Barcelona fa el pas promès i aïlla la ultradeta de Vox a l'Ajuntament

La proposta encapçalada pels comuns ha tirar endavant amb el suport de Junts, PSC i ERC, mentre que PP i Vox s'hi han oposat sense èxit

Gonzalo de Oro-Pulido, líder de Vox a Barcelona
Gonzalo de Oro-Pulido, líder de Vox a Barcelona | Hugo Fernández
17 de gener de 2024, 14:37
Actualitzat: 15:06h
L'Ajuntament de Barcelona ha decidit aïllar a la pràctica la formació d'ultradreta Vox. La majoria de grups tenien el compromís adquirit i faltava la votació per confirmar-ho, que s'ha produït aquest matí a la comissió municipal de Presidència, Seguretat i Règim Interior. La proposta impulsada pels comuns ha sumat els suports de Junts, PSC i ERC. Només les formacions de PP i Vox s'hi han oposat. Això ara implica desplegar-hi un cordó sanitari que complica l'acció política de l'extrema dreta al consistori barceloní.

De fet, el text que s'ha aprovat aposta per vetar els dos regidors de Vox i els consellers territorials de la formació de qualsevol càrrec destacat arreu del consistori. S'aposta per "impedir la presència de l'extrema dreta a la Presidència dels Districtes, les Comissions del Consell Municipal, així com de qualsevol eventual comissió d’estudi o d’investigació que pugui posar-se en marxa al llarg del mandat".

Tampoc no es convocarà la formació d'extrema dreta quan es facin trobades dels grups municipals amb entitats del teixit social i econòmic de la ciutat. Alhora, es rebutja aprovar cap de les propostes que faci Vox i s'expressa el compromís per evitar que prosperin. A més, la iniciativa inclou tot un reguitzell de projectes municipals per combatre l'avenç dels discursos d'ultradreta i contra els drets humans. 

El moviment arriba després que Xavier Trias, líder de Junts, s'allunyés el passat mes de maig de la possibilitat de fer un "cordó sanitari" davant Vox, si bé rebutjava cap interlocució política. Finalment, però, el consens ha arribat entre les forces més votades al consistori i els juntaires han estat peça clau d'aquest acord, com ja van fer al Parlament. Ara bé, en una atenció a la premsa, la regidora Jéssica González (BComú) ha enviat un dard a la formació de Trias: "Avui és més important que mai, perquè veiem com alguns partits de la dreta estan temptats de calcar discursos xenòfobs que enllacen migració i inseguretat". Ho ha expressat en relació a la nova línia discursiva de Junts a l'hora de plantejar les expulsions de persones que acumulen diversos delictes i tenen origen estranger.
Arxivat a