La Rampinya es mobilitza per aturar l'ampliació de la pedrera a tocar del barri sallentí

Un centenar de veïns han reclamat amb una caminada a la Plana que no es continuï amb la modificació del POUM que requalificarà els terrenys de la zona

Un centenar de veïns de Sallent han caminat fins a la Plana
Un centenar de veïns de Sallent han caminat fins a la Plana | Salvem la Plana
Redacció
05 de febrer del 2023
Actualitzat a les 17:23h
Amb el clam "La Plana no es toca", la plataforma veïnal Salvem la Plana ha aplegat un centenar de sallentins en una marxa per copsar in-situ la realitat de la zona amenaçada per l'activitat extractiva. Segons expliquen, la modificació del POUM que tramita l'Ajuntament de Sallent "obre la porta a una possible ampliació de l'espai de la pedrera Busquets a la Plana, un paratge natural que limita amb el barri de la Rampinya".

Jordi Iborra, portaveu dels veïns, ha explicat que "la zona de la Plana és un lloc que ha fet de punt de trobada per activitats socials i agràries des de fa dècades", i ha afegit que el canvi urbanístic respon als interessos de l'empresa d'àrids, mentre que "la Rampinya, un barri castigat històricament, no mereix que es trinxi més zona forestal ni agrícola".

Una altra veïna de la Rampinya, la Dolors, ha recordat que fa més de 60 anys passaven les tardes a la Plana jugant i fent gimnàstica. I "en dies assenyalats com el Dijous Llarder era on ens trobàvem tot el barri per fer la celebració". També ha posat de manifest que havia servit d'era per batre el blat dels pagesos del voltant. El Ramon, un altre veí del barri, ha lamentat que "la voluntat de l'empresa per seguir arrencant pedra posi en perill un dels pocs espais naturals que ens queden a la Rampinya".

La plataforma veïnal ha reclamat a l'Ajuntament que aturi la tramitació urbanística que amenaça la Plana. "De moment tot continua endavant, no hi ha hagut cap novetat i no s'ha parat el procés", ha explicat Iborra, que  ha anunciat que aquesta és la primera de les mobilitzacions i que "els propers mesos continuarem fent força per protegir la Plana".

La reordenació urbanística de la pedrera Busquets es va iniciar amb l'aprovació inicial de la modificació del POUM. Ara, després de la fase d'al·legacions en què més de 600 veïns de Sallent s'hi han oposat, el govern de Sallent ha de respondre si les accepta o no i si avança amb l'expedient cap a l'aprovació provisional i la definitiva.