La ciutat de Barcelona vol acostar-se a altres ciutats, com Nova York, i ha decidit intervenir davant el creixent impacte de la tecnologia sobre els menors d'edat. Així, a iniciativa socialista, el consistori ha declarat "problema de salut pública" tot allò que provoca "l'abús de les xarxes socials i les plataformes digitals" en el benestar dels nens i adolescents. En les negociacions amb la resta de grups, s'ha acabat acordant també un compromís perquè l'Ajuntament ofereixi ajuda a les famílies que necessitin orientació sobre l'ús dels mòbils, ordinadors i altres dispositius. A més, també s'ha decidit fer una guia de bones pràctiques i aportar "assessorament" en el cas que es alguna entitat o família vulgui emprendre "accions" contra "les principals companyies responsables" de les xarxes socials i el negoci tecnològic. Hi han estat d'acord el PSC, Junts, comuns, ERC i PP.
La tinent d'alcaldia de Drets Socials, Maria Eugènia Gay, ha remarcat que cada vegada hi ha més evidències de la factura que passen les xarxes socials i les pantalles a la canalla. "A nivell físic", pel que fa al "descans" o a la "capacitat de concentració", ha reivindicat la representant del govern de Jaume Collboni. Al seu torn, les principals forces a l'oposició -Junts i comuns- han estat d'acord amb la urgència de la necessitat de moure fitxa, malgrat que la regidora Gemma Tarafa (BComú) ha apuntat que esperava "una proposició més valenta". En aquest sentit, ha recordat que Nova York ha anat més enllà i ha arribat a denunciar les principals empreses de xarxes socials per afectar la salut mental dels menors. Com a resposta, Gay ha matisat que la institució barcelonina té menys capacitats que la nord-americana.
Sigui com sigui, Barcelona ha protagonitzat un gran acord polític per unanimitat, ja que l'extrema dreta de Vox fa temps que ha quedat fora de l'aritmètica municipal, arran d'un cordó sanitari acordat entre la resta de forces. El pacte ha situat la protecció de la salut de la infància al centre del debat. Això ha facilitat l'entesa entre les formacions locals, però alhora han mirat més enllà de Barcelona. En aquesta línia, s'ha instat la Generalitat, l'Estat i la Unió Europea a prendre més mesures per protegir els infants de l'impacte de les xarxes socials i els telèfons mòbils. El pas, a més, arriba en plena discussió política sobre l'ús dels smartphones a les escoles i instituts del país. Finalment, el Departament d'Educació ha decidit prohibir-los del tot als col·legis i tenir una política lleugerament més laxa.
Tecnologia
Barcelona s'acosta a Nova York i declara l'abús de xarxes socials un «problema de salut pública»
El plenari barceloní, a proposta del PSC, acorda oferir ajuda a les famílies amb menors a càrrec perquè els fills puguin fer un ús més responsable dels telèfons i les tecnologies
ARA A PORTADA
-
-
Tecnologia Les noies pateixen més els efectes d'Instagram i Tik Tok que els nois Arnau Urgell i Vidal
-
Creadors Les vergonyes de la Kings: dos influencers trumpistes i retrògrads entren a la competició de Gerard Piqué Víctor Rodrigo
-
Vida offline Roc Bernadí (Svetlana): «Som marranes, sortim de la norma només per existir» NacióDigital
-
Entreteniment Novetats musicals a Catalunya: The Tyets estrena cançó i Doctor Prats torna amb nou disc NacióDigital

- David Cobo
- Periodista de Societat i Barcelona a Nació
Publicat el 23 de febrer de 2024 a les 13:40
Actualitzat el 23 de febrer de 2024 a les 13:43
Et pot interessar
-
Tecnologia Amazon fa una oferta per comprar TikTok
-
Tecnologia Una IA pronostica els guanyadors de la Champions League fins al 2103: com quedaria el Barça?
-
Tecnologia Per què Balduí IV de Jerusalem és una estrella de TikTok? Així (de caòtic) es viralitza un personatge
-
Tecnologia El català s'enforteix a Viquipèdia: ja és la quarta llengua de més qualitat al món
-
Tecnologia Per què una aplicació amb un mapa de Catalunya triomfa a la botiga d'Apple?