Manresa Comú Podem, aposta per incrementar els serveis psicològics per a adults i planteja la creació d'un servei d'atenció telefònica per la prevenció del suïcidi, així com reforçar els recursos per a les entitats i associacions que treballen en el camp de salut mental en clau comunitària.

[noticiadiari]9/109380[/noticiadiari]